PARTYINFO

 

RED BULL FLYING BACH!

flyer
Datum konání:
29.10.2012 - 31.10.2012
Místo konání:
Praha - Hudební divadlo Karlín
Info:
http://www.redbull.cz...
 
1 čtenář Techno.cz byl na této akci
 
Praha zažila taneční šok -vystoupení Red Bull Flying Bach Čtyřicet let zlomených v pase Spojení Bacha a breakdance je fascinující, říká šéf taneční show
Red Bull Flying Bach je neslýchané spojení tance a hudby

Čtyřnásobní mistři světa v breakdance Flying Steps dovezou na konci října do Česka originální mix breakdance a klasické hudby - Red Bull Flying Bach. Unikátní show, propojující pouliční tanec s energickým klavírem barokního mistra, se v Praze představí v Hudebním divadle Karlín. Ohlasy z evropského turné slibují mimořádnou vizuální výpravou. S příběhem. A na výjimečném místě.

 

Flying Steps jsou taneční skupina, která se dala dohromady v berlínské čtvrti Kreuzberg, když ještě patřila pankáčům, anarchistům a příznivcům Do It Yourself scény. Lídr dnes světově proslulých tanečníků Vartan Bassil partu zformoval v roce 1993 s dlouholetým přítelem Amigem. „Tenkrát jsme to dělali jen pro to, že nás to bavilo,“ vzpomíná dnes Vartan, rodák z Libanonu, který v hlavním městě Německa žije už dvacet let.

Flying Steps jsou nyní vlajkovou lodí německé breakdancové flotily. Získali čtyři světové mistrovské tituly, založili vlastní taneční školu, vydali tři hudební alba a vystupují po celém světě.

Nápad z Kreuzbergu ovládl evropská pódia

Škola Flying Steps Dance Academy se nachází přesně na takovém místě, na kterém byste ji čekali. Cihlové domy v okolí, stará skladiště, parkoviště a pár popelnic. Zkrátka nenápadný dvůr a v prvním patře za čerstvě natřenými černými kovovými dveřmi se však zrodil nový svět. Hiphopové beaty pumpují prostorem a těly tanečníků.

„Dlouho jsem si pohrával s myšlenkou, že bychom tančili na klasickou hudbu. Viděl a slyšel jsem to v hlavě a věděl jsem, že by to fungovalo, protože to, co dokáže baletka na nohou, třeba piruetu, my dokážeme na hlavě,“ vypráví Vartan a oči mu o toho svítí jako vždy, když mluví o Red Bull Flying Steps.

Byl si jistý úspěchem, protože věděl, že má nejlepší tanečníky na světě. Benny, Brahim, KC-1, Lil Ceng, Lil Rock a Mikel. Nejmladšímu je jen 19 let, ale všichni jsou skutečnými mistry svého umění a dokonale připraveni na to, aby stvořili něco nového. S tímhle týmem se Vartan nemusel bát vysnít si projekt Red Bull Flying Bach a přenést Bachovu hudbu do moderní éry. S cembalem, klavírem a elektrobeaty. S mimořádnou vizuální výpravou. S příběhem. A na výjimečných místech.

Klasická hudba a breakdance je však takový střet kultur, že musí zákonitě pobouřit strážce tradic v obou táborech. Vartan Bassil přesto trval na svém, ačkoliv „spousta lidí jen kroutila hlavou, když jsme se o našem projektu poprvé zmínili.“

Učil se u Bernsteina, miluje nezvyklá místa

Významný podíl na fenomenálním úspěchu projektu má Christoph Hagel, klavírista, dirigent a ředitel opery. Byl to on, kdo Vartanovi navrhl hudbu Johanna Sebastiana Bacha, nejvirtuóznějšího představitele barokní hudby.

Christoph získal vzdělání v Berlíně, ve Vídni a v Mnichově u hudebních velikánů Sergia Celibidache a Leonarda Bernsteina. Proslavil se provedením klasických oper na nezvyklých a zajímavých místech, jako například ve stanicích metra či v muzeích. Právě on byl zjevně tím správným partnerem pro Vartanovu vizi. „Flying Steps jsem poznal teprve rok před zahájením projektu,“ říká Christoph Hagel. Fascinovala ho energie, nadšení a profesionalita celé skupiny i každého člena.

Podle Christopha Hagela, uměleckého ředitele projektu Red Bull Flying Bach, k sobě Johann Sebastian Bach a urban dance vůbec nemají daleko. „Preciznost pohybů a způsob, jakým se drobnější pohyby propojují ve větší symboly, je naprosto stejný mechanismus, jaký ve svých kompozicích využíval Johann Sebastian Bach,“ vysvětluje Hagel. „Breakdance se dokonale hodí ke kontrapunktické struktuře Bachových kompozic. Podle mého názoru jsou Bach i breakdance naprosto rovnocenně cool,“ tvrdí Christoph.

Japonská kráska na scéně

Nicméně tvůrci Red Bull Flying Bach se nespokojili s pouhým přenesením a vizualizací Bachovy hudby. Vartan Bassil do choreografie zakomponoval scénickou hru představující další střet kultur. „Nechtěli jsme pouze postavit breakové tanečníky na jeviště, ale prostřednictvím tance také vyjádřit a zdůraznit kontrast našeho umění a Bacha. Proto jsme hledali tanečnici, která by měla stejnou vizi jako my,“ vysvětluje Vartan roli krásné tanečnice Yui Kawaguchi.

Příběh protínající Red Bull Flying Bach evokuje klasické balety: skupina tanečníků zkouší Bachovy fugy, když tu se objeví záhadná žena. Odlišuje se od nich nejen vzhledem, ale i tancem. Tanečníci ji nechtějí vzít mezi sebe, ale ona je neústupná. Samozřejmě mezi nimi dochází ke tření, ale kde je tření, tam vzniká žár. A kde je žár, brzy se objeví i láska. Jeden z tanečníků se do ní zamiluje a ona se nakonec stane klíčovou součástí představení.

Yui Kawaguchi, která má klasické taneční vzdělání a kromě toho vystudovala i zpěv a herectví, představuje protipól energických breakových tanečníků. „Působím jako spojovací článek pro klasicky orientované publikum, které se s uměním breakdance dosud nesetkalo,“ vysvětluje Yui. „Když vidíte oba styly společně na jevišti, uvědomíte si, jak skvěle se k sobě hodí.“

Vartan: stvořili jsme novou kapitolu breakdance

Reakce odborné veřejnosti, tedy kritiků na propojení moderního pouličního tance s klasickou barokní hudbou byla z počátku odmítavá. Kritici namítali, že tyto dva světy si nemůžou rozumět, k Johannu Sebastianovi Bachovi se podle nich tenisky nehodí. Umlčela je však vyprodaná představení evropského turné 2011, nadšené recenze i obecenstvo a v neposlední řadě udělení ceny ECHO Klassik Sonderpreis 2010. „Kolegy z klasické hudební sféry fascinovala autenticita naší interpretace,“ říká Christoph Hagel.

Vartan má z úspěchu projektu ještě větší radost, vidí za tím velký kus práce, kterou udělali pro hiphopovou scénu. „Věřím, že díky tomuto projektu se stylu breakdance otevřou dveře nových světů. Chceme ukázat, jak pozitivní, kreativní, vysoce kvalitní a náročná dokáže být celá hiphopová kultura. Red Bull Flying Bach je další kapitolou breakdancové evoluce. Náš taneční styl se konečně dostává tam, kam právem patří: na velká pódia tzv. vysoké kultury.“

 
Red Bull Flying Bach: Podívejte se na breakdance, který obsadí karlínské divadlo Zapomeňte na Monty Python`s Flying Circus, v Praze se představí Red Bull Flying Bach!

Reporty

 
Report z Red Bull Flying Bach! od Terezy
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016