REPORT

 

Report z Red Bull Flying Bach! od Terezy

Breakdance se potkává s klasikou. Flying Steps ztvárňují tancem pasáže z cyklu "Dobře temperovaný klavír" od Johanna Sebastiana Bacha. Tak tuto reklamu s poskakujícími lidmi na plátně klavírních klapek shlédl v posledním měsíci asi každý. My jsme se rozhodli, že odhalíme, co je na tom pravdy!

 

V úterý večer se Karlínské hudební divadlo ponořilo do klasické hudby nesmrtelného hudebního skladatele Johanna Sebastiana Bacha. Překvapením pro mnohé milovníky klasiky byl fakt, že se na jevišti místo světových virtuosů objevila partička šesti kluků, kteří mimochodem na první pohled vypadají jako hlavní protagonisté teenage-filmu "High School Musical". Ke všeobecné úlevě se ale jednalo o čtyřnásobné mistry světa v breakdance, kteří se v tomto fenomenálním představení pod vedením operního režiséra Christopha Hagela snaží přiblížit Bachovu hudbu dnešnímu světu. Světu, který spojuje breakdance s klasikou.

Red Bull Flying Bach!

Celé představení je založeno na jednom příběhu, jedné taneční skupině, jednom nápadu a jedinečné příležitosti. Třešničku na dortu tvoří perfektní ozvučení celého divadla a světelné efekty, které navodí tu správnou atmosféru a téměř vás vtáhnou do děje.

Red Bull Flying Bach!

Tanečníci vám v prvním momentě připadají jako burani, kteří kazí svými neohrabanými pohyby klasickou hudbu. Po několika minutách se ale rozkoukáte a začne vám pomalu docházet, v čem vězí celá pointa. Každý tanečník ztělesňuje právě to, co je zapsáno v partituře. Každičký tón musí mít dokonale nastudovaný a vložený do mozkového programu "TANEC", který vykoná příslušný pohyb. Právě oni představují onu melodii. První tanečník předvádí vysoký tón, druhý prostřední a třetí zastupuje basy. Tímto nabývá Bachova hudba hmatatelnosti. V podání Flying Steps si na hudbu poprvé v životě můžete sáhnout!

Red Bull Flying Bach!

Tím samozřejmě nechci říct, že se jedná  o nějaké roboticky nacvičené kousky. Naopak, domnívám se, že těmto lidem Bachova hudba vnikla do duší a naučili se ji opravdu poslouchat. V celém představení je cítit atmosféra neustálého napětí, které jako by nemělo konce. Breakdance vs. klasický tanec, muž vs. žena, jemnost vs. hrubost, klavír vs. elektronické beaty – tak odlišné a přece se doplňují. Flying Steps pocházejí z různých koutů světa, v dětství hráli na piáno a navštěvovali mládežnická centra, kde se poprvé seznámili s tancem jako takovým. Obyčejní lidé, kteří milovali Michaela Jacksona a Bruce Leeho. Dnes jsou to špičkoví profesionálové a jedna z nejslavnějších tanečních skupin na světě.

Red Bull Flying Bach!

A jak vlastně tento zvláštní a jedinečný  projekt začal? Prvotní myšlenka pochází pravděpodobně od Vartana Bassila, zakladatele Flying Steps oceněného za choreografii Red Bull Flying Bach! Spojení breakdance a klasické hudby ho vždy fascinovalo, nicméně netušil, jaká skladba by se pro projekt hodila nejvíce. Christoph Hagel přišel s návrhem použít jednu z nejznámnějších skladeb od J.S. Bacha – tedy již výše zmíněný "Dobře temperovaný klavír". Po prvotních zkouškách a seznamování se s nezvyklou situací věděli, že chtějí spolupracovat a vytvořit něco jedinečného a nadčasového. A rozhodně neprohloupili.

Red Bull Flying Bach!

Důkazem jejich rozhodnutí jsou vyprodané sály, světová turné a donekonečna trvající "standing ovation", po kterém se jednotliví tanečníci představili ve svých nejsilnějších breakdance figurách a ukázali tak divákům, že si zaslouží být součástí tohoto projektu. A jak se dostat na toto jedinečné vystoupení? Možností už moc nezbývá, tanečníci Prahu opouštějí totiž již dnes večer, ale pokud byste se rozhodli, že byste je přece jen chtěli vidět, máte tu možnost v jiné evropské metropoli. Určitě se podívejte na další zastávky jejich světového turné. Jen ve stručnosti prozradím, že Flying Steps se budou orientovat více na východ a jejich další zastávkou bude vzdálené Tokio!

Red Bull Flying Bach!

Ceny vstupenek v ČR byly různé, v průměru se pohybovaly kolem 500 Kč. Nejednalo se tedy o žádnou nedostupnou částku a pro tento zážitek bych ji určitě ráda obětovala znovu!

Tereza

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016