ROZHOVOR

 

Sister Bliss: "Ta hudba zněla jako z jiné planety..."

Sister Bliss, vlastním jménem Ayalah Deborah Bentovim, je britská hudebnice, klávesistka, producentka, DJane, skladatelka a autorka textů. Znát ji budete především díky jejímu působení v legendární formaci Faithless, kterou spolu s dalšími členy v roce 1995 založila. V současné době pod hlavičkou tohoto projektu objíždí festivaly a kluby po celém světě se svým energickým DJ setem plným aktuální produkce, ale i roky prověřených skladeb, které i po letech chytí za srdíčko nejednoho fanouška výše zmíněné legendární kapely. Již tento měsíc dorazí i k nám do stověžaté Prahy v rámci festivalu Metronome, kde v sobotu 23. června odehraje svůj set. My jsme jí při této příležitosti položili několik otázek, abychom zjistili, co je u Sister Bliss nového a na co se od ní můžeme do budoucna těšit.

 

Díky, že sis udělala čas na náš rozhovor! Jak se Ti daří?

Mám se skvěle, díky za optání! Už se moc těším na všechny ty festivaly, kde budu v létě hrát... Právě jsem se vrátila z "opening parties" na Ibize, takže už naplno cítím, že léto začalo!

Jaké byly tvé začátky s elektronickou hudbou? Co bylo tím zlomem, kdy sis řekla, že právě elektronika bude pro Tebe to pravé?

Vždycky jsem milovala zvuk syntezátorů... Měla jsem to štěstí, že jsme synťáky měli doma, protože táta byl jazzový muzikant a blázen do nových technologií. Díky tomu jsem se dostala k muzice a vlastní melodie začala tvořit někdy ve třinácti letech. Když jsem poprvé uslyšela house music, byla jsem totálně fascinována a hledala ji všude, kde se dalo. Ta hudba zněla jako z jiné planety a já se do toho zvuku a scény kolem ní absolutně zamilovala.

Ssister Bliss

Ty se elektronické hudbě věnuješ už více než 20 let. Když se ale ohlédneme zpátky, jaké byly tvé začátky s Faithless?

Bylo to dost chaotické! Zpočátku nás lidé spíše ignorovali a trvalo to celkem dlouho, než se o náš zvuk začali více zajímat. Dali jsme dohromady jen živou kapelu, protože naší desky "Reverence" se tehdy prodalo jen šestnáct kousků za týden. V té době to bylo celkem těžké, v rádiích taneční hudba tolik nefrčela a internet byl tou dobou ještě v plenkách, takže lidé mimo klubovou scénu si k nám nacházeli cestu velmi pomalu.

Jaká nálada ve skupině panovala, když jste poprvé začali vytvářet hudbu?

Bylo to hodně uvolněné, protože jsme neměli žádná velká očekávání, jen potěšení z toho navzájem se poznat a dozvědět se něco o Maxiho buddhistické filozofii a experimentování, s myšlenkou, že naše první album má být pouhým mixtapem pro našeho kamaráda. Mělo být z našich oblíbených skladeb všech možných žánrů a klasicky na dvou stranách A i B.

Ssister Bliss

Napsala jsi také spoustu hudby pro filmovou, televizní a divadelní tvorbu... Zmíníš některé z nejuznávanějších projektů, na kterých jsi takto pracovala?

Všechny ty projekty byly svým způsobem skvělé a hodně jsem se díky tomu naučila. Divadlo bylo velmi zajímavým médiem, kde jsem pracovala se skvělým režisérem. Šlo vlastně o kombinaci živé kapely, která hrála každou noc, s herci a s předem nahranými zvuky, což mělo za následek to, že každé představení bylo pokaždé trochu jiné a nikdy se neopakovalo. Bylo to velmi dynamické a vzrušující zároveň!

Jak ty osobně vnímáš současnou podobu elektronické scény? A kam si myslíš, že se bude dál posouvat?

Je to obrovské globální hnutí a stále vidím, jak roste a dál se vyvíjí!




Poslední live vystoupení Faithless jsem zaregistroval v roce 2011 a od té doby tento projekt zastupuješ v DJ setu. Neplánujete po tak dlouhé době návrat k živým koncertům?


Během let 2015 a 2016 jsme jeli turné ku příležitosti našeho dvacátého výročí na scéně, kde jsme hráli naše staré věci v kombinaci s remixy našich hitů od dalších skvělých producentů světové taneční scény. V současné době společně pracujeme na nové desce a já moc doufám, že jednoho dne všichni společně zase vyrazíme na nějakou tour.

Když se ohlédneš zpět, tak které skladby Faithless máš doteď ráda? A jsou nějaké, které naopak nemůžeš ani slyšet?

Všech těch skladeb si moc vážím, protože mě každá z nich posunula o kus dál a díky nim jsem se dostala tam, kde jsem dnes! Takže mohu s klidným svědomím říct, že mám ráda fakt všechny...

Sister Bliss

Živíš se hudbou na plný úvazek, jak tedy vypadá Tvůj běžný pracovní den a jak trávíš svůj volný čas?

Většinu dní trávím ve studiu a když necestuju za hraním nebo neobcházím schůzky o různých projektech, tak se snažím udržet v kondici. Když nedodržujete nějakou fyzickou kondici a životosprávu, tak vás může život na turné pěkně vytrestat. A také se starám o syna, se kterým podnikáme klasické každodenní věci.

Za pár dnů přijedeš k nám do České republiky zahrát set na pražský Metronome Festival. Na co se od tebe návštěvníci mohou těšit? Máš pro své české fanoušky připravené nějaké překvapení?

Zahraju směs mé oblíbené hudby... Ráda posunuju věci vpřed, stejně jako se ráda ohlížím zpátky až ke starým klasikám Faithless. A do toho všeho zahrnu spoustu aktuálních věcí, prostě aby všichni skákali! :)

Sister Bliss

Hodláš se v Praze zdržet, nebo hned po vystoupení pokračuješ na svůj další gig? Pokud se v Praze zdržíš, máš už nějaký program?

Ano, po koncertě budu mít den volno, tak ho chci strávit poznáváním a procházkou po vašem krásném městě. Bude prima strávit jeden den odpočinkem a pozorovat okolní svět, jak plyne svým vlastním životem.

Jaké máš plány pro zbytek roku 2018? Co chystá Sister Bliss dál?

Mám naplánované léto plné festivalů a do toho budu ještě pracovat na našem novém albu a jednom filmovém soundtracku. Pracovní vytíženost tedy Level 1000. :)




Blížíme se ke konci našeho rozhovoru... Máš nějaký vzkaz na závěr pro své fanoušky a naše čtenáře?


Tady stačí říct jen jedno, a to, že naši fanoušci jsou jedním slovem úžasní! Jejich vášeň a podpora nás udržely delší dobu než většinu kapel. Dvacet let je prostě neuvěřitelná doba! Takže doufám, že s námi budete v budoucnu i nadále poračovat v hudební cestě. Jste skvělí!

Krásná tečka na závěr! Děkujeme za rozhovor a budeme se těšit na Tvůj set...

Já taky děkuju a už teď se na vás moc těším!


Ptal se stanjah v květnu 2018.


foto: archiv

Britská DJane a producentka Sister Bliss se představí v České republice a to 23. června na Metronome Festivalu.

Sledujte také:

Sister Bliss FB Fanpage

Sister Bliss web

Sister Bliss Mixcloud

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016