ROZHOVOR

 

&ME: "I takové ticho je parádní relax..."

Tak a je to... Kdopak by si pomyslel, jak moc znamená ticho pro producenta, který v klubech i ve studiu holduje převážně žánrům, jako jsou minimal house a minimal techno?! Charismatický kudrnáč André Boadu alias &ME to tak ale má, a kromě jiného nám o sobě i o vyhlášeném labelu Keinemusik ještě ledacos prozradil. Jedno je jisté - potichu v Roxy určitě nebude, a i přesto, že vůbec neví, co ho čeká, je na své první setkání s našimi clubbery už dopředu připraven. Připravte se na něho i vy tímto rozhovorem, ať je to na Velký pátek opravdu velký!

 

Není tajemstvím, že Keinemusik je jedna velká rodina, takže se zřejmě nepotkáváte jenom v backstage před hraním... Jak jinak spolu ještě trávíte čas? Společné dovolené, společně chodíte na fotbal, nebo jsou za tím přátelstvím jen pracovní večeře?

Jednoznačně nejvíc se potkáváme v klubech po celém světě, kde společně vystupujeme, ale jinak se vidíme třeba i čtyřikrát do týdne, a je tu i spousta dalších příležitostí. A setkání u obědů a večeří jsou samozřejmostí... :)

&ME

Příští rok oslavíte úctyhodných 10 let fungování vaší značky. Doufejme, že to automaticky neznamená už žádnou muziku! :) Máte už plány, jak tohle výročí co nejlépe oslavit? Dočkáme se nějaké remixové kompilace, která bude mapovat vaše největší hity, vydáte se na turné po světě, nebo máte v rukávu nějaké eso?

Turné k tomuto výročí určitě bude a nějaké plány k oslavě už také máme... Ale musíme si k tomu ještě všichni sednout a doladit detaily, aby se to všechno povedlo na jedničku a stálo to za to!

V létě loňského roku jste přišli s nápadem na uspořádání festivalu Hand In Hand, kde si mohli posluchači užít populární back 2 back sety. Ty osobně ses představil s mým velkým oblíbencem Culoe De Song. Bylo to spontánní rozhodnutí, nebo vás pojí delší přátelství, a jak moc "afro" tenhle set byl? Nebo se víc přizpůsobil Culoe?

Do té doby jsem se s ním nesetkal, takže to byla celkem výzva a skvělá zkušenost! Jasně, každý hrajeme něco jiného, ale mám za to, že se naše hudební selekce tenkrát spolu ideálně propojila a tak nebylo po tom back 2 back setu co řešit... Moc rádi jsme ho následně pozvali na naši noc Keinemusik v Londýně!

&ME
Máte naprosto originální grafiku obalů desek a vizuálů vašich akcí, pod níž je podepsána Monja Gentschow. Jak to funguje v praxi, když je hotová nová skladba? Sami si vymyslíte název, se kterým může Monja následně pracovat, nebo je to přesně obráceně?

To jak skladby nazveme, je čistě jen na nás producentech, nicméně v okamžiku, kdy Monja daný track slyší a pořádně se do něj zaposlouchá, ví naprosto přesně, jak s ním naložit po grafické stránce... Jsem moc rád, že ji v našem týmu těch devět let máme, a že s ní můžeme počítat i do budoucna!

Jak nejlépe bys jako spolumajitel značky Keinemusik tento label prodal? V čem je vaše vydavatelství v tak bohatém světě minimalu jiné a zcela originální?

Na tuhle otázku se hledá hodně těžko odpověď, ale zkusím to... Pokaždé se snažíme, aby byl záběr našeho labelu co nejrozmanitější a jednotlivé skladby co nejméně předvídatelné. Jasně, že máme u nás všichni svůj vlastní nezaměnitelný rukopis, ale i nadále se snažíme na sobě pracovat a s každým dalším titulem naše posluchače překvapovat. Pevně věřím, že to pořád funguje... 

&ME

Minimal house a minimal techno už roky nezní jenom Berlínem, ale fanoušci na něj tančí po celém světě... Od doby svého vzniku urazil tenhle žánr pořádný kus cesty. Zahraj si na vizionáře a prozraď nám, s jakými dalšími škatulkami by mohl v nejbližší době tento styl začít fúzovat...

Z kraut rocku a synth popu se bude čerpat zcela určitě... Alespoň tak to právě teď cítím a je to to, co mě aktuálně teď tolik baví!

Jaký je Tvůj nejoblíbenější živý nástroj? Když si člověk dá na plný pecky skladbu "Avalon" z loňského roku, určitě ho napadne, že bicí! Vůbec máš ve své tvorbě rytmickou složku hodně propracovanou...

Jasně, propracovaná rytmika je pro mě opravdu klíčová! Ale jinak miluju hlavír, takže letos bude má tvorba zřejmě o silných melodiích...

Když jsi ve studiu, víš u právě rozpracované skladby už po pár hodinách, že to bude jen Tvůj vlastní track, nebo ho postoupíš dále a je z toho nakonec společné dílko projektu Terranova, který aktuálně také nezahálí?

Je to úplně jednoduché... Když jsem ve studiu sám, pracuju jen a jen na vlastních věcech. Když jsme tam ve dvou a více lidech, určitě z toho bude společný track. Aktuálně se ale snažím pracovat co nejvíc na své vlastní tvorbě!

Za dobu Tvé kariéry producenta jsi stihl už spolupracovat s celou řadou úžasných vokalistů... Máš ještě nějaký nesplněný sen v tomhle ohledu? Kdo je pro Tebe zatím nedosažitelný a čí hlas bys ve své tvorbě jednou uvítal?

Steve Strange pro mě vždycky hodně moc znamenal, ale bohužel před několika lety zemřel. Obecně mi ale přijde mnohem zajímavější, když lidi díky novým skladbám objevují neznámá jména, než pořád dokola jen hlasy těch, které už tolikrát v minulosti slyšeli...

&ME

Jakým způsobem člověk od minimalu nejlépe relaxuje? Chodíš třeba ve svém volném čase i na koncerty vážné huby, baví tě jazz, nebo kde nasáváš inspiraci do nových skladeb?

Věřte, nebo ne, ale i takové ticho je parádní relax... Nicméně ještě pořád poslouchám hip hop, na ten nedám dopustit!

Je jasné, že se u vás v Německu už pěkných pár let vše točí kolem Berlína, ale kdy jsi hrál naposledy v Tvém rodném Hamburku? Jak vypadá tamní scéna v těchto dnech?

Za své rodné město víc považuju Hildesheim a tam je ta elektronická scéna opravdu miniaturní... Za posledních pět let jsem tam hrál jenom jednou. 




O víkendu většinou putuješ po světě a hraješ v nejrůznějších klubech, ale jak vypadá Tvůj klasický den uprostřed týdne? Co děláš třeba ve středu?


Přes týden je to hlavně o nejrůznějším papírování, odpovídám na maily, soustředím se na rozhovory a nezapomínám ani na procházky po městě. Kromě toho se snažím být také co nejvíce ve studiu a pracovat na nové muzice... 

Adam Port navštívil Prahu už před čtyřmi roky, ty budeš mít u nás koncem března premiéru... Informoval ses u něho, jak u nás taneční scéna vypadá, nebo jsi v obraze prostřednictvím jiných kanálů?

Vůbec nevím, co mě čeká, a tak trochu si připadám, jako když mě hodí do studené vody a řeknou, abych plaval... Přesto jsem slyšel, že máte rádi, když to na párty u vás šlape. Tak dobře, pojďme na to!



Doporuč nám nějaký film nebo seriál, který tě v poslední době hodně zasáhl...

Jednoznačně "Tři billboardy kousek za Ebbingem" a ze seriálů rozhodně zkuste "The end of the f**king world"!

Ptal se myclick v březnu 2018.

foto: archiv

Německý DJ a producent &ME se představí historicky poprvé v České republice a to 30. března v klubu Roxy.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016