ROZHOVOR

 

Daho: "Jsem zastánce toho industriálního prasáckýho soundu..."

Až jednou přijde doba, kdy konečně dospějeme k tomu, že elektronická hudba bude všeobecně považována za novodobé umění, tak za významný odkaz příštím generacím by se dost pravděpodobně na Horním náměstí v Jablonci n. Nisou mohla šklebit podobizna Davida Horčičky a.k.a. Daha. Ten se totiž před 22 lety zasadil o hudební osvětu a rozvoj techna nejen u nás na severu, ale spolu s pár dalšími jedinci té doby dali nakrmit po technu hladovou celou ČR. Není snad klubu u nás, kde by nehrál. Dokonce jako jeden z mála se představil v legendárním Tresoru v Berlíně a na maďarském Szigetu. Po pár letech solidního mejdanu přišla však jistá doba temna. Až poslední dobou se v Jablonci stále častěji začaly objevovat akce slibující říznej sound a jméno Daha jsme vídali na lineupech víc a víc. Tento pátek 13. října se v libereckém klubu 11th bude konat jedna z výjimečných techno akcí, za kterou stojí právě Daho – Technord. Sedli jsme si s Davidem na slovíčko a povídali si o tom, co a jak bylo, a taky co ho baví na současné hudbě.

 

Daho, s hraním jsi začínal, podle toho, co jsme se dočetli, a samotné nás tahle číslice překvapila, už v roce 1995. Jaká byla tvoje úplně první veřejná akce, první hraní? Vzpomeneš si na to?

Vzpomínám, a ona je to po těch 22 letech vlastně docela super paralela, co se váže ted k pátku 13.10. :) Protože úplně první mejdan jsme tenkrát dělali taky v pátek 13. Kamarád vyklidil patro v baráku, vytiskli jsme letáky, pozvali pár kámošů a udělali takovou house party – jmenovala se Black Friday. Byla to divočina, asi už v jednu ráno jsme odpálili zesilovač a pak to byla temná jízda při svíčkách. Poslouchali jsme desku jen ze zvuku přenosky z gramce a dělali s tím experimenty. :)

Daho

Tehdy jste vystupovali jako slavná dvojice Daho & Ginger... Hrajete teď ještě někdy spolu? Nebo co je vlastně s Gingerem?

Řekl bych, že tenkrát jsme vlastně zažili něco jako rozpuk nebo zlatou éru techna v Čechách, techno bylo všude! V té době jsme si taky otevřeli shop s deskama (NULA2 - pozn. red.). Pak za nějakou dobu přišel digitál a to nás rozcupovalo. Na deskách se už nevydávalo tolik techna. Všechno ovládl minimál a nám přišlo, že už nemáme co hrát - nastalo pro nás takový období temna a pak jsme byli nuceni zavřít i Nula2. No a Honza (Ginger - pozn. red.) už se naplno zpátky nevrátil. I když třeba 1x za půl roku jsme si někde zahráli, a tak je to doteď. V tý době jsem si i já našel tedy novou práci, novou ženu a pak přišli děti... :) Bude to 3 - 4 roky, co jsem začal cítit potřebu se v tomhle směru opět realizovat. Poslouchal jsem novou hudbu a taky mi přišlo, že se zas začínaj vydávat zajímavý věci, že se zas začalo něco dít.

To nás právě zajímá, protože to vypadá, že teď přišlo jakoby takové Dahovo obrození... :)

Ha ha. Když nad tím přemýšlím, ono to není vlastně jenom moje obrození. Spousta lidí se vrací! Ono jak přešlo to divný období, kdy techno chcípalo a teď se znovu vrací v jiný podobě, je to vlastně super síto na lidi. Spousta lidí z té naší generace, co si pořídili mezi tím rodiny a vyprdli se na hudbu, se k ní teď zase vrací. Naopak někdo už taky ne, ale to mu samozřejmě nikdo nemůže mít za zlý. Prostě už mají jen jiný priority a nesedí co večer u počítače a neposlouchají, co vyšlo novýho. Já u toho sedím každej večer a hrozně mě to baví, protože jsou tu teď úplně noví umělci a nápady. Dřív jsem moje oblíbený producenty spočítal na prstech obou rukou a dneska jich je tolik! Každej den vychází moře pro mě neuvěřitelný hudby, kterou vydávaji lidi, o kterých jsem nikdy dřív neslyšel.

Daho

To je hrozně fajn, že máš tenhle názor. Nemáme moc rádi takový ty "jezevce" ,kteří si stojí za názorem typu: "jo, to tenkrát za nás, to bylo nej a teď už to není vono..."

Ona vlastně takováhle ta nostalgie stála za mojím comebackem. Tehdy (cca 3 roky zpět) vznikla na Facebooku skupina s názvem Oldschool Techno Classics. Řešili se tam starý věci a postovaly oblíbený tracky, až mě to přivedlo k myšlence, že by bylo fajn udělat takový setkání naživo. V jednom klubu se dohodl termín, udělal se mejdan a měl obrovskej úspěch. Nakonec z toho byla celá série Oldschool mejdanů a mě to tenkrát hrozně motivovalo začít zas něco v tomhle směru dělat. Nechtěl jsem být ale právě zaseklej jen na starých věcech a hlavně mě nová hudba fakt baví, když se zas tak posouvá dopředu a tak vznikl Technord.

Přesto ale máme pocit z některých tvých příspěvků, že se snažíš vysvětlit lidem podstatu techna - takového, které hraješ ty... Tak vysvětli ten rozdíl , jaký vidíš/slyšíš v novodobém podání techna...

Přijde mi, že v mainstreamu je v kurzu takový ten Drumcode sound. Ono je to šlapavý, dobře se na to tancuje a pro širší veřejnost je to určitě líp stravitelný. Já jsem naopak zastánce toho industriálního "prasáckýho soundu", kde je energie a brutalita ukrytá někde uvnitř a tu hudbu je potřeba vnímat. Je to hudba, co má duši, atmosféru a to je pro mě stavební kámen setů, které pak ve výsledku mají příběh a sdělení pro lidi, kteří to vnímají ušima a srdcem. Pár komerčnějších akcí toho prvního typu se za poslední dobu objevilo právě i v Jablonci, kdy na takovou párty přišlo klidně 300 lidí. Tak jsem si řekl: "uděláme Technord!"

Daho


V tom případě jaký cítíš rozdíl mezi tehdejšími a nynějšími party people a atmosférou na akcích vůbec?

Když ono to jde jen těžko srovnávat, protože tenkrát to prostě bylo jinak. Dříve tady nic podobnýho, co se týče hudby, nebylo. Takže lidi byli hladoví, akce pro každého vzácnější a byla na nich atmosféra o to víc živočišnější. Určitě si pamatujete zájezdy na Citadelu, Orion Hall nebo třeba Apokalypsu – byl to vždycky velký svátek! Dneska je to mnohem lepší v tom, že je tu každý týden spousta bezvadných akcí se super zahraničními umělci. Takže vlastně vzniklo to, že si lidi najednou můžou vybrat a výsledkem je stav, kdy tam je někdo a tam je někdo. Ono to bude třeba i tím, že se právě nejen techno, ale hudba všeobecně rozmělnila na spoustu podstylů a posluchač se tak může vytříbit a víc si vybrat, kam půjde. Styly a podstyly se neskutečně propojují a ovlivňují a to je asi to, co se mi na současné hudbě nejvíc líbí...

Ptala se 11th crew v říjnu 2017.

foto: archiv

Daho se představí 13. října na akci Technørd showcase v klubu 11th v Liberci.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016