ROZHOVOR

 

IM Cyber: "Mixtape je symbol, který nikdy neumře..."

H&M BLOCK na Colours of Ostrava je plný kazet! A taky skvělé hudby od DJů, kteří zažili dobu walkmanů, přetáčení pásek na tužce i prvních mixtape na kazetách. V pátek a v sobotu hrají v téhle zóně IM Cyber, Josef Sedloň a Soulphonique. Takže právě jim patří druhá část naší ankety. Pro další info sledujte www.goout.cz/h&mblock.

 

Josef Sedloň

Josef Sedloň


Co pro tebe znamená "MIXTAPE"?

Nostalgie, mám to spojené ještě s obdobím mé puberty a socialismu u nás. Nákupy kazet v Tuzexu, to byla slavnost, a poté nahrávání mé oblíbené muziky z rádia Bayern III. První mixtape jsem si dělal tak ve 13ti letech právě z pořadů tohoto rádia, nechyběli tam Talk Talk, U2, The Cure, Bronski Beat, OMD atd. Mixtape byl vlastně předchůdce mixovaných CDs, kde se prezentoval současný sound každého DJe. Nyní v digitálu se tomu už říká podcast.

Mixtape, která tě v životě nejvíc ovlivnila?

Paradoxně to je záznam pořadu Johna Peela ze stanice BBC na kazetě, kterou jsem slyšel někdy počátkem 90. let. Pak si také pamatuju Essential mix od Paul Daley z Leftfiled někdy z roku 97/98, ten jsem tenkrát točil pořád v autě na kazeťáku.

Tvoje první autorská mixtape?

Ani jsem nedělal mixtape, ale rovnou jsou připravil DJský mix na CD pro časopis XMAG. Bylo to koncem roku 2000 a vyšlo to pod názvem Pure Future 2001

Tvoje tipy, jak dát dnes dohromady tu nejlepší mixtape?

Každopádně ji udělat z muziky, co máte nejradši a co vás prostě nakopává. Nejdříve je nutné si tracky naposlouchat a zkusit si některé mixy předem a sestavit si možné pořadí, a pak si zkoušet mixy a celé to namíchat dohromady do délky aspoň 45, 60 i 90 min. Ostatně to byly i nejznámější délky kazet, ale nejvíc byla "120". .)

TOP 10 tracků, které by neměly chybět na tvojí mixtape pro H&M BLOCK na Colours of Ostrava?

Moderat – "Running" (Tale Of Us remix)
Max Cooper - "Organa" (Patrice Bäumel remix)
Jimpster – "Where You Are"
Basement Jaxx – "Where´s Your Head At" (Dark Flick bootleg rmx)
Gai Barone – "Mom´s Clown"
Maceo Plex – "Rotor Motor"
808 State – "In Yer Face" (Bicep remix)
Yotto – "Aviate"
André Lodemann – "Last Exit"
Underworld – "Cowgirl"

IM Cyber

IM Cyber

Co pro tebe znamená "MIXTAPE"?

Emoce spojené s určitým obdobím zavřené v krabičce s páskou. Symbol, který nikdy neumře. Dobrou hudbu, se kterou si dal někdo hodně práce. Začátky všeho. Vzpomínky na legrační módu. Dodnes nejvíc cool výraz pro "studiový" DJský mix.

Mixtape, která tě v životě nejvíc ovlivnila?

Ta, kterou mi věnoval v roce 1997 Standa Zima z Radia 1. Pokud bych měla vyjmenovat několik konkrétních věcí, které mě inspirovaly k tomu začít hrát, tahle kazeta se Standovým drum´n´bassovým mixem by mezi nimi byla taky.

Vzpomeneš si na svoji první autorskou mixtape?

Bylo mi jedenáct, žili jsme na velvyslanectví v Moskvě a já jsem trávila nejvíc času nahráváním svých oblíbených písniček z rádia a televize na kazeťák. Strašně mě bavilo pak na tom "dvojčeti" tvořit vlastní "mixtejpy". Jak jsem to stále dokola předělávala, bylo to na zvukový kvalitě mých největších hitovek dost znát. No a? .) U těch DJských "mixtejpů" to znamenalo mnohem víc potu a dřiny. První vznikly až v době pálení cédéček, takže jsem bojovala spíš s tím, kdo mi domů půjčí gramce a "DATku" na nahrávání. A taky s vlastními nedokonalostmi začínajícího DJe. Myslím, že moje první "mixtejpy", které stály za to, byly Exit CD ve spolupráci s Koogim, a ta, která mě dostala na Red Bull Music Academy do Brazílie.

Tvoje tipy, jak dát dnes dohromady tu nejlepší mixtape?

"Mixtejpy" ostatních se můžeš inspirovat, ale tu svoji bys měl udělat úplně podle sebe. Podle mě je nejdůležitější říct hudbou nějaký příběh, jednotlivé skladby brát jako jednotlivé kapitoly vlastního románu. U selekce tracků příliš nekalkulovat a dát hlavně na svůj vkus a pocity – "mixtejp" má smysl jedině, když odráží tebe, ne trendy, hitparády, očekávání, nebo cestu někoho jiného.

TOP 5 tracků, které by neměly chybět na mixtape H&M BLOCK na Colours of Ostrava:

Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano – "An Infinite Day"
Christian Loffler – "Vind" (Max Cooper remix)
Max Cooper – "Trust" (Kimyan Law remix)
Moderat – "Reminder"
UNKLE – "Sick Lullaby"

Letošní line-up Colours mi tak moc sedí, že jsem nemusela pro tracky daleko... .)

DJ Soulphonique

DJ Soulphonique

Co pro tebe znamená "MIXTAPE"?

Mixtape je to nejlepší, čím se chce DJ prezentovat, koncentrováno obvykle do hoďky a půl zábavy – ať už taneční nebo poslechové. Z pohledu DJe to pak je spousta vynaloženého času a energie přetavené do velmi niterného vyjádření sebe sama skrz muziku.

Mixtape, která tě v životě nejvíc ovlivnila?

Těžko se vybírá jen jedna, ale obecně mě vždycky bavili DJs, kteří umí vytvořit atmosféru. Třeba Parker s "The Monkey Butler Did It" mixtapem, Kenny Dope nebo DJ Ali B a jeho série "Oh Shit! (Paradise)".

Tvoje první autorská mixtape?

Původně to byl dárek - vyznání, pro (tehdy ještě ne) mou přítelkyni. Nahrával jsem ho u kamaráda z vinylů na minidisc a vyrobil i speciální obal, takže to bylo takové komplet DIY. .) Dneska to po technické stránce neobstojí, ale tenkrát byl důležitější obsah nad formou – dostal jsem Moloko, Karla Vlacha, Raye Baretta, Ellu Fitzgerald i Johanna Strausse do jednoho (electro)latino mixtapu! Přesvědčit se můžeš na mém Mixcloud profilu.

Tvoje tipy, jak dát dnes dohromady tu nejlepší mixtape?

Hlavně neposlouchat moc tipů, zabijí to kreativitu... .) IMHO je důležité zvládnout aspoň základy mixu. Pokud tomu člověk nechce obětovat energii, tak nemíchaná kompilace je taky dobrá cesta. Tak či tak je to osobní záležitost. Vybírej tracky, které se líbí hlavně tobě, zkus je co nejlépe propojit, ať to dává dohromady smysl a pak si poslechni reakci lidí, na kterých ti záleží, nebo tomu trochu rozumí.

TOP 10 tracků, které by neměly chybět na tvojí mixtape pro H&M BLOCK na Colours of Ostrava:

Dedy Dread & DJ Rebel - "Mambo Perez"
Slynk - "Boogie Call"
Arrested Development - "Tennessee"
The Sly Players - "Sho'nuff"
Basement Freaks - "Jam In The Jungle"
London Elektricity - "Out Of This World"
Dee & Kamy - "80´s Lifestyle"
Badboe - "Sweet Games"


Ptala se H&M Block crew v červenci 2017.

foto: archiv a David Macháček

IM Cyber, Josef Sedloň a Soulphonique se představí v pátek 21. července a v sobotu 22. července v rámci H&M BLOCKu na Colours of Ostrava.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016