ROZHOVOR

 

DJ Lucca: "BURN Residency je skvělý start dlouhého závodu..."

DJ Lucca, první dáma české elektronické scény, strávila na našich i světových pódiích již více než 15 let. V průběhu své kariéry stačila vydat na dvacítku vlastních tracků, jedno autorské album a několik remixů, zahrát si s osobnostmi, jako jsou Carl Cox, Paul van Dyk, David Guetta nebo Tiësto anebo taky založit vlastní label Sound Of Acapulco. Teď se rozhodla využít svoje zkušenosti v porotě mezinárodní soutěže pro talentované DJe, BURN Residency, kde se bude podílet na výběru českého reprezentanta, jenž dostane jedinečnou šanci zúčastnit se bootcampu na Ibize a bojovat o výhru 100.000,- € do své hudební kariéry.

 

Právě se podílíte na výběru českého vítěze BURN Residency, který dostane šanci stát se světovou hvězdou. Co by podle vás měla splňovat příští DJská superstar?

Musí mít charisma, být něčím výjimečný! To je snad ze všeho nejdůležitější, protože něco takového se nedá naučit ani odkoukat, s tím se prostě musíte narodit. Musí mít talent vytvářet dobrou hudbu. Nejen mixovat dobré sety, ale také sám něco produkovat, ať už vlastními silami, nebo s producentem, protože jinak bude jenom jedním z mnoha. Současné technologie vám umožní stát se "dýdžejem" za pár hodin. Stačí sednout k počítači, vzít si jednoduchý program, přidat pár loopů a udělat track. Ale to v současné obrovské konkurenci nestačí. No a naprostou podmínkou je vynikající angličtina, jinak může být dobrý, jak chce, ale s ostatními DJs a producenty ve světě si nebude mít co povědět. Být dobrým DJem je zkrátka o souhře spousty věcí.

Lucca
Měla jste sama možnost zúčastnit se někdy podobného contestu, jako je BURN Residency?

Kdysi jsem se jedné soutěže účastnila, snad v roce 2000. Odevzdávala jsem třicetiminutový mix, tehdy to bylo ještě na kazetě! Vyhrála jsem a jela se podívat do Dublinu. Prošla jsem si workshopy, zahrála po různých klubech, seznámila se s řadou DJs z ostatních zemí. Byla to dobrá zkušenost. A přestože samotná účast v soutěži neměla na moji kariéru zásadní vliv, dala mi jeden důležitý poznatek: i když vyhrajete, nikdo ve světě na vás nečeká s otevřenou náručí. Nestane se z vás automaticky slavný a dobrý DJ. Člověk musí sám dál pracovat, a je to závod na dlouhou trať!

Lucca
Na předních českých i světových pódiích se objevujete už patnáct let. Jak se za tu dobu změnila role DJe? Má to současná generace jednodušší, nebo naopak?

To se nedá jednoduše říct. Když jsem začínala, být DJem bylo něco výjimečného. Všechno jste se museli poctivě naučit, nepomohly vám technologie, kvalitní produkce nebyla takovou samozřejmostí jako dnes. Byli DJs, kteří dokázali skvěle hrát na akcích, měli cit pro výběr tracků a uměli strhnout dav, ale ve studiu neměli nápady a museli jim třeba pomoci producenti. Pak byli DJs, kteří byli víc producenti a dělali skvělou hudbu, ale neuměli pracovat s lidmi. Dnešní DJs musí být daleko komplexnější, ovládnout řadu disciplín od produkce, přes hraní před publikem až po sebeprezentaci a osobní marketing. Mají větší konkurenci. Ale zase mají mnohem víc možností jak začít hrát, jak navázat kontakty, jak se dostat do světa, jak se prosadit. Každá doba má něco.

Lucca
Jak hodnotíte stav české elektronické scény v porovnání se světem?

Česká republika na tom není vůbec špatně! Máme tu skvělé producenty a hraje se tu dobrá hudba. Jen v porovnání se světem k nám trendy přichází se zpožděním, takže když tady zahrajete něco, co se hraje třeba v Německu nebo Španělsku, lidi na to vůbec nereagují. V zahraničí má techno a underground víc posluchačů, je tam víc klubů, specializovaná rádia. V Česku jsme v tomhle trochu pozadu, takže fanoušci nemají tolik z čeho čerpat, i když se o techno zajímají.

Lucca

Dáte na závěr nějaké osobní doporučení finalistům BURN Residency?

Věřte si a mějte zdravé sebevědomí. Hrajte, co se vám líbí, jak nejlíp umíte, snažte se být uvolnění a pozitivní. To všechno je pak z DJe cítit. I když do soutěže musíte dát maximum, je zároveň potřeba, abyste si hraní pořád užívali, nebyli příliš úporní a křečovití a nesnažili se za každou cenu ukázat všechno, co umíte. Pak už nechte věcem volný průběh. S trochou štěstí se výsledek dostaví!

Ptal se Jiří Čončka v dubnu 2017.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016