ROZHOVOR

 

N.Dee: "Pro mě existují jen dvě kategorie – líbí a nelíbí..."

DJka N.Dee se na plzeňské elektronické scéně pohybuje už řadu let. Málokdo už ale ví, že se zúčastnila i slavné Red Bull Music Academy. O tom, jak se dostala ke hraní, a i o dalších věcech, týkajících se především elektronické hudby, se s touto talentovanou DJkou točil náš rozhovor...

 

Andreo, na začátek jen taková odlehčující otázka... Jak se ti daří?

Daří se mi skvěle, děkuju za optání. :)

Jak ses vlastně dostala ke hraní? Co bylo tím impulsem, kdy sis řekla, že se staneš DJkou?

Já si to vlastně asi nikdy neřekla. Od malička jsem vyrůstala obklopená muzikou, nejdřív takovou, kterou mi doma "servíroval" táta (muzikant), ale poměrně brzo jsem se vymkla kontrole a začala si hledat tu svoji cestičku. A ta samozřejmě vedla i přes kluby, kde jsem okamžitě začala otravovat DJe, a tehdy ještě ani nešlo o taneční muziku. Asi ta moje hudební přání nebyla úplně jalová, takže jsme většinou skončili u diskuzí a vyměňování tipů na novinky, a nakonec jsem trávila víc času v DJské budce než na parketě. Až to moje otravování jednoho z nich přestalo bavit a prohlásil, že bych si to asi měla zkusit sama. :) Tak jsem to zkusila a ono to šlo. Samozřejmě jsem v té době byla vlastně jenom pouštěč cédéček a o nějakém mixování se mi ani nezdálo. Ale postupně se do toho po pouštění vkrádalo víc a víc tanečních tracků, a když se v Plzni otevřel legendární klub Mazaný Králíček, samozřejmě jsem tam nemohla chybět. No a jednou takhle uprostřed léta roku 1999 mi majitel klubu Láďa suše oznámil: "od září se tady hraje jenom z gramců, takže jestli tu chceš hrát dál, tak se podle toho zařiď!" A já se zařídila. Koncem září jsem tam odehrála svůj první set a o půl roku později se mi podařilo dostat se na Red Bull Music Academy do Dublinu. To už bylo jasné, že tu svoji cestičku jsem definitivně našla. :)

N.Dee

S Red Bull Music Academy jsi mi rovnou nahrála na další otázku. Jak ses k tomu dostala a co obnášelo tvé působení tam? Jak vůbec probíhá takováhle akce a jak moc tě tato zkušenost posunula ve tvé DJské kariéře?

Dostala jsem se k tomu vlastně taky náhodou... Těsně před uzávěrkou jsem si všimla v klubu letáku s informací, že se taková akce koná a podmínky přihlášení. Ještě ten den jsem nahrála mix, vyplnila asi desetistránkovou přihlášku s docela vtipnými otázkami a poslala. A pak už následovalo jenom čekání... Když přišel plzeňský kolega a kamarád Hoffee s tím, že jede, říkala jsem si, že je to bomba, že z celého světa vybrali zrovna někoho, koho osobně znám. Pak se objevila další jména z Čech a když se stejnou zprávou pochlubil Diome, tak jsem přestala doufat. Přece nevezmou 3 Plzeňáky! Ale vzali mě a tehdejší český "Redbull man" mě nechal (na škodolibou žádost Hoffeeho samozřejmě) pěkně vycukat. :) A jak taková akce probíhá? Je to jako ocitnout se se třiceti dalšími stejně postiženými nadšenci na 14 dní v hudebním nebi. Studia nacpaná nejnovější technikou, o které se ti doma tak akorát zdálo (připomínám, že to byl rok 2000 a nám se tady tenkrát o některých věcech ani nezdálo) a tady si ty hračky prostě půjčíš a zalezeš si s partičkou lidí do studia. Workshopy, diskuze, semináře se špičkami ze všech oblastí hudebního průmyslu a večer se s těmi lidmi potkáš v klubu a třeba si s nimi i zahraješ. Myslím, že dneska už je RBMA zaměřena hlavně na lidi, kteří elektronickou hudbu sami produkují a určitě bych českým producentům doporučila alespoň to zkusit - je to neuvěřitelně inspirativní prostředí a ta zkušenost za to stojí.

Rozhodně tedy zajímavá zkušenost... Já tě znám především jako tech house a techno DJku, ale hraješ třeba i jiné styly?

Zdaleka nehraju jen tech house a techno je u mě dokonce záležitostí až posledních 3-4 let a to vlastně díky tomu, že dneska do škatulky techno často zapadne i něco, co bych před pár lety označila jako parádní deep house. Když se budeme držet čistě taneční hudby, tak mě vždycky bavily různé odnože house music, ale nerada se nimrám v tom, jak se kterému stylu říká. Pro mě existují jen dvě kategorie – líbí a nelíbí. :) Mám slabost pro všechno, co má dobrou basovou linku. Tech house je už od mých začátků velká láska, ale hrála jsem jednu dobu hodně breakbeat a vůbec mě ty "zlámané" beaty pořád baví, takže kdo ví, třeba se jednou vynoří moje alter ego a to uvidíte! :)



Teď ti položím stejnou otázku jako před časem Sensovi, a jelikož se také pohybuješ na plzeňské scéně, tak se musím zeptat i tebe. Jak bys ohodnotila plzeňskou elektronickou scénu a kam se podle tebe bude dál vyvíjet?

To je strašně těžký hodnotit... Takový ten boom, který tu byl zhruba od konce devadesátých let, postupně opadnul, když "tanečníci" vyrostli, dospěli, založili rodiny a na řádění přestal být čas. A na jejich místa prostě nikdo nenastoupil, najednou tu byla taková díra, trochu vzduchoprázdno. Ale řekla bych, že s nástupem EDM ten útlum nebyl jenom plzeňská záležitost - obecně se mi zdá, že ta undergroundovější scéna v určitém období ustoupila trochu do pozadí a v Plzni možná jenom trochu víc než kde jinde... On je to takový začarovaný kruh – jedna generace lidí, kteří tuhle hudbu měli rádi, zmizela a následovali je logicky nejdřív promotéři, kteří tu dřív dělali i větší akce a nakonec i kluby. Ale zdá se mi, že se to poslední dobou, dejme tomu dva roky, pomaličku, polehoučku začíná zase zlepšovat. Ta vlna se někde v dálce začíná zase zvedat, a i když to zatím není moc vidět, nabírá na síle... Plzeň je vlastně hrozně malé město, a taky to máme za muzikou až moc blízko do Prahy, takže nečekám, že by na Plzeň dopadla tsunami v plné síle, ale dřív, nebo později i tady lidem zase dojde, že elektronická hudba není jen to, čím nás vytrvale krmí komerční rádia. Myslím, že nějaké to zdravé jádro se tu zase formuje a to je moc fajn. Jsem optimistka.

Se kterým, ať už českým, či zahraničním DJem nebo producentem by sis chtěla zahrát na jednom podiu? Kdo je pro tebe takovým nejzásadnějším jménem?

Ježíši těch je tolik, to se prostě nedá zredukovat na jedno jméno. :) Mám pocit, že je kolem tolik skvělé muziky, každý den víc a víc, ani se to nedá sledovat... Jako DJ mě hodně baví třeba Solomun. Jeho sety jsou úžasně pestré, baví mě, jak střídá nálady a styly. Producentsky mě v poslední době hodně baví třeba Oliver Koletzki, z těch méně známých třeba Pavel Petrov, naposledy mě na parketě úplně rozsekali Robag Wruhme a Henrik Schwarz, ale to bych mohla takhle pokračovat do nekonečna. :)

N.Dee

Tak na Solomunovi se shodneme, ty jeho sety jsou opravdu něco! Určitě ale posloucháš kromě elektronické hudby i nějaké jiné styly...

Ráda si poslechnu i jiné žánry, i když se přiznám bez mučení, že moc času to sledovat nezbývá... Vždycky jsem ale měla ráda kytary - třeba Foo Fighters si poslechnu kdykoli ráda a dobrej hardcore mě taky nikdy neurazí. Nebo jazz, swing, funky. A miluju vážnou hudbu.

Která alba tě třeba v loňském roce nejvíce oslovila? A které je tvým úplně nejoblíbenějším vůbec?

Málokdy se dostanu k tomu, že bych si poslechla celé album, ale v poslední době se mi do uší dostalo album Pig&Dan a moc se mi líbilo. Taky Underworld se pochlapili. :) Před pár lety jsem se zamilovala do alba "2" od Netsky, poslouchala jsem ho dva měsíce v kuse a nemohla přestat, ale jeho nová deska mě moc neoslovila... A vůbec nejoblíbenější? To jsme zase tam, kde jsme byli – to se prostě nedá říct. :) Asi záleží hodně na momentálním rozpoložení. Teď zrovna bych klidně řekla Underworld – "Dubnobasswithmyheadman", ale to je možná trochu tím, že jsem je nedávno slyšela live. Prostě vzpomínky. :)

N.Dee

Zmínila jsi Underworld... Co říkáš na jejich nejnovější desku? Já byl celkem mile překvapen!

Já je prostě miluju - vůbec nestárnou a i na posledním albu zase ukázali, že to pořád umí. Baví mě na nich i to, že si pořád drží svůj nezaměnitelný zvuk, ale hudebně zrajou jak víno. A i když se může zdát, že jsou to spíš vyklidněné poslechovky, naživo to úžasně šlape.

Přesně to jsem si říkal taky, i když v některých ohledech musím přiznat, jsem byl i trošku zklamán, ale to už bych dále nerozebíral. Přejdeme raději k další otázce, kterou také často pokládám. Jaká je tvoje úplně top skladba a jakou skladbu bys pustila svému největšímu nepříteli?

S top skladbami je to úplně stejné jako s alby, každou chvíli nějaká jiná, každé období života má svoje top skladby a řeknu jednu a okamžitě se mi vybaví dalších sto. Ale teď mi třeba zrovna ti Underworld připomněli "Two Months Off" a to mi skoro ukápla slza (štěstí samozřejmě). A nepřátelé v mém životě nemají místo! ;)

N.Dee
Vzpomeneš si na svůj první koupený vinyl, když jsi začínala hrát z gramofonů? Od kterého interpreta byl?

Hmmm, vzpomínám si hlavně, že byly tři, jako abych mohla začít trénovat, ale byly každej pes jiná ves, a pro začátečníka dost nevhodné, jak mě upozornili zkušenější kamarádi. Myslím, že jedním z nich byl "Petal" od Wubble U. :)

Tak tuhle skladbu jsem neslyšel už hodně dlouho, díky za připomenutí! Ale zpátky k tobě... Téměř každý DJ má ze svých vystoupení nějaký kuriozní zážitek - prozradíš nám ten tvůj?

Uf, až na obligátní otázku uprostřed rozjetého mejdanu: "A budeš hrát taky nějakou taneční hudbu, nebo jenom tohle?" mě nic moc nenapadá. Nuda, co?

N.Dee

Tak to jsi jedna z  DJů, kterým se podobné otázky celkem vyhýbají... Když se tak zamyslím, tak už vlastně taky celkem dlouho za mnou nikdo nepřišel, že chce Kabáty, ale musím to zaklepat na dřevo. :) Léto je v plném proudu a s ním i festivalová sezona. Na jakých festivalech tě budeme moci slyšet?

Za mě top tohoto léta jsou určitě Kačeři v Horčápsku (kousek od Příbrami). Luxusní festival s neskutečnou atmosférou, kde si zahraju 20.8. na stejném pódiu jako můj velký oblíbenec Mark Deutsche! Asi si budu muset pořídit některý z jeho tracků na vinylu, abych si ho mohla nechat podepsat. :)

Na Kačerech se potkáme, taky se tam moc těším! A kde v klubu tě můžeme zastihnout v nejbližší době?

V Plzni mě čeká 23.7. mejdánek v moc fajn klubíku Mko nebo se v srpnu hned po Kačerech objevím třeba v Inspiral Garden, která je součástí festivalu Živá ulice, a určitě si najdu čas i na pravidelné hraní v klubu Anděl. A mezi tím mě zastihnete tam, kdekoli to zavání pořádnou porcí muziky. :)

N.Dee

Máš nějaký vzkaz na závěr?

Jako nějaké životní moudro či poselství, jo? No věk bych na to asi měla, ale ne... :)

Díky za rozhovor a ať se daří.

Já taky a hudbě zdar!

Ptal se stanjah v červenci 2016.

foto: archiv

Sledujte také:

https://soundcloud.com/andrea-langov

https://www.mixcloud.com/andrea-langová

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016