ROZHOVOR

 

CJ Bolland: "Je to zábava zahrát si staré věci..."

Za pár dnů vystoupí na Oldschool Techno Party v pardubickém L-Klubu CJ Bolland, ikona elektronické hudby... Podařilo se nám ho vyzpovídat a tak se můžete dozvědět, co si pro vás připravil, co si myslí o současné situaci na poli taneční muziky i o našem konceptu Oldschool Techno Classics...

 

Jak jsi trávil letní prázdniny, Christiane? Navštívil jsi nějaké zajímavé hudební festivaly? A co plánuješ na podzim?

Skoro celé léto jsem byl na turné se svou skupinou Magnus. Hráli jsme na mnoha festivalech v Belgii, Norsku, Německu. Teď je čas, kdy festivaly končí, začíná klubová sezona a jsme právě na evropském klubovém turné. Budeme vystupovat na mnoha skvělých místech, namátkou třeba v Barceloně, Paříži, Berlíně, Milánu a v Londýně...

CJ Bolland

Můžeme se těšit na koncert Magnus i v Čechách?

Doufejme, že brzy zavítáme i do východní Evropy, ideálně do Čech, abychom se představili i zdejšímu publiku...

U nás jsi jeden z nejpopulárnějších DJů a už jsi tu odehrál nespočet vystoupení... Je samozřejmé, že si nemůžeš všechna pamatovat, ale přeci jen – bylo tu nějaké, které bylo něčím speciální a vrylo se ti do paměti?

Pokaždé, když jsem u vás hrál, to bylo skvělé! Mám z Čech mnoho vzpomínek, ale to NEJ bylo poprvé v L-Klubu. MC Skreen "křičel", co mu hlas stačil a publikum šílelo. To bylo opravdu to "speciální"! :)




Mnoho lidí s nostalgií vzpomíná na Tvůj set ze Svojšic z roku 1998, který musel být kvůli velkému dešti přerušen a poté následoval na podzim set v L-klubu s MC Skreenem jako kompenzace... Můžeš nám říci, co dnes MC Skreen dělá? Vystupuje s Tebou ještě?

Vystupovali jsme spolu po celém světě mnoho let. Před časem začal pořádat párty v Antwerpách a zhruba v ten samý okamžik se uskutečnilo i naše poslední společné vystoupení. Jsem si jistý, že někdy v budoucnu zase spolu rádi vystoupíme!

Většina lidí tě zná jen jako producenta a DJe CJ Bollanda. Tvé poslední sólové album vyšlo v roce 2009. V minulém roce se objevilo album Tvého společného projektu s Tomem Barmanem (Magnus – "Where Neon Goes To Die"). Je to tak, že se spíše věnuješ tomuto projektu? Řekni nám něco o něm, a co máte nyní v plánu?

Jak jsi zmínil, Magnus je projekt s Tomem Barmanem, který vznikl v roce 2004. Po 15ti letech sólové techno dráhy bylo na čase začít dělat něco trochu jiného. Ve skladbách používáme elektronické i akustické nástroje, ale stále se jedná o hudbu na taneční parket. V roce 2014 jsme vydali druhé album a nyní jsme na turné.

CJ Bolland

Jak hodnotíš současný stav elektronické hudby? Myslíš, že je horší, nebo lepší než třeba před 15ti lety? Je techno mrtvé?

Dnes vychází mnoho dobrých věcí v mnoha žánrech. Nyní je skvělý čas pro producenty. Zařízení pro skládání hudby je cenově dostupné a je ho všude dost. Vždy bude existovat dobrá hudba, ale naproti tomu i spousta s*aček. Ta dobrá hudba je dnes lepší, než kdy byla. Jen musíš vědět, kde hledat.

Jaké máš oblíbené aktuální producenty, DJe a tracky?

Líbí se mi, jaký zvuk mají Gessafelstein a opravdu rád mám produkci Jamie XX, ale moji nejoblíbenější jsou stále Plaid a Aphex Twin.

CJ Bolland

Uslyšíme nějaké tvoje oblíbené věci na Oldschool Techno Party v Pardubicích? Připravil sis pro nás něco speciálního?

Nacpu kufr pořádnou náloží oldschool dobrot a zboříme klub! :)

Co si myslíš o našem projektu Oldschool Techno Classics? Je dobré resuscitovat staré skladby, nebo se soustředit na nové?

Je to zábava zahrát si staré věci, ale je dobré vždy koukat do budoucnosti...

Ptala se Oldschool Techno Classics crew v říjnu 2015.

foto: archiv

CJ Bolland se znovu představí v České republice a to v sobotu 24. října na akci Oldschool Techno Classics v pardubickém L-Klubu.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016