ROZHOVOR

 

PUSH! představuje: DJ Chaab

Chaab - maďarský dj. Respektive je to vůbec dj? On vlastně ani nehraje - říkáte si. A máte (skoro) pravdu. Chaab je hudební labužník, kdysi i aktivně dj, který se ke svému koníčku už vrací spíše jenom výjimečně. Ale když se do toho pustí, jen z těží byste hledali člověka v publiku či mezi posluchači, kdo neprožívá naprostou euforii. Umělecké jméno Chaab by mohlo sloužit klidně jako zkratka pro "I will tell you a story with my set". Zřejmě to zní jako klišé, ale my ho zažili zejména v České republice už několikrát, CD s jeho promo setem nevyndáváme z autorádia a nevěřícně musíme konstatovat, že lepšího warm up dje prostě neznáme. Jeho hudební vyprávění je jako jedna velká pohádka, naprostá dokonalost, gradace od 0 ke 100. Pořád nevěříte? Přijde vám, že přeháníme? Tak se stavte už 20. září v klubu Storm!

 

 

V jednom ze starších rozhovorů jsi uvedl, že pracuješ jako recepční v hotelu a později v novějším, že zase podnikáš. Prozraď, jak to tedy je? Koupil jsi ten hotel konečně?

Ahoj! To jsi musel číst opravdu starý rozhovor, jelikož na recepci jsem pracoval do roku 2006. Později jsem pracoval jako vedoucí hotelu do doby, než jsem nezačal mít dost cestovního ruchu, jelikož jsem často musel pracovat i v časech, kdy jsem se mohl věnovat třeba hraní. Tak jsem se rozhodl, že začnu podnikat a dnes už spoluvlastním několik solárii u nás v Győri.

 

Tak k tomu gratuluji, očividně máš talent nejen v DJingu. Léto je pomalu ale jistě za námi. Byl jsi na dovolené, hrál jsi někde?

Léto? Tady v Maďarsku jsme měli letos fakt divné léto, aspoň co se týče počasí a počítám, že u vás to nebylo o nic lepší. Nezbývalo tedy nic, než vyrazit za sluncem do zahraničí. Jelikož  mě hraní neživí a než kvantitu preferuji spíše kvalitu, tak už docela dlouho akceptuji pouze žádosti o hraní, od kterých očekávám opravdu skvělý mejdan po všech stránkách. Přece by nedávalo smysl jet někam hrát, kde tě publikum nepochopí nebo ostatní okolnosti neodpovídají tomu, co prezentuješ. To pak není dobrý ani pro DJe, ani pro promotéra, ani pro návštěvníky. Naopak není nad to, když jsou všechny strany spokojené. Takhle jsem hrál na pár akcích, kde jsem věděl, že mě uvítá znalé publikum a můžu hrát přesně podle svého gusta, přičemž reakce budou odpovídající. To se pak hraje jedna báseň! Naštěstí musím říct, že v ČR jsem hrál snad pokaždé na skvělé akci - vím, že to zní jako klišé, ale opravdu. Asi tomu hodně pomohlo, že publikum vědělo, co se na ně chystá. Vždy se ale najde někdo, kdo by chtěl, abych hrál třeba rychleji a tak, ale tomu se nedá vyhnout. Nicméně pokud se převážná většina publika baví a vidíš ty správné reakce, ty úsměvy, ruce ve vzduchu a následné pozitivní feedbacky, to umí nakopnout. A v neposlední řadě jsem pak fakt rád, že jsem mohl hrát podle sebe, to co mě baví, bez toho, že bych se jakkoliv přizpůsoboval. A přesně proto mě sedí role warm up DJe! Takže ještě jednou děkuji za pozvání na PUSH! a opravdu se těším!

 

Plně s tebou souhlasím! Jak si vede elektronická scéna v Maďarsku? Za sebe mám pocit, že zažívá v posledních letech velký progres i přesto, že ekonomická situace u vás není nejlepší. Vaše země nabízí mnoho zajímavých festivalů, fungující kluby...

Jsem rád, že to tak vnímáš, ale když to sleduji jako místní, tak to zdaleka nevnímám tak pozitivně, ba naopak… Před pár lety bych s tebou zcela jistě souhlasil. Aktuálně to podle mě platí víceméně pouze v případě Budapešti a velkých festivalů, ale tím víceméně končí seznam akcí, které nabízí opravdovou kvalitu. Je pár hezky vypadajících podniků, ale bohužel ve valné většině z nich se hraje mainstream vlna, protože po tom je poptávka. A jelikož ekonomická situace v naší zemi není úplně růžová, tak na venkově přežilo opravdu minimum kvalitních undergroundových akcí s kapacitou 2-500 lidí. Bohužel.

 

 

U nás teď pociťujeme boom, aspoň co se týče klubů. Mohlo by to být samozřejmě mnohem lepší, ale rosteme a to nás těší. A co maďarští producenti? Dej nám tipy na někoho zajímavého!

Určitě bych zmínil Snilloca. Jeho produkce fakt vyniká a bez debat má velmi vysokou úroveň. Díky tomu jeho tracky hraje opravdu světová elita. Klobouk dolu. Jeho další projekt CrossNineTroll společně s Nigelem Snorterem také slaví slušné úspěchy. Mezi novější tváře patří třeba Peter M. Lawrence, kterému věštím opravdu velké úspěchy na světové úrovni. Každý z těchto projektů prezentuje trošku jiný zvuk, ale všichni se točí kolem house a techna. A to nás přece baví, ne?

 

O tom je i naše noc PUSH!, kde se jako headliner představí Adam Port. Jaký je Tvůj vztah k labelu Keinemusik a zvuku který představuje?

Mám rád zvuk jak Adama Porta, tak i Keinemusik jako labelu. Sleduji je průběžně. Jejich techy zvuk je celkem typický pro label a myslím, že to byla dobrá volba pozvat Adama jakožto headlinera. Očekávám dynamický set, který bude oceněn kroutícími se zadky a rukama nad hlavou na tanečním place. Bude to vypečený mejdan, věřím tomu. Kor na zvuku Funktion One! Vrrr…

 

My tomu také věříme! Prezentuješ se jako warm up DJ, což je velmi náročná úloha, i když si to hodně lidí neuvědomuje. Jaké základní pravidla by si řekl neznalému člověku, když se Tě zeptá, co (ne)má dělat dobrý warm up DJ?

Máš pravdu – opravdu není jednoduchý zahrát kvalitní warm up set, přesto je to moje oblíbená DJ role. Asi právě díky té výzvě. Bohužel hodně DJů má tendenci to hrotit už na začátku akce, přičemž si neuvědomuji, že noc není o nich, ale měla by být primárně o headlinerovi. To je pak něco jako dát si „vepřo-knedlo-zelo“ jako předkrm. Stejně jako v dobré restauraci, tak i za mixážním pultem, by se měla dodržovat určitá pravidla a postupy. Když to přepálíš na začátku, noc nemá vývoj, protože nemá kam gradovat a bude to nuda. I když pak zahraje headliner sebelíp, tak jeho set nevynikne. Navíc když přijde člověk do klubu, tak to chce chvíli čas, než se jeho myšlenky a vnitřní vnímání naladí na klubovou hudbu. Warm up DJ by měl umět vytvořit jakýsi pomyslný most mezi tichou ulicí a rozjetým mejdanem. Když přijdeš do klubu, tak si stejně prvně dáš drink s přáteli na baru, pokecáte, začnete postupně nasávat první beaty, které vám postupně rozhoupou tělo. Pak najednou řekneš kámošovi, že je čas jít tancovat a než se postaví headliner za mixák, tak jste tak akorát naladění, připravení, rozjetí a to je ono, čeho se snažím vždy dosáhnout. Když se tento postupný rozjezd a gradování akce po celou noc podaří, tak si všimni, že lidi povětšinou vydrží až do zavíračky. A v neposlední řadě s tou přípravou terénu vyjadřuje warm up DJ také určitý respekt a úctu k headlinerovi. Samozřejmě konec warm upu už může být trošku rozjetější, takže cílem není úmyslně „nudit“ dav. Ideální je podle mě situace, kdy warm up DJ začíná s pár lidmi na place a s částečně zaplněným barem, a končí s plným placem usměvavých a dobře naladěných lidi a s prázdným barem J. Tento časový prostor mě navíc umožňuje pustit si pár opravdových lahůdek, které fungují právě nejlíp v téhle fázi noci. Také mě strašně moc baví nechat lidi co nejvíce vyhladovět, kdy úplně vidíš, jak čekají na každý další beat, kdy budou moct zaječet, vyskočit, říct „jooooo“. Koho baví kvalitní sexuální předehra, tak věřím, že si vychutná i kvalitní warm up set. V principu se jedná o totéž, hahaha. Koho zajímá toto téma víc, doporučuji přečíst tento článek.

 

 

Mezi standartní otázky patří také ta, v které by si se mohl podělit o nějaký super zážitek z hraní za ty roky. Mě by zajímaly spíš ty negativní a nebo co Tě vysloveně na akcích dokáže během vystoupení rozhodit.

Jak jsem psal výše, snažím se vybírat jenom dobré hraní. A když už někam jdu hrát, tak mám zájem si užít celou akcí se vším všudy a ne hledat negativa. Samozřejmě pokud je špatná organizace a chybí či nefungují základní věci, pak je to průšvih a to nelze úplně ignorovat a má to pak dopad na to, jak si člověk užije hraní či akci jako celek. Na něco podobného jsem naštěstí už řadu let nenatrefil a věřím, že tomu nebude jinak ani 20. září na PUSH! ;)

 

Vrátím se znovu ještě k jinému staršímu rozhovoru, kde uvádíš, že na Tvém ideálním lineupu by byly jména jako Sasha a nebo Steve Lawler. Stále tato dvojice platí?

To také musel být pěkně starý rozhovor se mnou. Od té doby se hodně věcí změnilo. Můj vysněný line up aktuálně tvoří umělci jako například Nicolas Jaar, David August, Daniel Bortz, atd.

 

Na PUSH! se představíš právě jako warm up DJ před Adamem Portem. My ale doufáme, že to s námi v klubu potáhneš až do rána! Slibuješ?

Samozřejmě! To je základ. Doufám, že si akci všichni spolu užijeme!

 

Prozraď nám Tvou aktuální TOP 5

Gacha Bakradze - The Silence Between Me and You Has Never Had Meaning [THE CRESCENT]

Kollektiv Turmstrasse – Last Day (David August Revision) [DIYNAMIC]

Will Saul – Valhalla [AUS MUSIC]

Sante – Momentary [AVOTRE]

Johannes Albert - Connewitzer Chaussee (Berg reduktion) [JACKOFF RECORDS]

 

Děkujeme za rozhovor. Moc se těšíme na tvoje vystoupení!

Já děkuji za přátelský pokec a tímto bych rád vzkázal všem návštěvníkům, aby na akci dorazili včas. Na oplátku se budu snažit přítomným zpříjemnit poslední dvě hodiny čekání, než se za mixák postaví Adam Port. Těším se!

 

Chaab vystoupí 20. září v pražském klubu Storm na PUSH!

 

Více informací:

https://www.facebook.com/events/658430114245057

https://www.facebook.com/pushparty

http://pushparty.cz/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016