ROZHOVOR

 

Exkluzivní rozhovor s Moderat na Electronic Beats

Saschu Ringa alias Apparata, ani dvojici Gernot Bronsert a Sebastian Szary aka Modeselektor, už snad ani není třeba více představovat. Za svou hudební kariéru Prahu navštívili hodněkrát, ale jako společný projekt Moderat se do Prahy vrací teprve podruhé a to s pětiletou pauzou. Od té doby se některé věci dost změnily a tahle populární trojice má navíc venku další společnou desku. Ještě předtím, než odehráli koncert v rámci Electronic Beats, jsem se setkala s jejich větší polovičkou, která tvoří Modeselektor, tedy s Gernotem a Szarym. V rozhovoru čtěte třeba o tom, jaké mají plány pro letošní rok... Nechystají náhodou zase další, několikaletou pauzu?

 

Jaká byla vaše cesta?

Zrovna jsme se o tom bavili... Přijeli jsme tourbusem, tím se cestuje nejlíp.

Tak fajn. Nejdřív bych se vás chtěla zeptat na něco z časných začátků Moderat. V roce 2003 jste vydali EP, ale pak jste se zase rozešli. Co se stalo?

Szary: Se Saschou jsme se potkali na takovém nezávislém festivalu, který se konal poblíž Berlína. Hráli jsme tam jako Modeselektor a Sascha jako Apparat a během zvukové zkoušky jsme se tam prostě nějak seznámili. Zjistili jsme, že bydlíme velmi blízko sebe a tak jsme začali sdílet nápady. To přátelství bylo založené na hudbě, zájmu a technických věcech...

Gernot: Je to tak. Bylo to hodně o té technice a softwaru, a vlastně to tak i zůstalo...

Szary: Pak jsme prostě udělali pár tracků a bylo z toho EP...

Gernot: Bylo to ale jen pro zábavu, nic takového, co by bylo dopředu naplánované. Nebyly tam ani návrhy na to, že bychom měli udělat celé album nebo rozjet společnou kariéru.

Moderat

Takže se jen vaše cesty na chvíli rozešly...

Gernot: Tak nějak... Pak jsme si po čtyřech, pěti letech řekli, že bychom mohli zase něco společně udělat. Když jsme se potkali poprvé, tak jsme byli skoro jako děti. Byli jsme hodně mladí a po těch letech jsme měli mnohem víc zkušeností se svými sólovými projekty, než když jsme se potkali poprvé. Tehdy ještě na Moderat nebyl ten správný čas, bylo jednoduše moc brzy. Tak jsme se tehdy vrátili společně do studia a udělali nějakou tu nahrávku, ale zase jen pro zábavu. Chtěli jsme jet na turné, ale jen tak na tři měsíce a konec. Nakonec jsme ale na turné byli dva roky, protože naše hudba slavila dost velký úspěch a každý chtěl, abychom přijeli hrát tam a tam... Potom jsme se opět začali soustředit na vlastní projekty a loni nastal čas na to, abychom se zase spojili a něco společně vytvořili.

A to vaše další album bylo zezačátku zase jen pro zábavu?

Gernot: Jasně, je to zábava dělat hudbu. Měli jsme plán, že nebudeme na turné tři roky, ale jen jeden, a pak se zase vrátíme k našim vlastním projektům. Ale tahle deska měla takový úspěch, jaký jsme nečekali a společné hraní nás dost bavilo, takže se ještě tenhle rok zase vrátíme do studia jako Moderat.

Moderat
V jednom rozhovoru jste říkali, že se vám ve studiu dobře pracuje a vaše nápady spolu dobře komunikují. Jsou mezitím ale i nějaké momenty, kdy spolu nesouhlasíte?

Szary: No jasně, harmonie neexistuje. Ani v hudbě. (usmívá se)

A jak to vypadá, když se někomu z vás něco nelíbí? Necháte si to třeba pro vlastní produkci, pro Modeselektor?

Gernot: Vládne u nás demokracie, takže se dá říct, že na to máme systém. Když děláme nějakou skladbu a jednomu z nás se na ní něco nelíbí, tak má prostě smůlu. Jedině když se v kapele najde ještě někdo, kdo má na tu danou věc stejný názor, to už budou dva a to je více než polovina ze tří, takže pak to musíme změnit.

Vaše album bylo v jedné z recenzí připodobněno k muzice, která proplouvá na pomezí mezi hudbou do klubu a popem. Neurazilo vás to?

Gernot: Víš co, nám je to úplně jedno... Vždycky najdeš lidi, kterým se tvoje věci budou líbit, i ty, kterým se líbit nebudou. A pak máš spoustu lidí, kteří o té hudbě píšou. Nejdřív se snažili dělat hudbu, ale nešlo jim to, tak se chtěli stát hudebními novináři, aby v hudbě mohli najít něco špatného. Říká se jim "haters", protože hledají hlavně něco takového, aby to mohli rozcupovat na kousky. Ale nás to nezajímá, hudbu už děláme dost dlouho...

Moderat

Založili jste také vlastní label 50 Weapons. Jak hledáte umělce, kterým později vydáváte nahrávky? Část z nich je docela mladá a zatím ne moc známá, jako třeba Bambonou...

Gernot: Za tím není nějaký koncept. Třeba poslední titul, který vyšel u 50 Weapons je od Laurenta Garniera, který rozhodně není  žádným nováčkem. Vlastně je možná tím nejstarším, kterému jsme něco vydali... (smích) Ale třeba od Bambonou jsem někdy dávno slyšel nějaký track na internetu a říkal si, že tenhle kluk je vážně talentovaný, tak jsme se s ním spojili. Je mu teprve devatenáct a je skvělý jako DJ i jako člověk!

Existuje někdo, o kom byste mohli říct, že jste vážně hrdí na to, že jste mu vydali desku?

Gernot: Řekl bych, že jsme hrdí na všechny. Nebylo by fér, kdybych řekl, že jsme rádi za toho a za toho producenta, protože na 50 Weapons nikdy nevydáváme věci, které by nestály za nic...

Moderat

Fajn, pojďme se vrátit k Moderat. Řekla bych, že hlavní rozdíl mezi vašimi dvěma alby je v množství zastoupení basových poloh a vokálů. Byli jste dřív víc ovlivněni "bass" scénou?

Gernot: Víš, proč je tam tentokrát více vokálních věcí? Sascha teď umí líp zpívat, protože se zpěvem začal až po první desce. To bylo hlavně kvůli jeho projektu, měl i nějaké pěvecké lekce a na svém hlasu opravdu hodně pracoval. A taky se nám líbí ten fakt, že teď jsme kapela, protože máme zpěváka...

Jako Moderat jste v Praze už jednou vystupovali, a to jako předkapela Radiohead v roce 2009. Tehdy mě vaše deska moc bavila a chtěla jsem vás slyšet i naživo, ale nakonec jsem si uvědomila, že vaši hudbu nechci slyšet venku, ale spíš někde v tmavém klubu. Co je pro vás lepší? Hrajete raději venku, v klubu, nebo je vám to úplně jedno?

Szary: Venku je to něco úplně jiného. Když je světlo, tak to často nejde, protože máme připravenou i projekci, takže dnes už bychom takhle nehráli... Když vystupujeme někde pod širým nebem, jako třeba na festivalu, tak ve dne bychom hrát opravdu nemohli, právě kvůli té vizuální stránce. A vlastně taky máme rádi, když je tma. (smích)

V Praze jste však už hráli víckrát, a to se svými sólovými projekty. Je něco, co máte na Praze rádi?

Gernot: Praha je rozhodně hezké město se zajímavou historií, ale vnímám rozdíl mezi tím, když někam jedu jako "člověk", nebo jako "hudebník". V tom druhém případě nemáme čas na to, abychom se někam šli podívat. Jednou jsem sem jel s manželkou, ale nakonec jsme ten výlet strávili v hotelu, protože to bylo v létě a navíc o víkendu, takže ulice byly přeplněné lidmi, jako kdyby právě probíhala Love Parade. Ale k Praze mám moc dobrý vztah, jezdil jsem k vám na výlety z hor, které jsou poblíž hranic.

Tak to slyším ráda. Moc děkuju za váš čas a těším se na vaše vystoupení!

Ptala se abayo 28. března 2014 na Electronic Beats.

foto: Olaf Heine a Samuel John Butt

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016