ROZHOVOR

 

PUSH!: "Chceme, aby celý večer dával smysl od začátku do konce..."

Je něco málo po šesté hodině večerní a já se právě ptám obsluhy pražského klubu Cross, který ze stolů je rezervován na jméno Martin Šenfeld... Nabírám správný směr a už vidím, že tu nejsem první. U stolu již sedí Jakub "Yacube" Škrovánek a tak si krátíme čekání na opozdilce chvilkou klábosení "o počasí". Netrvá dlouho a s omluvou na rtech se k nám připojuje Radek "Random" Strnad. Jako poslední (nečekaně) přichází Martin, kterého většina z vás bude znát jako DJe Da Moona. Ptáte se, proč sedím u jednoho stolu právě s těmito mladými pány? Odpověď je jednoduchá. Kluky už před nějakou dobou přestala bavit současná situace na naší elektronické hudební scéně a rozhodli se, že do toho šlápnou po svém! Svou aktivitu zaštítili novým projektem PUSH!, pod jehož hlavičkou proběhl, již v lednu, v klubu Storm první mejdan s názvem NEXT. Tím tato jízda ovšem teprve začíná. S jakými ohlasy se tento večírek setkal? Co dalšího si pro vás chystají? Kde a jak se poznali a co je vedlo ke spojení sil? Na to najdete odpovědi v následujícím rozhovoru s touto veselou a kreativní partičkou...

 

Kluci, jak jste se vlastně poznali? Jak došlo na spojení sil a rozhodnutí, že vytvoříte společný projekt?

Yacube: S Martinem se znám od chvíle, kdy přijal naše pozvání na Slovensko, kde jsem dělal s kamarády akci Possitiva!, která funguje dodnes. No a před rokem a půl jsem učinil zásadní rozhodnutí a přestěhoval se do Prahy, kde jsem poznal Radka, se kterým jsme se několikrát potkali, ale ke spolupráci došlo až nyní při vzniku konceptu PUSH!.

O projektu PUSH! říkáte, že by měl přinést něco nového a slibujete, že oživí současné dění na scéně. Jaký má tedy projekt celkový koncept a v čem by se měla jeho aktivita odlišovat od ostatního dění?

Random: Podle mě hodně mejdanů, které se dělají v Praze a nejen tady, má jeden velký problém. A to ten, že promotéři sice přivezou super jméno, ale dopadne to tak, že support DJs absolutně nekorespondují s jeho hudebním projevem. Zrovna nedávno jsem se s tím opět setkal, když tu vystupoval Laurent Garnier a po něm nastoupil Subgate. V tu chvíli proběhl "wtf moment", kdy si člověk říká: "Co já tady ještě dělám?!". Pak už stačí tři minuty a máš najednou poloprázdnou Roxy. Nemůžu si pomoct, ale myslím si, že to je prostě špatně. Lidé jsou zvyklí chodit na párty v jednu ráno a odcházejí po dvou hodinách, kdy si poslechnou hlavní hvězdu večera. Není tu téměř žádná podpora domácí scény. Co si budeme povídat, tohle prostě nefunguje. Lidi by měli akce brát jako celek, mít chuť vyrazit do klubu už na desátou a večer si užít od začátku do konce...

Random

Proto se snažíme vytvořit mejdan, který lidem nabídne zajímavá jména, která se u nás neobjevují, v lepším případě pouze dvakrát do roka. Chceme, aby celý večer dával smysl od začátku do konce. Aby si tam lidé mohli najít alternativu v případě, kdy je nebude bavit dění na hlavním pódiu. Třeba teď na dubnové párty PUSH! bude druhá stage patřit brněnské bandě MUAH!, jejíž pozvání přijal například Tom Holič, což si myslím, že je velice zajímavé jméno.

Da Moon: To je jedna věc, ale také chceme, aby druhá stage byla spíše "odpočinková" ve srovnání s tou hlavní. V poslední době je takový zvláštní boom, kdy se na hlavním pódiu hraje techno a na druhém pódiu, aby toho nebylo málo, najdeš hardtechno. Nemůžu si pomoct, ale vždy jsem měl na mejdanech rád, když hlavní stage byla více groovy a druhá stage byla čistě chilloutová, kam si šel člověk odpočinout, zaposlouchat se do skvělé a alternativní hudby a k tomu mohl v klidu i pokecat s kamarády. Sami se snažíme, aby druhá stage byla opravdu alternativní a hlavně zvukově inovativní, aby to přinášelo něco jiného, než s čím se tady potkáváš na většině akcí.

Yacube: Sám jsem se snažil něco takového dát dohromady i na Slovensku, ale potýkal jsem se tam s obrovským problémem, který spočíval v přístupu klubů samotných, kdy se jim taková představa vůbec nezamlouvala a většinou na tom pak pohořela celá domluva. Naopak v klubu Storm mají, alespoň pro mě, ukázkový přístup a snaží se vytvořit dobré podmínky pro realizaci akce.

Da Moon: Sám rád navštěvuji akce, kde se rád bavím. Co mi ale osobně vadí, je fakt, že jdu na akci do klubu, vrátím se tam o měsíc později a akce je, kromě hlavního hosta, od začátku do konce naprosto stejná, především po vizuální stránce. Netvrdíme, že děláme akce lépe než ostatní promotéři, ale chceme, aby naše akce měly pro lidi svou přidanou hodnotu a aby si z nich člověk odnesl nevšední, hudební, vizuální a především dlouhotrvající zážitek. Připravujeme pro naše návštěvníky speciální videomapping, který budou mít na starosti kluci z party KinocirKus a celá instalace, včetně vizuálů, bude na tuto akci připravena na míru.

Samotný projekt PUSH! už má za sebou první párty v podobě mejdanu NEXT, který proběhl v lednu v již zmiňovaném klubu Storm. Když se za touto akcí ohlédnete, jak se vydařila?

Random: Myslím, že výsledek byl mírně nad očekávání. Bylo to v sobotu a tak návštěvnost sice nebyla tak velká, jak by být mohla, na druhou stranu jsme neměli žádného zahraničního hosta. Naše pozvání přijal domácí DJ Schwa, který si akci pochvaloval, a lidé v klubu vydrželi až do brzkých ranních hodin.

Yacube: Sympatické bylo, že prostor v klubu byl rozdělený napolovic, což umožnilo i při menší návštěvnosti vytvoření velmi příjemné atmosféry.

Jak jste byli spokojeni se zvukem klubu Storm? Názory na něj se poměrně dost rozcházejí, tak jak jste to slyšeli vy?

Da Moon: Klub není otevřený až tak dlouho a několik prvních měsíců měli kluci zvuk zapůjčený, kdy to nebylo vždy ideální. To bych jim ale neměl úplně za zlé, jelikož většina klubů se po otevření potýká s těmito problémy naprosto běžně. V tuhle chvíli je v klubu pevná instalace skvělého sound systemu od Funktion One a hraje to opravdu báječně. Nemám tomu co vytknout, naopak by se jiné kluby měly inspirovat a to nejen zvukem, ale i zázemím a především skvělým a profesionálním přístupem...

Da Moon
Dubnový PUSH! bude druhým mejdanem, který se pod hlavičkou vašeho stejnojmenného konceptu odehraje opět v klubu Storm. Stal se tento prostor domácím pro vaše akce, nebo se můžeme těšit i jinam?

Yacube: Tuhle otázku jsme zatím zase tolik neřešili...

Da Moon: Mám nějaké nápady, ale zatím bych to asi raději nechal ukryté pod pomyslnou pokličkou. Samozřejmě pokud nás lidé budou sledovat, tak se o všem včas dozví. ;)

Random: V tuhle chvíli, pokud se to někam pohne, tak spíše mimo Prahu. Něco na způsob "PUSH! on the road".

Jako hlavní host přijede Daniel Stefanik. Podle čeho jste vybírali a proč právě Daniel?

Da Moon: Původně jsme měli v hledáčku trochu jiná jména, ale jelikož párty bude probíhat v klubu Storm, který má v podvědomí lidí ještě z dob minulého fungování (bývalý Matrix, pozn. aut.) tvář D´n´B klubu, tak většina managerů reagovala tak, že v tomto klubu svého svěřence nechce. Věřím, že to je pouze otázka času, a ve chvíli, kdy jim ukážeme, že jde pouze o přežitek, tak svůj názor změní. Seznam jmen, nad kterými jsme uvažovali, byl poměrně dlouhý, ale zrovna Daniel byl v první pětici těch, o která jsme měli největší zájem. Věřím, že to nakonec byla dobrá volba. Daniel mě již před časem oslovil na festivalu Love Family Park v Německu, kde odehrál neuvěřitelný b2b set s Mathiasem Kadenem, což byl pro mě největší zážitek z celého festivalu.

Random: Výběr vlastně probíhal tak, že jsme si vytáhli z Beatportu naše TOP umělce a začali jsme se bavit o tom, co je reálné, co už je opravdu nad naše možnosti, a následně jsme umělce kontaktovali.

Yacube: V roce 2012 jsem ještě na Slovensku dělal párty, na kterou jsme pozvali právě Daniela, takže to nám samozřejmě nahrávalo do karet a jednání bylo v tomto případě o něco snadnější. Kromě toho mě samozřejmě baví hudebně a navíc je to naprosto přirozený člověk, který si na nic nehraje a je velmi přístupný...

Yacube

Poslední dobou se na pár akcích objevila velmi zajímavá záležitost a to workshop s headlinerem. Láká vás zkusit něco takového?

Da Moon: Mě to samozřejmě láká. Sám se věnuji produkci hudby, ale v případě Daniela máme v plánu něco maličko jiného. Zatím můžu prozradit jen to, že v jednání je jeho vystoupení jako live stream z kladenského BPM.dj studia, pokud přijede do Prahy již den před akcí.

Yacube: Sám se sice hudební produkci nevěnuji, ale tyto počiny považuji za velmi příjemné oživení a zpestření celkového dění na scéně. Přál bych si, aby tyto akce měly větší návštěvnost. Bývá na nich velmi příjemná atmosféra a člověk si přes to, že se dané věci aktivně nevěnuje, odnáší něco navíc.

Da Moon: Tohle je jedna z věcí, které mě zarážejí. U nás je v dnešní době pomalu každý druhý DJ a právě producentů rozhodně není jako hub po dešti. Tak sakra! Kde jsou ti producenti, když probíhá nějaký takový workshop? Myslím si, že tady až na naprosté výjimky nikdo nedělá až tak kvalitní zvuk, aby se nemohl dál sebevzdělávat a podpořit tak ty, kteří si s tím dají tu práci a udělají to pro nás...

Už jsme zmínili, že druhou stage obsadí MUAH!. Máme tedy očekávat, že zde po celý večer budou diktovat kluci z tohoto projektu?

Da Moon: Ne, oni sami obsadí přibližně tak polovinu line-upu a druhá polovina bude patřit jejich hostům. Nicméně celý večer je na tomto pódiu v režii MUAH!. Nechali jsme jim naprosto volnou ruku a bude to velká láska... :)

Jak jste se ke spolupráci s MUAH! dostali?

Da Moon: Pepu znám už hrozně dlouho a potkávali jsme se na večírcích ještě za dob mého působení v Plzni. Hlavním důvodem, proč jsem ho chtěl oslovit, byl fakt, že se mi líbí co dělá a hlavně jak to dělá. To je totiž přesně ta cesta, kterou je třeba se vydat. Jejich aktivita má pro mě naprosto přirozený vývoj, kdy celá jejich komunita je postavena čistě na hudbě a lásce k ní...

Yacube: Jim stačí jedna tiskovka a mají plný festival. Na tom je zřejmé, že to dělají opravdu dobře!

Random: Mě hrozně baví Tom Holič. On se toho opravdu nebojí a je instrumentalista. Hraje, zpívá do toho a je to strašná kalba. Je to něco, co bych chtěl dělat, ale nemám na to koule. I když mu to občas ujede a sem tam je to třeba i maličko falešné, pořád to má tak neskutečnou energii, že jsem strašně rád, že pozvání MUAH! přijal.

Da Moon: Když bych se ještě na moment vrátil k otázce workshopů, není to tak dlouho, co zrovna Tom Holič měl workshop v Chapeau Rouge, kde jsem právě objevil tuhle báječnou live show. Měl vystoupit na večírku NEXT, ale měl ten večer booking jinde... Teď si ho ale budeme moci vychutnat na PUSH! a moc se těším. Pro mě je to nejzajímavější live vystoupení tady v Čechách.

Hlavní stage na PUSH! nabídne prostor i vítězi DJ contestu, který jste uskutečnili. Nebojíte se trochu, že by tady mohlo dojít k již zmíněné záležitosti s ne úplně dobře zvolenými warm-up DJs?

Da Moon: Toho bych se nebál. Konečný výběr je stále na nás a věřím, že k ničemu takovému nedojde. Contest slouží primárně k výběru jednoho DJe, který dostane prostor a možnost zahrát si na hlavním pódiu, ale tím to úplně nekončí. Rád bych touto cestou našel nová zajímavá jména, která stojí za pozornost a se kterými by se do budoucna dala navázat spolupráce. Navíc dneska máme pár týdnů před akcí a už můžu říct, že v tom, co jsem zatím slyšel, už pár jasných favoritů mám...

Ptala se terezi v březnu 2014.

foto: archiv

Historicky první párty PUSH! s Danielem Stefanikem se uskuteční 11. dubna v klubu Storm!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016