ROZHOVOR

 

Paul Mac: "Miluju dělat věci spontánně..."

Britská techno legenda Paul Mac, majitel labelu Stimulus a Tactical vystoupí 11. dubna v Pekelnym Baru v rámci klubové techno akce My Name Is Techno. Těšte se na opravdu nevšední hudební zážitek od tohoto velikána elektronické scény, který v Praze vystoupí poprvé! Při této příležitosti jsme se rozhodli Paula malinko vyzpovídat a přejeme vám hezké čtení...

 

Paule, naše povídání začneme klasickou otázkou... Jakpak se daří a co je u tebe nového?

Děkuji za optání - daří se mi velmi dobře! Veškerý svůj čas momentálně trávím ve studiu. Zkouším také set-up nového studia a spousty jiných věcí s tím spojených. Je to celkem sranda a zabírá mi to momentálně veškerý můj čas. Jsem spokojený...

Začíná konečně pomalu jaro. Zajímalo by mě, na co se těšíš v tomto období nejvíce a který čas z celého roku máš nejraději?

Osobně mám nejraději zimu, jsem zimní typ člověka. Beztak jsem stejně věčně zavřený ve studiu, možná až příliš. Tak alespoň, když je venku špatné počasí, nemáš pocit, že ti venku něco uteklo nebo jsi někde chyběl...

Paul Mac
Hraješ a vydáváš hudbu už opravdu úctyhodnou dobu. Na svém kontě máš opravdu velkou sbírku tracků, remixů a spoustu dalších hudebních počinů a neustále produkuješ a hraješ dál. To chce pořád spoustu energie a nápadů, po těch všech letech. :) Kde a jak nejvíce čerpáš inspiraci pro svoji tvorbu?

Jsem opravdu šťastný, že můžu dělat tu nejlepší práci na světě! Vždy mě hudba inspirovala a vždy jsem miloval zvuk jako takový. Připadalo mi to jako dokonalé souznění. Vždy jsem nacházel nějakou inspiraci k hudbě, s tím se člověk prostě narodí. Miluju to, co můžu dělat na plný úvazek a mám z toho radost. Ale upřímně - pokud to nebude inspirovat vás, nebude nic...

Hudba je ve tvém životě evidentně životním poselstvím. Cítíš to tak sám a můžeš nám popsat, jak jsi se k elektronické hudbě vůbec dostal? Dočetl jsem se, že jsi ze začátku hrával jako hip-hopový DJ. Jak dlouho jsi se tomuto stylu věnoval a co tě svedlo z kariéry hip-hopového DJe k house music, technu a vůbec k elektronické muzice?

Hip-hop desky jsem nakupoval na přelomu let 1985/1986 a s DJingem jsem začal kolem roku 1987. To byla také ta doba, kdy to všechno startovalo. Přiřítila se obrovská vlna a house a techno desky začaly být v klubech stále slýchanější, hrálo se to víc a víc  a úplně všude. Byl to prostě přirozený vývoj -  když jsem slyšel v té době desky od Cybotron a Twilight 22, ten jejich zvuk mě naprosto pohltil. Když jsem vnímal tu sílu a energii těchto stylů, už nebylo cesty zpět. :) Ale měl jsem rád i electro a vůbec všechno, co v té době frčelo.

Paul Mac

Kolik času trávíš ve studiu a když už máš volno, jakou hudbu posloucháš v tomto čase?

Momentálně tam trávím spoustu času, hodně záleží, na jakých projektech zrovna pracuji. Dejme tomu v průměru 6 - 7 hodin denně, to by mohlo souhlasit... Aktuálně poslouchám starý jungle a D´n´B, ale nejvíce asi funk. Na klídek mám zase starý hip-hop a na totální restart obvykle techno a house.

Jaký software používáš pro svou produkci a najde se u tebe třeba ještě nějaký ten hardware?

Jsem velkým fanouškem Abletonu! Moc mi pomohl, aby pro mě byla hudba ještě větší zábava. Takže jsem velký fanda technologií a Abletonu obzvlášť... Můj oblíbený hardware je momentálně kompresor API 2500. Není tedy zrovna atraktivní jako synťák samotný, ale pomáhá mi definovat ten specifický zvuk, který mám tolik rád...

Paul Mac

Taneční scéna se v posledních x letech podstatně hodně změnila. Vše se razantně zpomalilo a co se techna týče, tam to platí dvojnásob. Téměř vše se transformovalo z analogu do digitální podoby. Jak osobně vnímáš ty celou tu analogovou epochu ohledně vzniku techna přes jeho zlatá léta až po jeho současný stav? V čem jsou pro tebe ty plusy a mínusy?

Upřímně řečeno, mám pocit, že jsme taktéž ve zlaté éře, ale samozřejmě jinak! Je určitě mnohem těžší v dnešní době svoji hudbu prodat. Člověk musí být opravdu výjimečný v této obrovské konkurenci, kdy v podstatě může skládat téměř každý. Dnes je na výběr tolik skvělé hudby na rozdíl od jakékoliv jiné doby taneční hudební historie, jaká kdy byla! Také neustále přichází mnoho nových lidí, DJs, umělců, skladatelů a já nevím čeho ještě na scénu a je to parádně osvěžující a pomáhá to se neustále někam vyvíjet. Nezajímám se příliš o to, zda li se jedná o digitál či analog. Stačí mi pouze to, s čím se cítím nejlíp a co mi dává možnost předvést svůj nejlepší výkon v klubu nebo na festivalu.

V České republice už jsi několikrát vystupoval, ale v Praze, pokud se nemýlím, je to poprvé. Jak se těšíš na naše hlavní město a máš nějaký plán, kam bys chtěl v Praze zavítat?

Je to už nějaká doba, kdy jsem hrál v České republice, pokud nepočítám vystoupení jako KILLA Productions. V Praze jsem ještě nehrál a opravdu se k vám těším - mám jen dobré vzpomínky na akce u vás a na české fanoušky. Takže bude zajímavé sledovat, jak se věci u vás změnily v průběhu těch let.

Paul Mac

V Praze vystoupíš na techno noci My Name Is Techno, která se uskuteční v klubu Pekelnej bar. Je tam vždy vynikající atmosféra. Hraješ raději pro větší publikum, nebo "komorněji", ale blíže k lidem?

Upřímně řečeno, líbí se mi oba způsoby, jak hrát pro lidi, ať už jde o velkou akci, či naopak tu "komornější". Hlavně to musí mít správný náboj! S menším publikem může být kontakt někdy velmi intenzivní, všechno je tak blízko u sebe a můžeš získat mnohem více zpětnou vazbou od lidí. Ve větším prostoru to nebývá pokaždé tak osobní, ale je vážně neskutečné, když máš před sebou opravdu pořádný kotel a ten tě žene stále dopředu - to je taktéž úžasný pocit. Já si užívám obojí. :)

Naše povídání se blíží pomalu ke konci. Akce už je za humny a my už jsme pořádně natěšení. Zajímalo by mě, a určitě i fanoušky, copak si na nás připravíš a na co se můžeme těšit? A je něco, co bys chtěl speciálně pro tuto noc vzkázat českému publiku?

Už se na vás na všechny moc těším a vy se těšte na pořádnou dávku techno music! Miluju dělat věci spontánně a miluju to, když je párty spontánní. To je na tom to nejlepší! :)

Mockrát děkuji za velmi příjemné povídání a tvůj čas! Ať se daří a brzy na viděnou a na slyšenou.

Mějte se fajn!

Ptal se LamyCZ (techno connection) v březnu 2014.

foto: archiv

Britský DJ a producent Paul Mac se znovu představí v České republice a to v pátek 11. dubna na dalším dílu akce My Name Is Techno v Pekelnym Baru.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016