ROZHOVOR

 

Johnny Fiasco: "Pokud znáš dobře svoje srdce, znáš dobře i svůj styl..."

Chicago. Pro každého fandu house music město, kde to všechno začalo a tamní producenti ještě dneska umí svou specifickou muzikou tak snadno parkety celého světa rozhýbat. Poslední dubnový den přijede do Prahy legendární Johnny Fiasco a už jeho názory v našem rozhovoru jsou velmi sympatické... Otevřeně promluvil o jednom z posledních fiasek, proč ignoruje nové žánry, kdy se dočkáme konečně dalšího alba a s kým v poslední době spolupracoval, proč se tak rád vrací do minulosti a připomněl, že Ibiza se neodmítá... Hezké čtení!

 

Je mi jasné, že to pro začátek není zrovna originální otázka, ale v tvém případě by mě odpověď opravdu zajímala… Tak jaké největší fiasko tě v životě potkalo a už jsi se s ním stihl vyrovnat?

Za posledních 20 let jsem zažil spoustu bláznivých příhod, to mi věř. Jedna z nejvtipnějších se stala na jedné akci v Pensylvánii. Byl jsem nucený cestovat s Felixem da Housecat do nedalekého města Columbus na letiště, ale naše řidička rozhodně nebyla "způsobilá k řízení". :) Myslím, že to byla její první akce, každopádně si pamatuju, jak se celou cestu kousala do rtu. Prostě totálně sjetá! Ale když musíte stihnout svůj let, myslíte jenom na to, abyste to přežili a dorazili na místo včas. Cesta to byla na pár hodin a já si živě pamatuji Felixe, jak ze zadního sedadla každých 15 minut křičí: "Všichni tady chcípnem!"

Johnny Fiasco

Nakonec to tedy dobře dopadlo. :) Chicago, v němž ses narodil, přineslo světu před téměř třiceti lety house music. Jak ale vypadá v tomhle městě scéna nyní? Je tam house stále ještě tolik populární?

Hudba je tady pořád stále stejně silná. Město, které vynalezlo tuhle kulturu, bude mít na ni pořád vliv... Jen musíte mít na paměti, že je to spjaté s hudbou, s hlubokými kořeny a oduševnělostí. Rád tomu říkám hnuti EDM - Electric Disco Music.

Začínal jsi s kytarou v rockové a funky kapele, pak jsi ji ale vyměnil za všechny ty chytré elektronické mašinky. Neplánuješ čas od času nějaký comeback s tímto nástrojem? Takový Johnny Fiasco jako písničkář v nějakém malém klubu – to by nemuselo být špatné... :)

Moje první láska vždy bude hudba založená na jazzu - pro mě je jazz základem každého hudebního stylu, který existuje. Ale kapela? Myslím, že bych byl spokojený, kdybych si mohl jen tak zahrát v pokoji s pár muzikanty. Vystupování v kapele je velmi spirituálni věc. Ten pocit si fakt nekoupíš! Malé elektronické mašinky však nahradily všechny ty členy kapely, kteří nedorazili na zkoušku, protože na ně byly jejich přítelkyně naštvané a nedovolily jim  tam jít. A malé elektronické mašinky přeci nechodí nikdy pozdě! :)

Johnny Fiasco

Každý půlrok se objeví nějaký ten nový, “zaručeně svěží a hlavně nejlepší“ hudební žánr. Tvá house music je neobyčejně bohatá a přestože převažuje hlavně funky, experimentuješ i v jiných stylech. Jak však reaguješ na tu vlnu nových žánrů, jako jsou footwork, juke, moonbathon, dubstep a další? Nechává tě to chladným?

Není to nic nového pod sluncem, že s žánry zcela nesouhlasím... Žánry jsou opravdu jen novým slovem pro marketing. Vážím si všech forem hudby, ale pro mě osobně tu z těch nových stylů navždy zůstane jen zlomek, který nikdy nevyjde z módy. Pokud znáš dobře svoje srdce, znáš dobře i svůj styl...

Hodně producentů čas od času spolupracuje s jinými autory, protože je to v tvorbě obohacuje. O tobě víme snad jen to, že jsi tvořil s Jonem Lemonem duo Willie Diggs. Děláš si rád všechno sám, nebo je tam jiný důvod?

Právě jsem dokončil pár věcí s Hideo Kobayashim z Japonska, které vyjdou u King Street koncem roku. Hodně si vybírám, co se týče producentů, se kterými následně tvořím, ale můžu prozradit, že několik výsledků dalších kooperací je už brzy na spadnutí...

Johnny Fiasco

Poslední dobou nehráváš zrovna víkend co víkend… Předpokládám, že to neznamená, že by o tebe nebyl zájem, ale že si spíš hraní vybíráš. Jaký je ten pravý důvod? Rodina, či trávíš raději čas ve studiu, než v klubu?

Já se jen snažím vrátit se ke svým kořenům. A u mě to vždycky byly intimnější kluby, abych tam byl schopný oslovit konkrétní fanoušky. Pokud je hrací místo až příliš velké, jen na tom tratíš. Líbí se mi menší, komornější místa...

Je možné, že od tvého posledního alba “Defacto“ uplynulo už neuvěřitelných 17 let? Nevyhovuje ti formát dlouhohrající desky a fandíš spíše singlům, nebo už se blíží vydání dalšího materiálu?

Jasně, myslím si, že by klidně v průběhu těch 17 let mohlo vyjít těch alb víc, ale produkce EP je prostě o poznání větší zábava. Každopádně na dalším albu už se také pracuje!

Johnny Fiasco
Máš na svém kontě přes 150 remixů a spolupracoval jsi už s kdekým… Určitě i ty máš však pořád nějaký ten nesplněný sen, takže koho bys rád ještě remixoval a čí hlas bys ve tvé vlastní tvorbě uvítal?

Rád bych spolupracoval s kýmkoliv, kdo má otevřenou mysl, kdo má talent a kdo je otevřen pro vytvoření něčeho nového. Remixy jsou zábavné samy o sobě...

Co poslouchá Johnny Fiasco ve volném čase a kde bere inspiraci do dalších skladeb?

Svou inspiraci nacházím v minulosti - to je to místo, kde žije budoucnost! Čím víc jdete nazpět, tím více nápadů se dere na povrch. Ale pozor! Nemluvím tady o popu. Ve svém volném čase poslouchám hodně latiny a brazilské muziky...

Nedávno se i slavný Giorgio Moroder stal DJem… S jakým velikánem taneční hudby by sis chtěl ty osobně zahrát back 2 back set?

Chtěl bych hrát s lidmi, kteří mě v průběhu let ovlivnili, takže za všechny to jsou Derrick Carter, Diz, Joshua Iz, Todd Terry a Armando.

V dnešní době se producent bez živých muzikantů díky všem těm novým technologiím obejde… Jak to máš ty? Oslovuješ ještě stále živé muzikanty, nebo se spoléháš pouze na software?

Já jsem dělal obojí. Každý žánr má své výhody a unikátní styl. U house music z Chicaga se bez muzikantů úplně obejdeš... Ale pracuju i na velmi soulful latin jazz tracku, dalo by se to s trochou fantazie označit jako salsanova, jelikož je to trochu více povznášející duchovně a mě to hodně inspiruje k další tvorbě.

Johnny Fiasco

Několik let jsi se staral o chod labelu Tonic Recordings, ale ten už zhruba sedm let nefunguje… Je pro tebe jednodušší zasílat vydavatelstvím po celém světě svůj nový materiál, než mít úplnou volnost?

Před pár lety jsem založil label Chicanotrax, abych se mohl zaměřit na víc deep house tracky. Tonic byla jen taková sranda, ale člověk nikdy neví, třeba se k němu jednoho dne vrátím...

Letní sezona se blíží a všechna ta velká jména sní o hraní na Ibize. Jak bude vypadat léto roku 2014 u Johnnyho Fiasca?

Těšíme se na návrat do Španělska a Velké Británie. Ibiza je úžasné místo, které bych nikdy neodmitl. Nikdy!

Johnny Fiasco
Nebudeme tě zkoušet z toho, co všechno víš o Praze, případně České republice, ale o našem pivu se vypráví přímo legendy a naše kuchyně je také hodně specifická. Čemu holduje Johnny Fiasco v restauraci? Co by ti udělalo radost?

Rád zkouším nové jídlo a stejně tak i pivo! To je jedna z nejlepších věcí na cestách do zahraničí. Vzpomínám si, když jsem začal cestovat, že bylo pro mě opravdu těžké zkoušet nové věci, ale postupně jsem tenhle problém zcela odboural. Odteď se snažím vyzkoušet všechny místní speciality a pivo. A moje oblíbené jídlo? Tacos, sushi a steaky!

Ptal se myclick v březnu 2014.

překlad: Šárka Pekařová

foto: archiv

DJ a producent z Chicaga Johnny Fiasco se historicky poprvé představí v České republice a to ve středu 30. dubna 2014 v klubu Pekelnej Bar.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016