ROZHOVOR

 

Craig Hamilton: "Nyní dělám underground house bez použití disco samplů..."

Craig Hamilton je undergroundový DJ, producent, ale i majitel labelu Flatpack Traxx. Žije v Glasgow a jelikož přijede už za pár dnů zahrát do Pekelnýho Baru na akci Xmas In Hell, jednoduše jsme ho museli vyzpovídat... Náš rozhovor se točil o jeho cestě k míchání, produkci, o dalších záměrech jeho labelu, prozradil nám, na které své tracky je nejvíce pyšný a zmínil i mašinky, bez kterých se prostě neobejde. Hezké čtení!

 

Jak se vede, Craigu? Je nám potěšením představit tě v Pekelnym Baru českému publiku těsně před Vánocemi. Byl jsi vůbec někdy v Praze?

Daří se skvěle! Tohle je moje první návštěva Prahy a opravdu se k vám moc těším. Za poslední dva roky jsem o Praze, její kultuře a o vašich fanoušcích underground house music slyšel spoustu úžasných věcí...

Craig Hamilton

Vím, že jsi začal s DJingem celkem brzy, už ve třinácti letech. Bylo to kvůli holkám? :) Ne, teď vážně - proč jsi se postavil před mixpult?

Kvůli holkám ne. :) Upřímně to bylo čistě z lásky k hudbě. Od mládí jsem kupoval hodně muziky a pro kamarády jsem pak vyráběl mixy na kazety. Potom už byl jen malý krok k tomu, abych začal vystupovat veřejně.

Na jaké technice jsi začínal a jakou techniku používáš nejraději dnes?

Ve třinácti jsem dostal set řemínkových gramofonů bez pitche. Oba dva byly hodně špatné a nemohl jsem se s nimi nikam rychle posunout. Byl jsem moc šťastný, když se mi povedlo přesvědčit tátu, aby mi koupil set řemínkáčů s pitchem +/- 6, značky Soundlab DLP1600. Později jsem přešel konečně na pár Technicsů 1210, které mám doteď, a miluju je! A ještě o něco později jsem začal míchat z cédéček a dneska nemám pocit, že by byl nějaký konkrétní setup mým oblíbeným... Úplně stačí, když to bude aspoň pár CDJ800 nebo modernější přehrávače značky Pioneer. Potřebuji totiž pod rukou pořádné plotny a kvalitní mixpult...

Craig Hamilton
Teď z jiného soudku. Jsi pozván na hraní a když tam dojedeš... (doplň)

...zamířím rovnou k baru na pivko!

Dobře! :) Myslím, že budeš české pivo milovat! Pojďme k tvé produkci. Začal jsi s ní v osmnácti. Proč vlastně? Bylo to podobné jako s DJingem?

Myslím, že tam někde uvnitř jsem vždycky věděl, že chci produkovat hudbu na jakékoliv úrovni, ať už jako profesionál, nebo aby zůstalo pouze u koníčku. Je to pro mě možnost, jak vyjádřit sám sebe a být kreativní s tím, co je mou vášní.

Čekal jsi pár let, než jsi vydal svou prvotinu... Bylo to tím, že jsi se hledal a formoval svůj originální zvuk?

Přesně, jak říkáš, byla to vážně pěkně dlouhá doba, než jsem našel ten svůj "pravý sound". Tehdy mě celkem bavilo evropské techno a progressive house, ale ze všeho, co jsem vyrobil, byly nakonec chillout tracky. Taky pro mě bylo mnoho věcí nových a chvíli to trvalo, než jsem se naučil, jak nejlépe ten software ovládat. Vlastně se pořád učím... Nicméně jsem svou první věc vydal v roce 2005, kdy se mi úplně změnil život. Myslím, že to byl ten impuls, který mi pomohl, abych se vydal správným směrem.

Řekni nám, prosím, více o tom, co pro vlastní produkci používáš. Jsi více na počítačové programy, nebo tě víc bere hardware? Podle toho, co děláš, soudím, že jsi přišel na to, jak účinně zkombinovat oba dva světy...

Používám už nějakou dobu Ableton. Vyhrával u mě software, ale poté, co jsem kamarádovi půjčil Micro Korg, pořídil jsem si Analogue. Ovšem Korg jsem si tak moc oblíbil, že jsem si chvíli nato musel koupit ještě jeden. :) Používám ještě Ableton Push a Cyclone Analogic Bassbot TT-303. Micro Korg je skvělý na pěkný hutný sub bass, Push používám více jako bicí automat - je vážně super pro rychlé nápady!

Pojďme se podívat i na tvé tracky a styl. Máš na svém kontě spoustu úspěšných EP. Jaký myslíš, že je tvůj nejlepší track, který lidi zbožňují?

Myslím, že ty EP u Robsoul Recordings byly mými nejlepšími. Takže asi remíza mezi "Glasgow Acid" a "Trouble".

Craig Hamilton

A které tracky jsou pro tebe osobně magické?

Na to je těžké odpovědět, protože každý track pro mě něco znamená... Ale pokud bych to měl zúžit, tak "All Day Breakfast" a "Hold On".

Kdy jsi se rozhodl pro založení vlastního labelu?

Flatpack Traxx jsem založil chvíli poté, co jsem podepsal první EP s labelem Control. Byla to hlavně platforma pro nastupující producenty, kteří neměli moc šancí někde jinde. Tehdy jsem od toho skutečně moc neočekával, chtěl jsem vytvořit něco pro všechny ty mladé a úžasné producenty, kteří mi posílali hudbu. A oni vytvořili pevnou základnu Flatpack Traxx. Někteří z nich jsou dnes mnohem dál než já a z toho mám upřímnou radost!

Flatpack Traxx
Co máš s labelem v plánu dál? Možná bys nám mohl prozradit něco o nosičích, které k vydání v nejbližší době chystáš...

Tenhle rok je takovým přechodným obdobím pro mě i pro label. Musel jsem si dát trochu pauzu od produkce i od vydavatelství a opět najít můj zvuk. Ale už jsem zpět a 2. prosince mi vyšlo EP "Life Begins".

Jsem přesvědčený, že máš spoustu vzrušujících projektů před sebou. Mohl by ses s námi podělit o tvé plány pro rok 2014?

Nyní skládám dost hudby bez disco samplů, které pro mě byly donedávna opravdu charakteristické. Nějak se mi přejedly, hlavně díky tomu malému množství originality na scéně. Takže ode mě teď uslyšíte daleko více originálních samplů a taky pracuju na vedlejších projektech se skutečnými hudebníky. Skládáme disco se spoustou energie a trochu new-school twistu.

Craig Hamilton

Pověz našim čtenářům a clubberům, kteří tě možná neznají, co od tebe můžeme čekat v Pekelnym Baru?

Hraju hudbu s velkou energií a snažím se do jakéhokoliv svého setu vměstnat co největší množství dobré muziky. Deep house, tech house, jackin - pokud je to dobré, pustím to!

Bylo mi velkým potěšením si s tebou popovídat. Díky za tvůj čas a těšíme se na viděnou!

Ptal se PIF v listopadu 2013.

foto: archiv

Skotský DJ a producent Craig Hamilton se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 20. prosince v Pekelnym Baru na akci Xmas In Hell!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016