ROZHOVOR

 

Tomy DeClerque: "Valentino Kanzyani a Umek budou vždy vzorem..."

Poslední květnový víkend se do klubu Yes! chystá slovinská techno hvězda Tomy DeClerque, jenž měl již šanci nám ukázat, zač je toho slovinské techno... Napadlo mě, že mu pošlu pár otázek týkajících se života a hudby kolem něj, ale také podstatně uvolněnější otázky například na téma, jak probíhalo jeho první hraní v Praze na after party po akci Erotica Sex. :) Přejeme příjemné čtení s pánem, jenž nikdy nevynechá snídani...

 

Tomy, ta první otázka na tebe je - v kolik hodin jsi dnes vstával, a co jsi měl ke snídani? :)

Hmm, počkat... Je neděle a já právě vstal. Je 14:15 a zatím jsem ještě nesnídal. Chci totiž na rozhovor odpovědět hned. :)

Snídáš pravidelně? Víš, že je to nejdůležitější jídlo dne?

Jasně, snídám každý den. První, co ráno potřebuji, je káva, ale ne na prázdný žaludek, tudíž snídaně je nutnost...

Tomy DeClerque

Jak vlastně vypadá tvůj běžný den? Co uděláš jako první?

Vstanu, zkontroluji si emaily na svém telefonu, přičemž mám jedno oko stále ještě zavřené, pomalinku se přesunu do kuchyně, dám si tu snídani, kafe, pak následuje sprcha a studio... Pak také záleží na konkrétnim dni, co dělám ve studiu a kdy (jestli vůbec) jdu na jídlo. Stává se, že jednoduše zapomenu jíst, no a tak pořád dál...

Vzpomínám si, když jsi tu byl prvně, že o tom vůbec nikdo nevěděl... Hrál jsi na after party po výstavě Erotica a sex, nacházelo se tam asi 40 lidí, a bylo to dost zvláštní, pamatuješ si to ještě?

Ha ha ha. Jasně, dalo by se říct, že to byla "speciální akce". Myslím, že na tohle vystoupení nikdy nezapomenu. :)

Tomy DeClerque

Byl jsi se podívat v zákulisí té výstavy? Víš, že tam byly fakt prapodivné stroje k uspokojování žen a mužů?

Nemohl jsem být přímo na té show. Přijeli jsme až na tu after party a byli si jistí, že to bude parádní akce se spoustou lidí, kteří tu byli i na té erotic show. Bohužel se něco evidentně nepovedlo při organizaci a na párty nakonec příliš lidí nedorazilo...

Každopádně na druhé tvé vystoupení mám už daleko příjemnější vzpomínky a ty určitě také... Christmas Party v Pardubicích! Co jsi vlastně dostal k Vánocům? :)

Spoustu maličkostí od různých lidí. Každý dárek je něčím speciální od člověka, který ti ho dal.

Hodně mě taky zajímá, kdy jsi se dostal k hraní, kdy jsi prvně věděl, že chceš být DJ a hrát?

Když mi bylo 16, byl jsem prvně v klubu a strašně mě fascinovalo, jak jeden člověk dokáže ovládat dav. O týden později jsem se hned začal pídit po tom, co ke hraní potřebuji, co je co a tak dál... Později jsem začal hrát na školních akcích a když mi bylo 18, byl jsem již rezidentem nejlepšího klubu tady v okolí...

Bylo těžké prosadit se ve Slovinsku jako DJ? Jaká je tam u vás konkurence?

Nehledím na to, jako na nějakou soutěž v úspěchu. Dělám to, protože to mám rád. Pokud se lidi baví, když hraju, je to známka toho, že dělám svou práci dobře. Také si myslím, že Valentino Kanzyani a Umek budou vždy vzorem pro všechny nastávající slovinské DJe.

Spolupracuješ hodně s Umekem, že? Minule jsem se ho ptal, zda-li jste přátelé a mluvil o tobě velmi hezky...

Jasně. Je to skvělé, pracovat s někým, jako je on. S někým, kdo má tolik zkušeností po tolika letech hraní a cestování po celém světě, a kdo má také tolik historek k vyprávění ze scény a všeho kolem. Uroš je i velmi dobrý pozorovatel a má cit k poslechu. Stačí mu pár sekund na vyslechnutí tracku a dokáže odhadnout, zda-li má potenciál být hitem, či nikoli.



Jaké máš koníčky mimo elektronickou hudbu?

Momentálně se učím dělat trochu video produkci, ale jsem zatím na začátku. Zkouším porozumět všemu kolem toho od nahrávání po světlo, abych pak mohl dělat post produkci a tak dále...

Co bys chtěl dělat, nebo co bys dělal, kdyby jsi nebyl DJem a producentem?

Nevím, vždycky jsem chtěl dělat spoustu věcí, ale určitě by to bylo něco kreativního a nic takového, co by mě nějak nudilo... :)

Máš raději, když hraješ pro lidi, nebo když si tvoříš ve studiu v klidu své tracky a nic tě neruší?

Hmmm... Když dělám tracky ve svém studiu, a pak je hraju pro lidi a mé fandy v klubu, musím říci, že jsou tyto dvě činnosti dnes velmi propojené. Také potřebuji při hraní pro dav vidět jeho reakce a poznat, co se lidem líbí a myslet na to, když to následně zpracovávám ve studiu. Stále potřebuji být nějak kreativní, abych rozpálil dav.

Tomy DeClerque

Existuje něco, co bys jako DJ nikdy neudělal? Dokázal bys například za hromadu peněz spolupracovat třeba, já nevím, třeba s Justinem Biebrem?

Víš, ono to není o penězích, je to o finálním produktu. Pokud by ten track mohl být dobrý a já bych byl spokojený s celkovou prací na něm, tak proč vlastně ne? Ale nikdy bych se určitě nepodepsal pod něco, co se mi opravdu nelíbí. Mám rád spoustu hudebních stylů, ne jen jeden určitý styl. Například jsem velký fanda Daft Punk, ale jejich posledním trackem s Pharrell Williamsem jsem trochu zklamán... Pro mě je ten track příliš průměrný na to, aby nesl jméno: Daft Punk a Pharrell Williams.

Co si myslíš o DJích, kteří si nechávají dělat tracky někým jiným a vydávají je za své?

A co si myslíš o rockových skupinách, které si zvou profesionální muzikanty, aby jim hráli na nástroje, když tvoří track ve studiu? Je to to samé, ale mnoho lidí o tom neví. Někdo prostě není tak dobrý v počítačích a v práci s hudebními programy, tudíž si pozve někoho, kdo to za něho udělá. Ale stále je to on, kdo říká, jak to má vypadat a znít, což znamená, že track je stále z jeho hlavy. Je to pořád jeho nápad a my to můžeme nazývat vlastní produkcí. Jsem velmi rád, že rozumím tomu, co dělám, a mohu si věci dělat sám podle svého.

Tomy DeClerque

Co považuješ za svůj největší životní úspěch, ať už jako DJ či jako člověk. :)

Dělat to, co mám rád. To je ráno vstát a nemít špatný pocit z toho, že musím dělat něco, co mi nepřináší štěstí a co mě nebaví...

Co rád piješ v klubu na mejdanu?

Dvě vodky a Red Bull, nebo třikrát Havanu s kolou. Po tom všem pak vodu, ale někdy se stane, že to zapomenu počítat...

Doufám, že se těšíš na pražské publikum - umíme udělat celkem slušnou atmosféru. Máš pro ně nějaký vzkaz?

Buďte sví a bavte se!

Díky za tvůj čas a uvidíme se v klubu!

Dvě vodky a Red Bull a... Uvidíme se brzy! :)

Ptal se čéša v květnu 2013.

foto: archiv

Slovinský DJ a producent Tomy DeClerque se znovu představí v České republice a to 31. května v klubu Yes! na akci Loony House.

Autor se zřekl svého honoráře za tento článek ve prospěch Klubu nemocných cystickou fibrózou, o.s. Přispět můžete i vy - více informací zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016