ROZHOVOR

 

Tom Middleton: "Ve výtahu máš 20 vteřin na to, abys upoutal pozornost..."

O tom, že Tom Middleton vyměnil Velkou Británii za Itálii, už si dávno štěbetají vrabci na střeše... Ale co má tenhle sympatický a vyhraný pán s množstvím klobouků ve skříni společného s hotelovými výtahy? I na tohle v našem rozhovoru odpověděl a samozřejmě nejen na tohle... Na přetřesu byly i kapitoly Smetanova Vltava, Liquatech, Global Communication, Chaka Khan, Ulrich Schauss a spousta dalších. Jedno je jisté - Tom si v pátek do Radosti vezme také exkluzivní, dosud nevydané tracky. Bere to prý jako své životní poslání... Hezké čtení!

 

Pověz nám Tome něco o svém životě v Itálii, navíc v místě, kde je tak krásně a navíc příjemné klima. Byl to ten hlavní důvod stěhování pro rodilého Brita?

Když hodně cestujete po světě, dostáváte se na místa, kde si říkáte: "hmmm, tak tady bych mohl bydlet". Jižní Itálie je jedním z takových míst. Je to 2,5 hodiny cesty do Británie, máte tady garanci 230 slunečných dní v roce, nádherně modré moře, které je v létě teplé jako voda ve vaně a nádherné pláže s jemným pískem. Pokud rádi vaříte, tak jako já, je zde k dostání místní sezónní zelenina, ovoce, čerstvé ryby, skvělé víno a také místní olivový olej. Co více si přát?!

Moc se mi líbí tvůj poslední a hlavně úžasný remix pro Estonce Spin Science a jeho skladbu "Wonderland". Jak k této spolupráci vůbec došlo?

Je nás několik, kdo produkujeme Liquatech sound. Patří tam i Ylar, který ve skutečnosti pochází z Tallinnu v Estonsku. Je tady skvělá scéna a nadšení pro příjemný sub bass a super sexy deep house sound. Ylara mi představil DJ Meri/Cylon, který také dělá Liquatech. Myslím, že budete znát jeho další projekt Rulers Of The Deep.

Nedávno jsem poslouchal remixové album Lamb a na něm Global Communication remix pro skladbu "Gorecki". Myslíš, že s Markem Pritchardem ještě někdy nějaký klenot pod hlavičkou Global Communication stvoříte?

Otázku okolo Global Communication aktuálně probíráme. Nemůžu to zatím říct s určitostí, ale možná se objeví nějaká živá vystoupení s perspektivou na nějaký nový materiál.

Před týdnem v Praze hrál Ulrich Schnauss. I pro něj jsi odvedl skvělou remixérskou práci ve skladbě "In All The Wrong Places" (české publikum ji miluje v obou verzích!). Plánujete spolu aktuálně nějakou hudební kolaboraci?

Ve skutečnosti již máme track, který jsme udělali spolu a potřebujeme ho vydat. Díky za připomenutí! :) Jeho hudbě jsem propadl již před mnoha lety a od té doby jsem jeho velkým fanouškem. Je jedním z mála producentů, kteří jsou schopní do každého ze svých tracků vložit silný emocionální náboj. Je to tak skutečné, že když ty skladby slyšíte, zdá se vám, že jsou právě vytvářeny.

Do Česka a hlavně do Prahy se vracíš už poněkolikáté. Já osobně si moc dobře pamatuju na tvůj geniálně eklektický set z festivalu Open Air Field v roce 2003. V tom setu byla i Smetanova "Vltava" a byla jakýmsi předělovým prvkem toho setu. Jaký je vlastně tvůj vztah k téhle české klasice a klasické hudbě vůbec?

Jsem klasicky vzdělaný houslista a hrával jsem v orchestrech, takže jsem byl s pracemi Janáčka, Dvořáka a mého oblíbence Smetany vždycky obeznámen. "Vltava" byla navíc skladba, kterou jsme studovali a analyzovali ve škole, takže jsem pochopil, o čem je, o tématech, která můžeš slyšet v lokální národní hudbě během své cesty podél řeky. Je to velmi evokující a emočně silná skladba. Některé části z ní jsem hrál na housle ve škole a dobře jsem je znal. Byl to sen zahrát ji na Open Air Fieldu.

Tom Middleton a výtahy (zdviže). Asi víš, Tome, kam tím mířím? :) Povíš nám k tomu víc?

Již několik let pracuji v oblasti zvukové architektury. Společnost Yotel si mě najala pro práci na jejich stěžejním projektu v New Yorku. Tu výzvu jsme si hned zamiloval a společně s ní i hluboký výzkum toho, co vše se dá s různými zónami v hotelu dělat při vytvoření zvukových instalací, které učiní pobyt ještě výjimečnějším. Užil jsem si také spoustu legrace s různými zvukovými experimenty, když jsme se snažili idetifikovat, co pracuje nejlépe a co nejlépe ladí. Věděli jste třeba, že ve výtahu máte v průměru tak 20-30 vteřin na to, abyste upoutali lidskou pozornost? Takže jakou hudbu nebo zvukový design byste programovali do výtahu? Měli byste si tam co nejdříve zajít, já vám to nemůžu říct, protože bych tím pokazil celou tu legraci... :)

Dostaneš 3 nabídky a musíš vzít pouze jednu z nich. První: zahrát si v nové sérii Star Wars, druhou: udělat remix skladby "Lullaby" od The Cure a třetí: produkovat nové album Chaka Khan. Jaká by byla tvoje volba?

Velmi dobrá otázka! Všechno je dobré, ale právě nedávno jsem poslouchal Chaku Khan a její hlas mi dal "piloerection" (znamená to, že se vám při poslechu téhle hudby postaví všechny chlupy a vlasy na těle). Takže je to jasné. CK vyhrává!

Prozradíš nám, co chystáš tento pátek pro publikum klubu Radost FX? Nebo se máme nechat překvapit? To, že se moc těšíme, asi nemusíme dvakrát zdůrazňovat...

Jsem nadšený z pozvání do Radosti FX. Mám spoustu nové muziky, kterou si přivezu a mám velké štěstí, že vlastním spoustu exkluzivních a nevydaných tracků, které v sobě mají multidimenzionalitu a emocionální nedotknutelnost. Je to můj celoživotní úkol, se o to vše podělit s ostatními. Uvidíme se na parketu!

Thank you!

Ptal se Dan Cooley (Radio 1) v dubnu 2013.

foto: archiv

Tom Middleton se  znovu představí v České republice a to v pátek 12. dubna v rámci noci One Night! v klubu Radost FX.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016