ROZHOVOR

 

Bassnectar: "V mém albu se skrývá Kráska i Zvíře!"

Rodák z Kalifornie by svým vzhledem mohl připomínat metalistu, který omylem zabloudil na dubstepovou scénu, jenže jeho dosavadní úspěchy, nahraná alba a počet spoluprací říkají něco jiného. Určitě to není jeden z těch, kdo si svůj úspěch vycucal z prstu. Má za sebou vzdělání hudebního charakteru, od dětství poslouchá death metal a ještě ke všemu je politicky aktivní. Jak reaguje na uvězněné Pussy Riot nebo s kým má v plánu ještě spolupracovat? Čtěte v rozhovoru pod nadpisem!

 

Zdravím tě, Lorine. Koukala jsem, že máš poměrně nabitý diář… Kde jsi zrovna teď?

Mám se naprosto výborně, dávám si den volna v Alpách. Minulý víkend jsem byl v Belgii na Pukkelpopu a Lowlands a tenhle víkend jsem se posunul dál na sever, do Švédska.

Bassnectar
Jako holka ti závidím tak dlouhou kštici, jaký je tvůj tajný recept na tak zdravě vypadající vlasy?

Ha ha, myslím si, že každý profesionální DJ by měl udržovat své vlasy v tomhle módním looku, ty své jsem nestříhal už skoro 15 let.

Inspirovala tě snad něčím Metallica? Slyšela jsem, že jsi jejich velkým fanouškem… Co si myslíš o jejich posledním albu Lulu?

Upřímně, tohle album jsem ještě neslyšel, ale ještě pořád můžu říct, že jsou jednou z mých nejoblíbenějších kapel. Jejích hudba mě ale ovlivňovala spíš v době, když jsem teprve sám s hudbou začínal a formoval si svůj vlastní sluch. Jako teenager jsem poslouchal jenom hardcore a myslím, že asi vždycky budu zarytým fanouškem toho tvrdšího žánru.

Bassnectar

Co vím, tak nejsi jediný, kdo z té tvrdší trash-metalové hudby přešel k dubstepu nebo nějakému podobnému žánru. Takový Skrillex má za sebou hardcore období. Je v tom snad nějaká podobnost s dubstepem?

Pro mě osobně to byl hodně složitý a dlouhý proces. Metal, punk-rock a podobné styly jsem poslouchal hodně do hloubky už v dětství. Tím pádem je můj postoj k hudbě hodně osobní a snažím se k němu tak přistupovat i z hlediska tvorby. Řekl bych, že celý můj život se točí kolem hudby, když vezmu v úvahu, že jsem ve dvanácti hrál na kytaru, studoval elektronickou hudbu a později s bandičkou kamarádů pořádal mejdany. Jsem jako taková sněhová koule, která se kutálí z hor a postupně nabírá větších rozměrů a šílenějších pohybů...

Takže máš za sebou nějaké hudební vzdělání?

Ano, celé čtyři roky jsem studoval obor Elektronická hudba na univerzitě, nicméně bylo to celé o praxi, nikoliv o teorii. Předtím jsem byl nadšeným hráčem na hudební nástroje, jako je kytara nebo bicí. Dokonce jsem i pořvával na koncertech s jednou death metalovou kapelou.

Bassnectar

Máš za sebou několik zajímavých spoluprací s velmi uznávanými interprety jako Lupe Fiasco, Prefuse72, Nelly Furtado… S kým by se ti ještě líbilo pracovat?

Teď zrovna pracuju na projektech pro Primus, Angel Haze, Dirtyphonics & Zed Bias a jednou bych si přál zařadit do svého seznamu i spolupráci s The Weekend a Santigold.

Nejsi někdy svým životním stylem znuděný a unavený?

Nikdy jsem nepoznal pravý význam těchto dvou slov...

Tak naopak, co tě dokáže udělat šťastným a spokojeným?

Upřímně se málokdy cítím uvolněně, ale na druhou stranu se pořád cítím být dítětem štěstěny. Život je boj a je mnoho věcí, za které bychom měli být vděční! Možná je to pro někoho strašně banální věc, ale vážím si toho, že mám funkční všechny smyslové orgány...

Pojďme si tedy něco říct o tvé desce. Vyjímá se tam spolupráce s Lupe Fiasco. Jak jste si k sobě našli cestu?

To bylo docela jednoduché, zabookoval jsem ho jako účinkujícího na festivalu Bass Island, což je taková šílená akce na ostrově v New Yorku. Před oficiálním podáním rukou jsme se viděli v Montrealu, kde jsme se rozhodli vystupovat spolu. No a po tom všem jsem jen tak jednou zašel k němu do studia v LA, kde jsme to dali dohromady.

Album Vava Voom má svůj osobitý koncept. Jak bys ho popsal ty sám?

Je v něm hodně různorodé spektrum hudebních stylů, nálad a melodií. Každý by si měl přijít na své, až už je tam hardcore, trash metal, brutální mlácení beatů, emotivní a melodické zvuky a spousta dalšího. Skrývá se v něm Kráska a Zvíře.

Bassnectar

Kdybys měl teď náladu zajít si na párty, co bys slyšel nejradši?

Určitě bych rád slyšel něco jako rumunský folk nebo romskou hudbu.

Jako politického aktivisty se tě musím zeptat, jak se stavíš k současné situaci v Rusku a k uvěznění Pussy Riot? Vzkázal bys něco Putinovi?

Všichni ti politici světa dělají jediné, a to, že ochraňují bohatství. Nezáleží na tom, jaké je ve státě politické zázemí, nebo jaký má politický systém. Vždy existuje nějaké to procento bohatých lidí, kteří využívají vládu na to, aby ostatní držela na uzdě. Putin to ví, on ví, co je zač!

Jaké jsou tvé plány?

No přece přijet do Prahy a šíleně to tam rozjet! :)

Ale v Praze jsi poprvé, pokud se nemýlím. Už jsi o nás něco slyšel?

Možná mi to ani nebudete věřit, ale když jsem projížděl svůj rozpis turné po Evropě a neviděl tam Prahu, tak jsem musel volat svému manažerovi, aby s tím něco udělal. Kluci z The Glith Mob mi totiž říkali, že v rámci svého turné u vás zažili tu nejlepší show a pořád a pořád mi o tom vypráví. Takže jsem teď extrémně natěšený!

To my taky, takže se uvidíme v Roxy. Díky moc za tvůj čas!

Ptala se mamba v srpnu 2012.

foto: archiv + Mel D. Cole Villageslum

Americký producent Bassnectar se historicky poprvé představí v České republice a to ve čtvrtek 6. září v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016