ROZHOVOR

 

Netsky: "Chtěl bych žít v Africe!"

Belgičana Borise, chcete-li Netskyho, asi už není třeba představovat. Hrdý třiadvacetiletý zástupce Hospital Records se snad ani chvíli nezastaví a ačkoliv od jeho prvního vydaného alba na tomto labelu už nějaký ten rok uplynul, pořád má každý víkend nabitý prográm. Ale být DJem a producentem mu nestačí, nedávno totiž rozjel svoje turné spolu s několikačlennou skupinou. O jeho ambicích, plánech a kapele se dozvíte v rozhovoru níže!

 

Borisi, vždycky jsem se tě chtěla zeptat, jestli mají rodiče nějaký bližší vztah k Rusku nebo snad dokonce k Jelcinovi?

(smích) Ne, vůbec ne, ve skutečnosti rodiče v den mého narození mysleli na Borise Viana, toho francouzského básníka a spisovatele. Ale nejsi jediná, kdo se na to ptá.

To je milé, třeba si mysleli, že z tebe bude další básník! Teď, když tak často cestuješ a hudbě se věnuješ na plný úvazek, ti asi hodně tví rodiče a přátele chybí, co?

Rozhodně ano, vždycky mi chybí. Několik posledních měsíců se mi ale dařilo brát kamarády s sebou, takže jsem jim chtěl poskytnout takovou krátkou dovolenou v rámci mých možností. To je jako vozit si s sebou na cesty vlastní domov. (smích)

Netsky

A co jsi třeba dělal včera?

Včera jsme zrovna byli tady na BBQ a prostě jsem se bavil a užíval si života, on se vždycky najde jeden den v týdnu, kdy se můžu jen tak poflakovat. Brzy pojedeme na festival, který se koná tady v Belgii a hraje tam moje oblíbená kapela. Neplánujeme dělat nic jiného, než se zase jenom poflakovat. Celkově miluju festivaly, léto a takovou tu všeobecnou pohodu.

Takže nejsi tak zaměstnaný, jak jsem slyšela?

Ale jo, jsem, jenže nikdy si na to nestěžuju, naopak jsem rád, když mám takovou šanci cestovat a poznávat nové lidi.

Vlastně on tak trochu i ten videoklip ke "Come Alive" vypovídá o tom, že občas jsi nucen spát ve stoje. Celkově je to docela emotivní klip, rád sázíš na emoce?

Určitě ano, mně vlastně o ty emoce i jde, snažím se do toho dávat všechno, takže vlastně i proto by má hudba měla představovat mě samotného. I když  zrovna Come Alive jsem bral spíš jako track na párty. Do některých dávám své osobní pocity a nálady, nebo se v tom prolíná období, kdy můj táta byl nemocný nebo taky moje nostalgické chvilky, tak tohle všechno se potom vstřebá do mých tracků. Možná bych mohl říct, že jsem dokonce sám sobě inspirací. (smích)

To chápu, na to hodně tví fanoušci reagují. Máš vůbec představu, jak velký zástup fanoušků tady máš? Co si pamatuju fotky z Roxy, kde jsi už vystupoval, tak se nedalo pomalu ani dýchat…

Miluju Českou republiku, u vás je to vždycky všechno tak přátelské! Pamatuju si moc dobře svoje první vystoupení v Praze, dokonce i ta atmosféra mi uvízla v paměti. Líbí se mi, že v Roxy mám šanci být v přímém kontaktu s lidmi a užívat si tak párty naplno. Ostatně v celé naší Hospital crew je Roxy dost oblíbená. Věřím, že i tohle bude nezapomenutelný večer!

Umím si moc dobře představit, kolik bude v první řadě tancovat holek a vyřvávat "Netsky"! Dokáže tě takhle nějaká holka zaujmout?

(smích) Na to se právě docela těším, protože český holky jsou jedny z nejhezčích. Takže ta šance tam určitě je.

Vlastně ještě mám otázku k tvému nicku. Zajímá mě, jak jsi k tomu "Netsky" vlastně přišel, jelikož je to název nějakého počítačového viru… Ty se hodně zajímáš o počítače?

Zas takový ajťák nejsem, ale o počítače jsem se zajímal v minulosti docela dost. Než po stránce funkčnosti to teď ale mám víc o designu, vizualizaci a tak podobně. Moje práce se tak či tak točí okolo počítačů.

A nemůže se stát, že tě také drum and bass přestane bavit a začneš se věnovat úplně něčemu jinému?

Já myslím, že ne. Sice se může zdát, že neustálým produkováním drum and bassu mi to zevšední, ale na druhou stranu se snažím experimentovat a objevovat nové možnosti, jak svou hudbu vylepšit. Neposlouchám jenom drum and bass, ale i ostatní žánry, tohle mi dává námět k mé další tvorbě.

Netsky

To byl taky důvod, proč ses tenhle rok rozhodl vystupovat živě se svoji vlastní kapelou?

Přesně tak, to je tak trochu větší experiment. Už nějakou dobu spolu s kapelou hraju na různé hudební nástroje a vždycky jsem to chtěl zkusit takhle oficiálně na pódiu. Není to jenom o pouhém odehrání D´n´B setu, ale taky si u toho zablbnu, zahraju si na klávesy a klidně i nějaký ten pop, elektro house, dubstep... Prostě nějak si zpestřit ten DJing, aby to zas člověka nakoplo.

Asi to bude o mnohem větším zážitku potom…

Rozhodně. Velký zážitek jsem si odvezl z festivalu Pukkelpop, kde jsme uzavírali mejdan na hlavní scéně a před námi vystupovali Snoop Dogg, Björk, Foo Fighters a další slavné hvězdy - představ si, že před námi bylo skoro padesát tisíc lidí! V tu chvíli se nám ty naše nástroje hodily, jako DJ bych tam stát nechtěl, protože jsem měl potřebu být ve středu dění a hrát živou hudbu. Možná proto jindy tolik skáču za gramcema. (smích)

Netsky

Jak jsi hledal další členy do kapely?

To je dobrá otázka, vlastně to byl docela dlouhý proces. Se svým bubeníkem se znám několik let, je to můj dobrý kamarád, se kterým jsme už předtím pracovali rok a půl na jiném projektu. A jelikož jsme kamarádi, tak jsme se jen tak bavili o skupinách a posílali si videa přes facebook, kdy padla otázka, proč bychom to taky nezkusili? Tím pádem vznikl nápad a k realizaci nám chyběli jenom další členové, které jsme hledali přes inzeráty a různé weby. Nakonec jsme docela prima sestava, kamarádíme se a snažíme se nemít mezi sebou jenom chladné profesionální vztahy, i když k samotné hudbě máme vážný přístup.

Mohli bychom tedy očekávat, že se jednou vrhneš  na dráhu třeba dubstepovou nebo popovou?

Jasně, není pochyb, že veškerá má tvorba se někam ubírá. Nevím, co bude populární za pár let, ale vím, že aktuálně je drum and bass hodně oblíbený a myslím, že se rodí i hodně dobrých jmen. Nedělám hudbu podle toho, která je zrovna populární, ale myslím, že drum and bass teď rozhodně je!

Netsky

V tom případě bych si tě jako velmi váženého člena Hospital Records představovala někde v Londýně. Nenapadlo tě někdy opustit Belgii a přesunout se do centra drum and bassového dění?

Ale to víš, že mě to občas napadne, ale je tu spousta důvodů, proč zůstat tam, kde jsem. Mám tu především rodinu, přátele a celkově se cítím tady doma. Mám rád Londýn, ale ještě radši se po víkendech v Londýně vracím zpátky domů, my v Belgii tady máme kolem sebe mnohem více přírody...

Co tento rok ještě plánuješ stihnout?

Čeká mě hodně cestování, myslím, že tentokrát se objevím snad na každém kontinentu naší planety.

Netsky

Už chápu, proč ještě nemáš holku…

(smích) Nejspíš to bude tím! Ale určitě bych ani za nic nevyměnil to cestování za přítelkyni. To zní  divně, co? (smích) Většinou ani ty samotné akce nejsou jenom o tom jednom odehrání v klubu, ale taky i o poznávání měst, lidí okolo, kultury... Do své budoucnosti jsem si zatím zahrnul jenom rok v Jižní Africe - chtěl bych se tam přestěhovat, ale zatím ještě nevím kdy.

Kuješ snad nějaké plány s Die Antwoord? (skupina pochází z Jižní Afriky, pozn. red.)

(smích) To si snad ani neumím představit. Hudbu bych mohl dělat kdekoliv na světě, ale spíš by se mi tam líbilo bydlet. Klidně bych to pojal i jako zdroj mé další inspirace pro album.

Netsky

Dobře, tak tedy ještě než se stihneš odstěhovat do Afriky, uvidíme se na Hospitality v Roxy a věřím, že to bude velký…

To já moc děkuju a na Prahu se už zase strašně těším!

Ptala se mamba v srpnu 2012.

foto: archiv

Belgičan Netsky se znovu představí v České republice a to v pátek 21. září v rámci tentokrát dvoudenní akce Hospitality v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016