ROZHOVOR

 

Porter Robinson: "Moje hudba je sakra hlasitá!"

Mladičký devatenáctiletý Porter momentálně chytá rady od takových producentů, jako jsou Noisia nebo Deadmau5, jeho produkce prý plyne přímo z jeho srdíčka a nemá rád ty, kteří skládají jenom pro potěšení ostatním. Všechno to odpovídá tomu, že své hudbě se opravdu věnuje naplno, dokonce musel přerušit i studium... Přejme mu tedy jen to nejlepší a pojďme si přečíst rozhovor k jeho pátečnímu vystoupení v klubu Yes!

 

Portere, před nějakou dobou ses ukázal na letošním Coachella festivalu a to mi nedá se nezeptat, jak se ti tam líbilo a jestli nemáš nějakou zajímavou story, se kterou by ses rád podělil...

Do toho festivalu jsem se nejspíš zamiloval, od té doby je to moje nejoblíbenější místo, kde jsem hrál. Pro mě to bylo něco opravdu nového, protože jsem do mé show zakomponoval skvělá nová světla a nějakou tu novou produkci. A odměnou mi byla úžasná odezva od publika, které je povětšinou "alternativně hipstří".

Porter Robinson

Co tě baví na tvém uměleckém stylu života, když nepočítám cestování?

Člověče, značnou část mého života tvoří hraní, a to si užívám vážně moc! Cestování je pro mě spíš ta horší a drsnější část, jelikož se většinou vůbec nevyspím a ani nemám čas si prohlídnout města jako taková. Zábava přichází až s hraním pro lidi.

Všichni naráží na tvůj nízký věk, protože pokud se nemýlím, dvacet ti bude až v červenci. Neštve tě to nějak, respektive dělá si někdy někdo srandu z tvého věku?

Hele ani ne, spíš berou moji hudbu vážně, a jestli si ze mě někdo dělá srandu, tak se jedná spíš o moje kámoše, kteří to nemyslí vážně a jenom se tak lehce pošťuchujeme. Vím, že od nich mám maximální podporu.

Předpokládám, že k nadcházejícím narozeninám se váže i velká oslava... Už máš představu?

Ha ha, nebudeš tomu věřit, ale já vůbec nejsem ten, který rád oslavuje narozeniny. Spíš se těším na ten příjemný čas, který bych strávil s těmi nejbližšími.

Chystáš se dál studovat, nebo už máš jasno a míříš do hudebního showbyznysu?

Tenhle lifestyle je mi nejspíš souzený. Když jsem byl na takzvané křižovatce, jestli jit studovat, nebo se věnovat hudbě, vybral jsem si hudbu a nelituju toho.

Porter Robinson

A jak se k tomu staví tvoje rodina? Máš od nich stoprocentní podporu?

Podporují mě snad úplně ve všem, dokonce chodí i na moje show a to pro mě hodně znamená. Abych byl přesný, tak můj otec mi dělá management a kritikou rozhodně nešetří.

Tvoje hudba se vyznačuje tím, že je tak trochu nahlas a hlavně má v sobě hodně energie a nutí všechny hodně kmitat… Jak jsi na tom ty, když stojíš před obrovskou masou lidí, nestává se ti, že by tě přepadla únava?

Ha ha, řekl bych, že moje hudba je sakra hlasitá! Ale paradoxem je, že sám se více zajímám především o progresivnější a náladovější hudbu, než pro kterou jsem více známý. Jasně, že mám takové dny, kdy prostě nejsem ve své kůži a lehce to hraničí se stereotypem, ale stačí se mi pořádně zaposlouchat do davu a hned chytám energii, je to vážně skvělý pocit.

Porter Robinson

Vzhlížel jsi k některým umělcům, když jsi s muzikou začínal?

Ano, mám velkou úctu ke klukům z Noisie a hodně si vážím i Wolfganga Gartnera a Deadmau5e...

Jak dlouho jsi pracoval na EP Spitfire?

Bylo to nesnesitelných šest měsíců, kdy jsem ještě chodil na střední školu a pamatuju si, že to byl hodně obtížný proces plný nekonečné frustrace...

Hodně známý je tvůj remix songu od Lady Gaga, máš k ní nějaký bližší vztah?

Lada Gaga je skvělá, nejsem sice největší fanoušek její tvorby, ale musím uznat, že její seriózní a oddaný přístup k popové muzice obdivuju. Vypadá to, že díky ní se popová kultura pohybuje dobrým směrem.

Co pro tebe znamená sláva a jak ses k tomu dopracoval?

Jak bych to stručně řekl... Hudba musí vycházet z vlastního nitra a ne být dělaná nuceně, musí nést v sobě nějakou vizi, to z ní dělá hudbu jedinečnou. Když jsem se pokoušel dělat muziku, která by potěšila ostatní, nikdy to nefungovalo, prostě jsem to nebyl já. Takže zásadně dělám vše tak, aby z toho byl poznat můj osobní názor.

Zajímavé je, že většina producentů si dává nějaké přezdívky, ale ty se podepisuješ pod svým jménem… Neuvažoval jsi o změně?

Tohle je hodně velké rozhodnutí! Nemám ani tušení, jak bych se mohl jmenovat...

Porter Robinson

Tak typická otázka: Jak vidíš svoji budoucnost? Máme se na něco těšit už teď?

Už brzo mi vyjde nový singl na labelu OWSLA a taky mám pár nových věcí, které se už co nevidět objeví venku. Abych se přiznal, nemám vůbec ponětí, kdy mi co vychází, takže přesně ti to říct nemůžu, ale něco nového určitě už brzy bude, to vám garantuju!

Díky moc za povídání a přeju show plnou energetických nábojů, jak to ostatně v Praze bývá zvykem.

Já taky děkuju a moc se k vám těším!

Ptala se mamba v květnu 2012.

foto: archiv

Mladičký Porter Robinson se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 1. června v klubu Yes!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016