ROZHOVOR

 

The Shapeshifters: "Milujeme auta a dokážeme na cestách trávit celé dny!"

Letos se klub SaSaZu rozhodl oslavit své třetí výročí ve velkém a pozvání přijalo londýnské duo The Shapeshifters, které se v minulosti zapsalo do podvědomí milovníků taneční hudby především svojí skladbou Lola´s Theme. Kluci za tu dobu stihli procestovat celý svět a stále sklízí velký úspěch, proto se i teď připravte na pořádný mejdan. Abyste věděli, do čeho jdete, nalaďte se před pátečním dováděním v Holešovicích naším rozhovorem s Maxem...

 

Maxi, slyšela jsem, že vaše první setkání se Simonem proběhlo ve Švédsku. Jak to přesně vypadalo?

Simona jsem potkal v roce 1996, což už je hodně dlouhá doba a bylo to ve městě Gothenburg. Šel jsem se jednoduše podívat na jednu párty, kde on zrovna hrál a přes našeho společného kamaráda jsme se seznámili. Ještě si pamatuju, že tehdy pracoval pro menší indie label v Londýně a zrovna hledal nějaké nové talenty či nějaký materiál, který by tam mohli vydat. Nechtělo se mi promarnit tuhle šanci, tak jsem mu dal svoji kazetu a od té doby pracujeme spolu...

Jako The Shapeshifters vás všichni znají už poměrně dlouho, ale měli jste nějaké projekty i předtím?

Já jsem ještě předtím hrál ve skupině Fused a Simon pracoval pro label Peppermint Jam.

The Shapeshifters

Jelikož pocházíš z Gothenburgu, ale žiješ v Londýně, nestýská se ti někdy po tvém rodném domově?

Je to už dávno, co jsem se přestěhoval do Londýna, žiju tady už od roku 1998. Nejsem si jistý, jestli tady chci zůstat až do konce života, ale věř mi, že momentálně se cítím velmi dobře tam, kde právě jsem. Určitě mi samotné Švédsko moc chybí, ale přece jenom jsou to pouhé dvě hodiny letu a tím pádem můžu navštěvovat svou rodinu i několikrát v roce.

Nejspíš vás všichni znají díky veleúspěšné skladbě Lola´s Theme... Myslíte si i vy sami, že s tou skladbou přišel ten největší zlom ve vaší kariéře?

Určitě by se to tak dalo říct... Pořád si myslím, že se nám daří skvěle, ale pochopitelně nám tahle věc otevřela dveře a posunula nás do dalšího levelu.


A nad čím přemýšlíte, když si tu skladbu poslechnete teď, po tolika letech?

Stále jsme z ní nadšení a pořád nás překvapuje to obrovské množství žádostí, abychom ji hráli. Kdekoliv po světě ji chce každý slyšet...

Věnujete se produkci, hraní a taky remixování různých skladeb. Naposledy mě zaujal váš remix pro Natalii Imbruglia. Pracujete teď na něčem novém? Co od vás můžeme v nejbližší době očekávat?

Letos jsme začali pracovat na novém materiálu, který nás přece jenom více vystihuje, než remixy pro jiné autory a slibujeme, že už brzy se o tom dozvíte víc!

Doufám, že léto je už konečně za dveřmi a nedá mi to se nezeptat… Jaká je vaše TOP žhavá novinka pro letošní léto?

Zaručeně si myslím, že to bude náš nový singl "Shake Shake"! Vyjde už v dubnu díky labelu Nocturnal Groove, takže to určitě nepropásněte...

The Shapeshifters - Shake, Shake (Web Edit) by TheShapeshifters

Všimla jsem si, že v poslední době hodně vystupujete, jaké máte plány pro tohle léto?

Každý rok se neuvěřitelně těšíme na svoje vystupování pro značku Defected v klubu Pacha na Ibize, které bude i letos určitě stát za to. Také se ukážeme v Chorvatsku, které se stalo jedním z našich nejoblíbenějších míst. Na několik festivalů se chystáme i do Holandska, na Slovinsko a k tomu musíme připočítat velké kvantum dalších akcí po celém světě. Už teď víme, že tohle léto budeme hodně zaneprázdnění, takže nejideálnější pro vás asi bude sledování naší fan page na Facebooku.

Mám pocit, že už je to docela dlouho, kdy jste vydali vaše album... Plánujete vůbec vydávat i něco dalšího?

Přiznám se, že hudební průmysl se za poslední roky hodně změnil. Ilegální stahování doslova zabilo nahrávací společnosti, hlavně pokud se to týká těch, co vydávají taneční hudbu. Takže jsme se rozhodli s vydáváním našich singlů nepospíchat. Ale zároveň už přemýšlíme nad tím, že dáme všechny doposud vydané skladby dohromady a vydáme i to album... Proč vlastně ne?

The Shapeshifters
Co vás po tolika letech stále udržuje pohromadě?

Práce v kreativním prostředí dokáže neuvěřitelně zabavit tvůj mozek, takže skládání hudby vždy znamená mít velké nadšení a vášeň pro tuto práci. Oba dva se cítíme neuvěřitelně šťastni za to, že to, co nás zaměstnává, nás dokáže i bavit a vydělávat nám na placení účtů. Snad to bude i pokračovat...

Co běžně děláte, když si chcete od hudby odpočinout a relaxovat i jiným způsobem?

Zbožňujeme auta a dokážeme trávit celé dny na cestách. Zrovna teď jsem začal pracovat na konstrukci kvalitního automobilového sound systému pro svou přítelkyni, a to vše jen pro srandu!

The Shapeshifters

Vaši fanoušci už se zřejmě nemůžou dočkat pátečního vystoupení v SaSaZu... Jaké zážitky máte spojené s českými party people?

Abych byl upřímný, nebyli jsme v České republice zase až tak často, abych na tohle uměl odpovědět, ale těšila nás dobrá odezva z parketu a taky dobrá nálada. Doufám, že se tam všichni potkáme a tyhle narozky se podaří!

Ptala se mamba v březnu 2012.

foto: archiv

Britské duo The Shapeshifters se znovu představí v České republice, tentokrát na 3. narozeninách klubu SaSaZu už tento pátek 30. března 2012!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016