ROZHOVOR

 

DJ Marky: "Musíš se umět vcítit do atmosféry klubu!"

16. března se po více než roce do pražské Roxy znovu vrátí brazilský drumandbassový matador DJ Marky, který je po právu považován ve svém žánru za legendu. Tentokrát se na něj můžete těšit coby na speciálního hosta pravidelné noci Bush, kde společně s ním navíc vystoupí ceněný britský SP:MC. Ještě předtím než Marky rozehraje v pátek svůj slunnou Brazílií provoněný set, trošku jsme ho vyzpovídali...

 

Jsi znám pro svou spontánnost, věčný úsměv a vstřícnost. Jak to děláš?

Pro mě je to jednoduchý. Mám skvělej job a úplně ty nejlepší fanoušky v D´n´B, takže nemám žádnej důvod být nešťastnej. Když hraješ na místě, jako je Roxy, kde jsou na tebe fanoušci natěšení a máš je blízko okolo sebe, dělá to z celý party osobnější zážitek. Já sám se pak víc bavím a doufám, že svou energií ovlivním i lidi v klubu, kteří pak budou mít z mýho hraní o to lepší prožitek.

Marky

Jsi hodně vytížený a cestuješ po celém světě. Jak přistupuješ k přípravě setů na jednotlivá vystoupení? Nakolik je to rutinní a nakolik v tom hraje roli místo, kde zrovna hraješ?

Před hraním si projdu všechny tracky, který mám z poslední doby a rozhoduju se, který zahraju a který ne. Nikdy to ale není tak, že bych vyloženě plánoval, co přesně budu hrát. To musí přijít přirozeně. Navíc je pravda, že každý město je jiný, takže to, jak si naplánuju set pro hraní v Londýně, nebude fungovat v Praze a naopak. Musíš se umět vcítit do atmosféry klubu, která se odvíjí od celé řady faktorů jako třeba, kdy hraješ, kdo a jak hrál před tebou a podobně. Jakmile to zvládáš a cítíš ten správnej vibe, pak můžeš hrát tak, aby ses mu přizpůsobil.

Jméno Marky je pro mnohé synonymem pro D´n´B legendu. Není tohle označení příliš svazující?

Myslím, že je super být uznáván za to, co děláš. Není to tak, že bych očekával, že mě lidi budou označovat a nazývat legendou nebo podobnými tituly. Je ale příjemný vědět, že si tě lidi cení.

Máš na to nějaký recept?

Základem je tvrdá práce. DJingu a produkci se věnuju už dvacet let a celou dobu na sobě pracuju opravdu tvrdě. Je to prostě tak, že v momentě, kdy sundáš nohu z plynu, zůstáváš pozadu. To, co tě dostane dál, je vytrvalá a tvrdá práce, dobrý hraní a slušnost vůči ostatním.

Marky

Co si myslíš o současném stavu, kdy se muzika postupně tříští do dalších a dalších žánrů, které při tom mají všechny víceméně stejné kořeny?

Abych byl upřímný, díky tomu, jak se to pořád mění, nevěnuju přílišnou pozornost všem těm nově vznikajícím subžánrům. Zabývám se věcmi, které chci hrát a o kterých si myslím, že jsou kvalitní a toho se držím po celou svou kariéru. Ono to stejně nakonec vždycky dopadne tak, že se všechny maličké subžánry znovu vrátí ke svým kořenům a sjednotí se pod původním jménem.

A co eklektismus a mixování všeho se vším, baví tě to?

Myslím, že eklektismus je skvělá věc. Je nevyhnutelný, aby se jednotlivé žánry vzájemně inspirovaly svým zvukem a nápady. Je to svým způsobem evoluce. I tak si ale myslím, že zejména v elektronice vždycky zůstane poměrně jasný rozdíl mezi hlavními žánry jako je house nebo D´n´B a další.

Jaké jsou podle tebe ty největší rozdíly mezi současnou taneční scénou a dobou, kdy jsi začínal?

Mám pocit, že teď je všechno trošku víc inovativnější. V porovnání s dobou, kdy jsem začínal, je teď díky moderním technologiím mnohem snazší skládat, tvořit nové zvuky nebo si hrát s rytmem. Nechci říkat, že je to díky tomu lepší nebo horší. Je to prostě jiný a pro ty, kdo začínají s muzikou teď, je to tak mnohem jednodušší, než to bylo před deseti nebo dvaceti lety.

SP:MC

V Roxy vystoupíš společně s SP:MC. Čeho si na něm ceníš?

SP rozumí muzice. Není z těch, kdo by dělali MCho jen proto, aby mohli dělat bordel. Ví, kdy přijde pomlka - a to i u věcí, které nikdy předtím neslyšel – a taky moc dobře ví, kdy je nejlepší burcovat publikum. Upřímně je to jeden z těch v současnosti nejlepších MCs.

Za jak důležité vlastně považuješ ve svých setech vokály?

Záleží, jestli jde o MCho nebo klasického vokalistu. MC je podle mého názoru důležitý tím, jak dokáže do setu přidat něco navíc, ozvláštnit ho a držet publikum ve varu během přechodů a podobně. S klasickými zpěváky je to složitější, jejich zpěv se spíš než do setů hodí do tradičních písniček. V setu by to vyznělo asi trochu divně, protože by zpěvák byl jen někým, kdo zpívá loop.

SP:MC

V Roxy nehraješ poprvé, nicméně tentokrát je to o něco víc speciální, jelikož klub letos slaví 20. výročí. Jaký máš vlastně vztah k Roxy a k českým fanouškům obecně?

Fantastický! Miluju být v Roxy - vždycky to tam stojí za to, lidi i atmosféra jsou v Roxy úžasný. Jednou jsem dokonce přišel do Roxy, když jsem byl v Praze a měl večer volno a odehrál neplánovaný set, tak rád to tam mám!

Nějaké přání k narozeninám?

Všechno NEJ moji milí a mnoho dalších úspěšných let!

Máš na Roxy nějaké nezapomenutelné vzpomínky?

Těžko vybrat jednu, je jich spousta. Všechno, co můžu říct je, že miluju jezdit do Prahy a hrát v Roxy, je to pro mě takřka jako druhý domov. A tentokrát, když slaví Roxy takový významný výročí, se těším ještě víc!



Obligátní dotaz na závěr - nějaký vzkaz pro tvé fanoušky, kteří se na tebe chystají tento pátek na Bush do Roxy?

Tisíceré díky za váš dlouholetý support! Už se nemůžu dočkat, až spolu prožijeme další skvělou párty. Připravte se na epickou noc plnou skvělé muziky!

Ptal se Lukáš Kadeřábek v březnu 2012.

foto: archiv

DJ Marky a SP:MC se znovu představí v klubu Roxy a to tento pátek 16. března v rámci párty Bush!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016