ROZHOVOR

 

Red Bull Music Academy: Inspirativní hudební workshop

Kvapem se blíží uzávěrka přihlášek na letošní Red Bull Music Academy, která se na podzim uskuteční v New York City. Producenti, DJs, zvukoví designéři a beatmakeři ji musí odeslat do 2. dubna. Vyzpovídali jsme proto Luccu, Nailera, Hecha a Deniuse, kteří se tohoto vysněného workshopu už zúčastnili. Povídání je to zajímavé mimo jiné proto, že pardubický DJ Hech byl na historicky první akademii v roce 1999 v Berlíně, Lucca na následující v Dublinu, Nailer se vydal v roce 2005 do USA a Denius o dva roky později do Kanady.

 

Jak jste se dostali na RBMA?

Lucca: Pamatuji se, že jsem od kluků z Tripmagu (časopis, který psal o taneční scéně u nás - bohužel už neexistuje) dotazník, abych ho vyplnila a poslala do Red Bull Music Academy. K tomu jsem ještě musela poslat kazetu s půlhodinovým setem. Nějak jsem ani tehdy nelpěla na tom, aby mě vybrali, ani jsem se o akademii nijak zvlášť nezajímala. A asi právě proto, že jsem se na to nesoustředila a nervózně nečekala, až zveřejní jména těch, které vybrali, jsem byla mezi nimi. To už jsem samozřejmě měla velkou radost a těšila se do Dublinu!

Nailer: Až na třetí pokus. Moc jsem to nestíhal, tak jsem to vyplňoval v tramvaji cestou na poštu. Když mi pak přišel email, že jsem uspěl, vůbec jsem tomu nechtěl věřit.

DJ Hech: O RBMA jsem se tuším tenkrát dočetl na techno.cz, stáhnul formulář a návod, jak ho vyplňovat, namíchal kazetu, vše společně odeslal a začal se těšit na výlet do Berlína.

Denius: Jde to vůbec jinak, než vyplnit dotazník? Já jich vyplnil vícero. Myslím, že tři nebo čtyři a nakonec to vyšlo. Vyplňování bylo vždy trošku frustrující, ale některé otázky mne fascinují doteď.

LuccaLucca

Jak vypadal běžný den na akademii? Kolik jste měli přednášek, kolik času jste měli na hudbu a jak často jste se dostali do klubu?


Nailer: Přednášky byly dvě, po snídani a po obědě, před večeří jsme měli organizovaný workshopy ohledně různého hudebního SW a HW. Čas na vlastní tvorbu byl všude mezi tím, od desetiminutovky po snídani, až po dlouhý seance do rána. Lidi ve studiích neorganizovaně proplouvali, všechno se míchalo do všeho. A ven se chodilo někdy mezi tím, kluby zavíraly už ve dvě v noci, pak se pokračovalo většinou ještě na hotelu. A takhle pořád dokola. :)

Denius: Už je to lehce v mlze, ale zkusím to. Budíček cca v 10:00 a odvoz z hotelu na akademii. Dalo se to dát i pěšky za pěkných 20 minut. Přednáška číslo 1. Oběd. Přednáška číslo 2. Večeře. A zhruba tak od šesti byl volný program, který si mohl každý trávit po svém. K dispozici bylo pět studií (od simulace pokojíčkového studia, po profesionální studio s vlastním zvukovým inženýrem). Tým Red Bull Music Academy zorganizoval pro každého vystoupení v nějakém klubu či baru. Vycházelo to tak, že každý večer někdo z nás účastníků či lektorů někde hrál. A v zásadě jediným problémem tak bylo najít správný balanc mezi tou tvůrčí a společenskou zábavou. Vše pak pravidelně končilo mejdanem na hotelu.

Lucca: Přednášky byly každý den kromě neděle. Každý si mohl vybrat, kterou navštíví, nikoho do přednášek nenutili. Mě nejvíce zaujalo povídání rakouské DJky Electric Indigo, zakladatelky Femalepressure (webová stránka, která sdružovala DJky), která se na DJing dívala z ženského pohledu. Nejvíce jsem se kamarádila se dvěma polskými DJi, kteří hráli podobný styl jako já, takže jsme si rozumněli. Po přednáškách jsme si zabrali vždy jednu místnost s gramcema a aparaturou a celé hodiny jsme tam mixovali a bavili se. V klubu jsme byli asi dvakrát...

DJ Hech: Ráno jsme vstali a po snídani vyrazili do budovy RBMA v Berlíně. Každý den byly od 10 hodin čtyři přednášky / workshopy po hodině a půl – v první se představil nějaký styl a přišel host, který byl v daném stylu ikonou a vyprávěl o začátcích, vývoji. Druhá hodina byla věnována byznysu – řešily se věci od bookingu, přes produkci akcí až po právo. Třetí byla o historii muziky a čtvrtá hodina se věnovala technickým věcem – technice, míchání, produkci. Všechno v klidu a v uvolněné atmosféře, občas byl místo přednášky koncert, v našem případě třeba Invisible Scratch Piklz, Claude Young a další. Od pěti večer do desíti bylo k dispozici 6 samostatných studií a člověk si mohl půjčit takřka jakýkoliv equipment na kterej si vzpomeneš. No a po desátý tu byl k dispozici celej Berlín.

DeniusDenius

Co se dělo po návratu z Red Bull Music Academy? Jak jsi vnímal hudební svět, ve kterém ses
pohyboval(a)/pohybuješ?

DJ Hech: Po návratu (1999) jsem si uvědomil, jak se tady všechno dělá na koleni, zároveň se mi rozšířily obzory a svým způsobem se mi úplně změnil život, protože jsem půl roku po návratu otevřel obchod s vinylama, zvukovou a světelnou technikou www.umerkura.cz, kterýmu se věnuju dodnes.

Lucca:
Určitě mně to dalo velký rozhled a nadhled jako každý pobyt v cizině a setkání s jinými DJi.

Denius:
Ne, že bych se někdy předtím vymezoval vůči jiným hudebním žánrům, ale svým způsobem je každý tak trochu ortodox. No a po návratu jsem na tom byl s tolerancí zase o něco líp.

Nailer:
Hodně se mi rozšířily obzory, nejen ve stylech, ale třeba i v producentskejch technikách. Z toho všeho těžím dodnes.

HechHech

Byl o tebe větší zájem ze strany promotérů, vydavatelů, novinářů?


Denius: V rámci Česka a Slovenska určitě.

Lucca: To jsem nějak zvlášť nepociťovala, ale při rozhovorech se na to často ptali.

Nailer: Chvilku určitě, ale je těžký to vyfiltrovat z toho, co se tehdy všechno dělo. Red Bull Music Academy neudělá z neznámýho člověka superstar, ale je to jeden z kroků v "kariéře", jestli se to tak dá říct. :)

DJ Hech: V době, kdy jsem byl na RBMA já, tak novináři tady o tom nevěděli vůbec nic, vydavatelé tu nebyli a v podstatě nejsou. Promotéři na RBMA docela slyšeli, takže asi jo.

NailerNailer

S odstupem času - čeho si na RBMA ceníš nejvíc?

Lucca: Jak jsem řekla, setkání s DJi a producenty z různých koutů světa, možnost dozvědět se, jak to funguje v jejich zemi a poznání různých stylů hudby.

Nailer: Uvědomění si, že člověk by měl zůstat věrnej sám sobě. A že muzika je záležitost na celej život, kdo to má v sobě, nemůže nikdy přestat, maximálně si může dát chvíli pauzu, ale stejně ho to jednou dožene zpátky.

DJ Hech: Nejvíc si cením získanejch zkušeností a vědomostí, samozřejmě to byly super prázdniny v Berlíně. Líbilo se mi, jak to bylo celý vymyšlený a otevřený pro všechny lidi. Z Čech se v tý době hlásilo spousta známejch DJs, a přesto vybrali spíš míň známý lidi.

Denius: Vím, že asi odpovídám lehce mimo, ale cením si toho konceptu jako takového. Libí se mi, že lze s penězi na marketing značky nakládat i nějak smysluplně a tvořit hodnoty. To prostředí, lidi a vůbec celkově, to všechno je strašně inspirativní.

RBMA

Jsi stále v kontaktu s lidmi, které jsi poznal(a) na RBMA? Sleduješ jejich práci?

Lucca: Nějakou chvíli jsem byla. Teď už ne.

Nailer: Tak určitě. Vzhledem k tomu, že mám to štěstí být s Red Bull Music Academy stále v kontaktu a pracovat s ní, tak sleduju nejen český i slovenský účastníky, jak si dál vedou a jaký jsou jejich příběhy.

Denius: Občas někdo napíše hromadný mail. Když někdo přijede do Prahy, rád ho potkám. Případně, když já navštívím jeho město. Co se sledování týká, tak třeba Musinah či TRG to dotáhli celkem daleko. Hrubý přehled mám, ale nic slavného.

DJ Hech: Dřív to bylo intenzivnější, teď už spousta z nich má jiný zájmy, ale o těch, co jedou dál, vím.

Red Bull Music Academy je vysněný workshop pro muzikanty, producenty, lovce vinylů, zpěváky, MCs, orchestrální skladatele či třeba digitální beatmakery. Bez omezení žánru a profesionality. Mladí lidé se účastní přednášek světových legend, (spolu)práce ve studiích pod vedením zkušených mistrů, nezapomenutelných nočních jamů a živých vystoupení s tou nejlepší atmosférou. Je to o unikátních zážitcích se stejně naladěnými lidmi z různých koutů světa. Hudba může být smysluplnou celoživotní náplní i v Česku. Kreativita je zde jediná měna, hudba, kterou žijeme a za kterou si stojíme.

Během posledních patnácti let obletěla Red Bull Music Academy svět. Nálož kreativní inspirace rozdávala tvůrcům hudby ve městech jako Madrid, Dublin, Berlín, Londýn, Kapské Město, Řím, Seattle, Melbourne, Sao Paulo či Toronto. Uzávěrka přihlášek na letošní Red Bull Music Academy končí 2. dubna!

Všechny potřebné informace ohledně Red Bull Music Academy najdete na: www.redbullmusicacademy.com a www.redbull.cz/musicacademy

Ptal se Pavel Eichler / FREELANCE:PR v březnu 2012.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016