ROZHOVOR

 

Omega Drive: "Kariéra je otázkou celého života, ne jednoho okamžiku!"

O víkendu ve dnech 23. a 24. března nás čeká vůbec první návštěva chorvatského producenta, který si říká Omega Drive. Vůbec poprvé se nám předvede se svojí techno palbou představitel nynější chorvatské techno scény! Producent evropského formátu přiveze novinky ze svého labelu Techno Artillery, a svojí zběsilou jízdou nám ukáže, zač je toho v Chorvatsku loket. Na ochutnávku slunného a temperamentního Chorvatska se můžete těšit v Pekelnym Baru a pardubické Ponorce! Pokud ještě stále nevíte, o kom je vlastně řeč, následující rozhovor by vám měl zcela určitě přijít vhod...

 

Jak se vede, Ivane? Tvá první návštěva České republiky se rychle blíží, jak se těšíš na svůj první "dvoják" u nás?

Jsem v pohodě jako vždy, cítím se skvěle a opravdu spokojeně. Miluju Čechy, všichni jsou tak přátelští... Nikdy jsem ještě v České republice nehrál, ale znám spoustu lidí od vás. Je to země techno hudby. Spoustu skvělých umělců je z Čech, mám rád Luccu, Ladidu, Michala Poliaka, Míšu Salačovou a další - jsou fakt výborní!

Omega Drive

To, že máš rád zrovna tyto jmenované, je také poznat z tvé produkce...

Ano, je to tak, například od Luccy jsem remixoval track Japan Sugar. Remixování je v podstatě má druhá práce hned po vlastní muzice, hodně mě baví předělávat tracky jiných k obrazu svému. Za tu dobu, co se tomu věnuju, jsem remixoval už pro velmi uznávané mistry, jako jsou Beltek, Angy Del Core, DJ Link a pár dalších... :)

Lidé, co se zajímají o tvoji hudbu, ví moc dobře, že jsi producent-maniak. Tvé tracky vycházejí jako na běžícím páse. Můžeš svou hudbu popsat široké veřejnosti? Žánr, rychlost a tak?

(Bouřlivý a dlouhý smích) Ano, ano, hodně mých přátel mi říká "techno-maniak" nebo "techno-mašina". Do produkce vkládám hodně úsilí a potu už osm let, každý den a každou noc... Hudbu miluju a žiju jí. Každý den vstanu a hned první věc po návštěvě toalety je, že zapnu počítač a hned potom už zase skládám novou muziku. Můj styl stavím na své osobité basové lince, která vychází z tribalu, mám rád melodičnost a nějakou uchopitelnou náladu tracku, rychlost je v rozmezí od 128 až po 140 BPM - to záleží na konkrétním labelu, pro který zrovna dělám...

Omega Drive + Carl Cox

Vzpomeneš si ještě na ten moment, kdy sis uvědomil, že skládání hudby je přesně to, co chceš dělat? Který DJ měl největší vliv na formování tvého stylu?

Celý život jsem byl hudebně založený. Vždycky jsem muziku miloval a hudba byla jediná věc, která mě opravdu naplňovala. Hudba je pro mě to, co má duši a smysl. Pro mě jsou těmi největšími umělci Carl Cox, Cristian Varela, Umek, Goncalo M., David Moleon, Reaky, Veztax, Gumja, Rydel, Drawle, Angy Del Core, Spartaque, John Askew, Bryan Kearney, Axel Karakasis, DJ Preach, Michal Poliak, Míša Salačová, Lucca, Marco Bailey, Boriqua Tribez, Ben Sims, DJ Murphy, Daisychain, a spousta spousta dalších, to bychom tu byli asi do nekonečna... :)

Všiml jsem si, že elektronická hudba v Chorvatsku je velmi specifická - horkokrevná, temperamentní a velmi pozitivní. Můžeš to nějak vysvětlit?

Jasně! Před 12-15 let zpátky byla elektronická hudba v Chorvatsku vším... Měli jsme spoustu dobrých klubů, undergroundových klubů, odkud vycházela ta nejlepší hudba. Chorvatské plážové bary hrály převážně funky, sexy house, ale 80% klubů naopak pořádné techno. Teď je 80% klubů zavřených, nebo hrajou komerční, či domácí hudbu - já tomu říkám turbo-folk. U nás to je například Mirakul. Také je teď u nás docela problém s prací, spousta lidí ji nemá, takže pak logicky nemají ani peníze na to, aby někam chodili. Situace u nás je prostě na ho*no, co si budeme povídat... Už tu ani nejsou mega festivaly jako Future Shock, Valkana, Millennium, Evolution Funk a další. Dnes je Chorvatsko jednou z nejhorších zemí, co se týče elektronické hudby, a jediným městem, kde to trochu žije, Záhřeb. My okolo Šibeniku akorát udržujeme scénu, a dá se říct, že i vytváříme scénu novou. Spousta mých hrajících kamarádů také dělá do produkce, takže hodně spolupracujeme. Naše hudební záběry pak k sobě celkem pasují a ať je situace v zemi jakákoliv, hudba má přece přinášet radost a nadhled, proto je zřejmě tak pozitivní. Negativní hudbu prostě dělat neumím! (smích)

Omega Drive

Nejsi jen skvělý DJ a producent, ale také promotér několika akcí a máš také vlastní radio show. Jaká byla ta nejúspěšnějsí párty, jakou jsi pořádal, a kterého DJe si chválíš nejvíce?

Za radio show jsem byl samozřejmě moc rád, ale díky tomu, že veškerý svůj čas teď trávím produkcí, tak na rádio už nějak nezbývají volné chvíle. Techno Artillery Radio Show je tedy nyní pozastavena. Jinak, co se týče těch uspořádaných akcí, nemohu specifikovat jen jednu konkrétní. Nejvíc si cením toho, že přijdou lidi a baví se. Sám jsi viděl, jak u nás malé párty probíhají. Stačí jeden zdroj, sada repráků, osvětlení a přijede 400 lidí. Moc si vážím jejich vděku za to, že pro ně někdo uspořádá párty. Stále je bohužel problém udělat něco většího, oficiálního, protože tu pořád vládne byrokracie a s úřady je těžká domluva.

To chápu, ale 400 lidí na "neohlášené akci" je celkem úspěch! Zpátky k tobě. Můžeš popsat svůj největší osobní úspěch jako DJ/producent?

Myslím si, že jsem k němu ještě nedospěl. Kariéra je otázkou celého života, ne jednoho okamžiku. Takže když na ní každý den pracuješ, vždy se z toho vygeneruje nějaký nový úspěch. Hlavně musíš milovat to, co děláš a musíš pracovat svým srdcem a duší. Doteď jsem vydal přes 700 tracků na více než 40 labelech, udělal spoustu remixů, CD kompliací a pár vinylů - samozřejmě to beru jako úspěch, ale pro mě to je jen kus životní cesty.

Za všechny české fanoušky ti moc děkuji za tvůj čas a přejeme ti spoustu dalších vydaných tracků a remixů. Chceš ty naopak vzkázat něco jim?

Nemáš vůbec za co, rádo se stalo a také moc děkuji za fajn povídání. A pro všechny CZ party people: "Hey, CZ crazy party people! Come to the party and let's rock the place!"

Ptal se The Cirkus v únoru 2012.

foto: archiv

DJ a producent Omega Drive se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 23. března v Pekelnym Baru v rámci už 20. vydání akce Techno Beaty a v sobotu 24. března na Kill Yourself v pardubické Ponorce!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016