ROZHOVOR

 

Revis: "Impress znamená zapůsobit..."

Jednoho pátečního večera jsem si zajel pokecat do pražského klubu Touster s DJem Revisem... Jaký je vlastně Revis pohodář, jsem zjistil již po pár slovech, která jsem pro vás přenesl do psané formy, tak hezké čtení!

 

Radku, jsem rád, že jsme se tu mohli potkat a pohovořit si o pár zajímavostech týkajících se nejen tebe, ale i tvé noci Impress, kterou prezentuješ. Jsem zvědav, co máš pro nás připraveno...

Já jsem také rád, že jsme se tu mohli potkat, čéšo a dovol mi, abych se v krátkosti představil čtenářům, kteří mě ještě neznají. S aktivním hraním jsem začal v roce 2002 v lobkovickém klubu Lampa, kde jsem později začal pořádat i své první párty spolu s DJane Kriss – Tee, která mě vlastně tehdy k té myšlence přivedla. V té době jsme zvali především DJs z dnes již legendárního klubu Industry 55, protože tam Kristýna hrála a tudíž se s nimi dobře znala. Postupem času jsem se tak seznámil s řadou DJs, jako jsou Prochy aka Pete Walk, Adam Cloud, Beax, Petr Holman a mnoho dalších. Později jsem se přihlásil do soutěže Basic pro začínající DJs, kterou pořádal Pete Walk v klubu Industry 55 a díky umístění na předních příčkách jsem dostal stálé angažmá na vybraných akcích a after parties tohoto klubu, což mi pomohlo k tomu, abych se dostal do širšího povědomí nejen clubberům, ale také promotérům.

Revis

A tehdy jsi tam prezentoval jaký sound? Co jsi vlastně hrával?

Toho bylo... :) Já jsem nikdy neměl vyhraněný styl a nemám ho ani dnes, vždycky jsem hrál to, co se mi líbilo, jaký byl koncept párty a jak naladěné publikum, ale nejraději jsem měl a dodnes mám rád tracky s progresivním zvukem.

Jako DJ už hraješ poměrně dlouho, ale zajímalo by mě, jak vlastně vypadá takový "normální" víkend DJe Revise?

Záleží na tom, co je pro tebe "normální". Když mám hraní, tak toho moc nestíhám, protože se vracím většinou až v ranních hodinách a pak dlouho spím, protože spánek je fakt důležitý pro to, aby mohl člověk normálně fungovat, i když přísloví: "kdo nespí, nezaspí" má také něco do sebe. Jinak většinou poslouchám a stahuju nové tracky, učím se ovládat software pro produkování hudby, čtu si různé články, recenze, připravuju párty, zkrátka se věnuju všemu tomu, co je s mým DJ životem spjato. Kromě toho také rád odpočívám, koukám na filmy, navštěvuju rodinu, přátele nebo cestuju.

Jako DJ jsi začínal na CDčkách, nebo vinylech?

U mě to bylo tak, že jsem se prvotně učil na CD playerech a později na gramofonech, ze kterých jsem pak dlouho i hrál. Vlastně do doby, kdy se tracky začaly méně vydávat na deskách a tak jsem pak přešel zpět na CD playery, ze kterých hraju dodnes...

Tebe nelákají ty nové, moderní vymoženosti ála notebook + Traktor a podobně?

Lákají, nelákají... Zatím ani ne, ale neodsuzuju to - ať si každý hraje, z čeho mu vyhovuje. Já si to už samozřejmě taky zkusil, konkrétně v Abletonu a ono je sice fajn, že ti to samo srovná mixy a znám i ty další výhody, ale mě to zatím baví z těch CD playerů, to není taková nuda...

Revis

Jasně, žádná práce, námaha, žádný chyby, pohoda...

Přesně tak, to pak může hrát skoro každý, vlastně i ty. :)

Já ne, já bych to nevydržel - jeden dobrej track a tančím jak utrženej. :)

Za mixákem se dá taky pařit, to by ses divil...

Měl jsi někdy pomyšlení na to, že už ne? Že už hrát nebudeš?

Bohužel ne...

Snad bohudík, ne? :)

Tak vlastně bohudík ne, i když jedno období tu kdysi bylo. To bylo v době, když mi zemřeli rodiče. Neměl jsem na to ani pomyšlení a chtěl jsem s tím praštit, ale postupem času jsem zjistil, že mi to hraní a hudba hodně chybí a proto jsem musel začít zase hrát. Kromě přátel a rodiny to bylo to jediné, co mě drželo psychicky nad vodou.

To chápu, mně hudba taky hrozně pomáhá. Uklidňuje a je to vždy vysvobození ze všeho, z jakéhokoliv sevření - tím je tak krásná, že pomáhá. :)

Přesně tak, hudba je pro mě vším a proto jsem musel začít zase hrát, abych se držel a šel dál...

A co bylo tím impulzem, že jsi kromě hraní začal koketovat i s pořádáním akcí?

Ten impulz jsem dostal tenkrát od DJane Kriss – Tee, jak již bylo zmíněno a od té doby v tom pokračuju.

Revis

Bylo to náročný "prosadit se" se svou akcí tady v Praze?

Bylo, a taky mi to trvalo dlouhou dobu, než jsem dostal tu svou párty v Praze
tam, kam jsem chtěl, a vděčím za to také samozřejmě i spoustě mým kamarádům a kolegům z branže. Jsem hrdý na to, že jsem si prošel tu dlouhou trnitou cestu, protože jsem za tu dobu získal mnoho zkušeností a ponaučení, ale pořád je samozřejmě co zlepšovat a to jak na sobě, tak i na párty samotné.

Takže máš asi hodně kámošů mezi DJs... Jak spolu vycházíte?

Za ty roky, co se aktivně na taneční scéně pohybuju, jsem měl možnost seznámit se s mnoha DJi, se kterými mám dobré vztahy a také s nimi dodnes spolupracuju. Pro mě je důležité být pokud možno se všemi v pohodě a neuznávám naschvály mezi DJs, kluby nebo promotéry, o kterých bohužel vím... Dle mého názoru by lidi měli držet při sobě a pomáhat si, ale to ať si už každý přebere, jak chce.

Pomalu se dostáváme k tvé akci Impress. Proč zrovna Impress?

To bylo tak... Když jsem vybíral název, hledal jsem něco, co bude i v našem jazyce něco znamenat. Otevřel jsem tedy slovník, kde mě zaujalo slovo Impress, které v češtině znamená "zapůsobit". Pro tu párty mi to sedlo právě z toho důvodu, že jsem s ní chtěl zapůsobit a myslím, že za ty 4 roky se ta párty především díky i skalním clubberům a různým lidem z taneční scény hodně zviditelnila, za což jsem moc rád, vděčný a také bych tímto chtěl všem poděkovat za přízeň.

Koukám, že DJs hodně začali "fušovat" do pořádání akcí. Je tu spousta lidí co si je dělá samo, proč to tak je?

Mě to hodně baví, protože si dělám párty tak, jak chci, zvu si tam DJs, které chci, samozřejmě v rámci možností, a také se tím snažím podpořit naši taneční scénu, aby tady toho bylo co nejvíc, protože čím víc dobrých mejdanů, tím jedině lépe!

Revis

To ti samozřejmě přeji, ale čím je tahle párty výjimečná? Co může lidem nabídnout?

Děkuju. Každá párty je něčím výjimečná a Impress na tom není jinak, především co se hudebního stylu týče, a také má svoje kouzlo. Od začátku nebyla zaměřena na jeden styl, protože já mám rád mejdany barevné a takový je i Impress. DJs nehrají zkrátka celou noc to samé, takže díky tomu může přijít i širší okruh party people.

A podle čeho si ty DJe vybíráš?

Podle toho, jak jsou pro tu párty a lidi zajímaví. Dávám si na tom dost záležet a snažím se vybírat kvalitní DJe, kteří mají co nabídnout a těch je naštěstí hodně.

Dáváš možnost také nováčkům, tedy DJům, co by se mohli někdy v budoucnu prosadit?

Rozhodně ano, a to zdůrazňuju! Kdo na Impress pravidelně chodí nebo tu párty zná, tak ví, že se v line-upu někdy objevují i nová neznámá jména DJs, kteří dle mého názoru mají co nabídnout a dávám jim tak možnost, aby se ukázali, jako jsem to měl já v dobách, když jsem začínal nebo měl teprve něco málo za sebou...

Tohle pořádání akcí, to už je docela dřina, ne?

Pro jednoho člověka na to, jak tahle párty vyrostla, je toho vážně hodně, navíc mám spoustu jiných dalších pracovních aktivit a nedá se to absolutně stíhat. Proto jsem přijal do týmu lidi, kteří mají velmi bohaté zkušenosti a bude nás na Impress víc, čímž se párty posune zase někam jinam.

Jasně, ale někdy pátek až neděle nonstop proběhne, co?

Někdy tomu tak bylo, když se zrovna nechtělo z rozjetého mejdanu. :) Ale dnes už raději jedu domů zavčasu, protože aspoň o těch víkendech bych rád stíhal to, k čemu se díky pracovnímu vytížení přes týden nedostanu.

Revis

Co ty jako DJ Revis za 10 let?

Doufám, že budu mít pořád stejně tolik energie jako dnes, abych toho stíhal co nejvíc. :)

Nějaký vzkaz pro ty, co dočetli až sem?

Chci poděkovat všem, kteří mi pomohli v osobním i profesním životě a srdečně tímto všechny zvu na svoje narozeniny v sobotu 3. prosince do pražského klubu Mecca, který bude otevřen již od 22:00. Těším se na Vás! ;)

Díky Radku a díky vám všem, co máte rádi mejdany...

Uvidíme se tam!

Ptal se čéša v listopadu 2011.

foto: archiv

Párty Impress - Revis B*Day se uskuteční v sobotu 3. prosince v klubu Mecca.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016