ROZHOVOR

 

George "Commix" Levings: Vaše scéna tepe a je dobře informovaná..."

George Levings z britského dua Commix vystoupí dnes večer v Chapeau Rouge. U této příležitosti jsme se ho zeptali na Prahu, DJing, práci ve studiu, prozradil, že jim tehdy dal Goldie volnou ruku, že mu Hybrisův zvuk sedne, kdo z nových talentů ho momentálně baví a teď už také víme, kdy slaví narozky... Sečteno, podtrženo, zlomeno i nalomeno - dneska to bude hodně velké!

 

Georgi, po roce se vracíš do Prahy a hned na stejné místo a stejný mejdan. Jak se sem těšíš? Máš s Prahou spojené nějaké speciální zážitky?

Opravdu jsem si loňské hraní v Chapeau Rouge užil! Parket rozuměl mé hudbě a byl nažhavený pařit. Praha je jedno z mých nejoblíbenějších evropských měst. Obzvlášť si užívám váš guláš servírovaný v bochníku chleba a samozřejmě pivo!

Commix

Všichni dobře víme, že kromě tebe tvoří Commix také tvůj kolega Guy. Prozradíš nám něco o tom, jak tvoříte? Máte nějak rozdělenou práci? Máte nějaký patern, kterého se držíte, nebo jste v tvorbě spíše organičtí a necháváte se unést aktuálními vlivy?

Nesnažíme se používat nějaké speciální formulky. Ve skutečnosti chceme měnit techniku skládání tak často, jak to jen půjde, aby naše hudba byla odlišná a různorodá. Často děláme track od začátku do konce ve studiu spolu. Občas jeden z nás udělá kostru skladby dopředu a druhý ji pak obohatí o další prvky, ale vždy pracujeme dohromady na finálním mixu.

Mnozí vás považují za průkopníky a často se v této souvislosti mluví o albu Call To Mind. Co pro vás hrálo při vzniku tohoto alba klíčovou roli a jak vlastně celá myšlenka vznikla? Jedná se navíc o první desku, která vyšla na Metalheadz z jiných rukou než samotného Goldieho – pojí se k tomu nějaký příběh, nebo za vámi prostě Goldie přišel a řekl: "Udělejte album, já vám ho vydám!“

Goldie nám dal volnou ruku při práci na Call To Mind, to byl jeden z hlavních důvodů,  proč jsme se ho rozhodli vydat na Metalheadz. Naším hlavním cílem bylo ukázat na albu rozmanitost a vytvořit něco víc než jen kolekci skladeb. Moc rádi jsme používali hudební mezihry v rozdílných stylech a vytvořili tak desku, kterou můžeš poslouchat od začátku do konce a nezačneš se nudit.



Ve spojitosti se jménem Commix také můžeme vídat podtitul "Cambridge drumandbass act." Odkud vlastně pocházíte a jak vás to hudebně ovlivnilo?

Cambridge je místo, kde jsme začali dělat hudbu a bylo tam naše první studio. Často jsme se potkávali s Nu:tonem a Logisticsem a pouštěli si navzájem nové věci. Ovlivňovali jsme se a také v tom byla přátelská soutěž, která nás hnala kupředu.

V poslední době v Británii hodně frčí dubstep. Před ním to byl deep. Vnímáš tam nějakou spojitost? Ještě jsme od vás nic dubstepového neslyšeli, ale umím si představit, že by to mohlo být velmi zajímavé. Plánujete něco takového?

Naše další LP obsahuje nějaké experimenty, které jsou spíše dubstep než drumandbass. Myslím si, že jediný rozdíl v těchto stylech je rychlost.

Commix
Zdá se, že zatím jako jedni z mála odoláváte současným vlivům scény a držíte si svůj zvuk. Co vlastně plánujete s produkcí do blízkého budoucna?

Další LP bude víc experimentální než minulé. V tuto chvíli se více odkloňujeme od drumandbassu do jiných oblastí elektronické hudby, děláme dost techna, garáže a house věcí.

To by bylo k produkci. Co ale tvoje živé hraní? Před rokem jsi v Chapeau Rouge hrál poměrně pestrý set. Změnilo se u tebe něco za tu dobu? Na co se při hraní soustředíš a co na nás chystáš tentokrát?

Vždycky se snažíme být o krok dál s výběrem skladeb. Vždycky je spousta skvělé nové muziky a my chceme, aby naše sety byly svěží, jak jen to je možné. Na druhou stranu je tu také dost prověřených věcí, které rádi hrajeme, takže uslyšíte i nějaké klasiky.

Když vidíš kolik věcí vychází a kolik nových producentů usiluje o svůj release, máš mezi vycházejícími hvězdami nějakého favorita? Čím tě zaujal/zaujali?

Hodně se nám líbí, co dělá Skeptical a Dub Physix, pak třeba ASC a Consequence a jistota je vždy D-Bridge, Marcus a Calibre.



Jak bys zhodnotil českou scénu? Stíháš to sledovat? Od té doby, co jsi tu byl naposled, se toho dost změnilo.

Když jsem hrál v Praze minule, tak lidi na parketu vypadali, že znají všechnu novou hudbu, kterou jsem pouštěl, což je dobré znamení, že vaše scéna tepe a je dobře informovaná. Je skvělé, že je vaše scéna tak zdravá!

Co si myslíš o českých producentech? Například Rido jde neustále nahoru a na svém zvuku hodně pracuje. Co třeba takový Hybris, který v Praze zažívá poměrně hojné producentské období, ačkoliv odsud nepochází...

O Ridovi jsem slyšel a jsem velký fanda Hybrisova zvuku!

A co pivo? Česko je pivem proslulé, těšíš se na něj? Nebo jsi spíš rumař?

I LOVE CZECH BEER!



Dnes (16.11.) zahraješ v Chapeau Rouge na jubilejním Culture Shocku s pořadovým číslem 10, který bude zároveň oslavou tří let existence DNB Fever crew. Můžou se lidi těšit na nějakou specialitu?

Tak určitě... Nemůžu se dočkat a jsem poctěn, že zahraji na narozeninové oslavě vaší crew. I proto, že sám mám v pondělí narozky!

Ptal se Vorel v listopadu 2011.

překlad: kamCZa

foto: archiv

George Levings z dua Commix se znovu představí 16. listopadu v Chapeau Rouge na akci Culture Shock 10!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016