ROZHOVOR

 

Niko Schwind: "Hlavně díky Fran má Good Morning Midnight takový úspěch..."

Další z berlínských producentů, který u nás ještě nikdy nehrál, si pomalu balí fidlátka na páteční cestu do Prahy... Ještě předtím však ochotně vyměnil svůj hudební program za Word, aby nám ochotně odpověděl na 13 otázek. Tady jsou a vy se tak můžete s mladíkem, kterému navzdory jménu sil neubývá, důvěrně seznámit. Niko prozradil, proč běhal po Římě jen tak v pyžamu a kdo ho u toho dokumentoval, že za dobrým ryzlinkem rozhodně do rodiště Karla Marxe, kdy udělá konečně update svého prima webu, že Oliver Koletzki mu do práce nemluví, ale pouze naznačuje, s kým chodí na hodiny piána i co ví o Praze. Fandové toho pravého berlínského zvuku se přitom mají opravdu na co těšit - nepřizpůsobuje se totiž ani v Brazílii, tak proč by to vlastně dělal u nás?! A pokud ho v pátek potkáte na některém z pražských mostů, nedivte se ani trochu...

 

Hodně se mi líbí grafika tvého webu www.schwindsucht.org. Co se však týče aktualizace, od roku 2007 nebylo na nic sáhnuto. Jsi tedy přesvědčen o tom, že vlastní web už je dneska přežitkem a bohatě si vystačíš s různými sociálními sítěmi?

Máš pravdu, hodně se teď zaměřuji na Facebook, když už je MySpace víceméně mrtvý... Každopádně si můj vlastní web zaslouží velký update a rád bych ho znovu nakopnul hned na začátku roku!

Niko Schwind
Jaký je Oliver Koletzki jako šéf? Jak moc ti mluvil do vydání alba Good Morning Midnight, respektive z kolika tracků jste vybírali, než byl úplně spokojen? A mrzí tě, že se tam nějaká skladba nedostala?

Label Stil Vor Talent je taková velká rodina a všichni její členové spolu velmi dobře vychází... Do toho, co dělám, mi Oliver vůbec nemluví a já jsem mu na druhou stranu hodně vděčný za všechny ty poznámky k novým skladbám a stejně tak si vážím i konstruktivní kritiky všech kamarádů. Je dobré vědět, co si tví kámoši myslí, než vypustíš do světa něco, co už se bohužel nedá vrátit. To album jsem dal dohromady v relativně krátké době, takže nebylo zrovna moc času na nějaké velké úpravy nebo hlubší analýzy. Ale někdy je to tak vlastně lepší...

A jaká je Fran jako zpěvačka? Právě Good Morning s jejím hlasem hrávám hodně často... Dala ten vokál na první dobrou, nebo jste společně dlouho laborovali, aby byla tahle skladba dotažena k úplné dokonalosti? A nahrávalo se stylově ráno po akci v rámci vaší soukromé afterparty? :)

Fran je fakt profík a proto je práce s ní vyloženě potěšením! Vše šlo jako po másle - jednoduše jsem jí poslal zaklady a ona do nich nazpivala vokály. Musím říct, že to hlavně díky ní má "Good Morning Midnight" takový úspěch!

Niko Schwind

Už jsi zmínil, že u Stil Vor Talent všechno funguje na hodně kamarádské bázi. Máte také nějaký team building, fotbalové mužstvo nebo pravidelné dýchánky, kde se všichni producenti spolu čas od času schází?

Scházíme se celkem často u večeře, kde zároveň řešíme plány do budoucna. A například André z Channel X se mnou chodí pravidelně na hodiny piána. :) Pořád platí, že i v muzice se stále musíš učit a být lepší a lepší...

Poslední dobou tu k mé velké radosti máme spoustu zajímavých jmen z Berlína a dost často se jich ptám na tu samou otázku, takže teď je řada na tobě. :) Co dělat v případě, že mě do Berghainu a Watergate kvůli tomu známému rozdělovníku nepustí? Kam bys mě poslal za kvalitní muzikou?

Doporučím ti možná ne tolik známý klub Ritter Butzke. Hodně mě to tam baví a taky lidi, kteří do Ritter Butzke chodí, jsou fakt úplně v pohodě...

Koukal jsem, že videa u Stil Vor Talent má na svědomí výhradně Björn Störig... Proč jste si vybrali právě Řím, jak dlouho jste Midnight točili a máš nějakou veselou historku z natáčení? Myslím, že jste tam museli vzbudit slušný rozruch. :)

Celé to video vzniklo spontánně. Björnova holka žije v Římě a protože jsem ji chtěl už pěkně dlouho navštívit, rozhodli jsme se s Björnem, že pojedeme spolu a natočíme video. Všichni teď točí videa v Berlíně a fakt jsem nestál o to být jen dalším v řadě. Řím má skvělou atmosféru a je celkem neokoukaný. Když jsme točili, tak jsem venku chodil i v pyžamu, což bylo něco pro japonské turisty... Pořád si mě u toho fotili jako toho největšího magora tam. :)

Při pohledu do tracklistu tvého alba je člověku jasné, že sólista rozhodně nebudeš. Až na pár výjimek jsi na každé z těch skladeb s někým spolupracoval. Bylo to hlavně proto, aby se jednotlivé tracky od sebe co nejvíce odlišovaly, když se o výsledek podělíš s ostatními?

Jasně, marketingu a PR tohle určitě pomáhá... Ale v mém případě tyhle kolaborace vznikaly dost neplánovaně. Prostě nás spolu baví skládat. To album na Stil Vor Talent mělo být původně jen EP, ale nějak se to zvrhlo a nakonec je z toho celá deska. :)

Niko Schwind
S vlastní produkcí jsi začal
“až“ v roce 2001. Nelituješ někdy toho, že to nebylo o něco dříve a že sis neprošel tím "analogovým obdobím" devadesátek a osmdesátek a co vlastně říkáš na současnou hudební recyklaci těchto starých časů?

Momentálně používám pouze software, ale ten další level s několika opravdickými mašinkami už se pomalu blíží...

V Brazílii jsem nikdy nebyl, ty tam hráváš poměrně často... Je rozdíl, když stavíš svůj set v některém z berlínských klubů nebo barů s tím, který mícháš třeba v Sao Paulu? Přeci jen je to o poznání živější národ s aktuálně velkým hladem po taneční hudbě, takže je pak tvá selekce takové víc "karnevalová"?

Brazílie je neskutečná země! Hlavně svou atmosférou. Lidi jsou tam velice otevření a Sao Paulo je pro mě něco jako New York Jižní Ameriky. Velká pulzující metropole, která nikdy nespí. Rozhodně ale v Brazílii nehraju jinak, než bych hrál například v Berlině, v tomhle se nepřizpůsobuju...

Niko Schwind
Tvé vlastní skladby už přemíchalo nejedno eso, za všechny můžeme jmenovat třeba: Afrilounge, David August, Channel X nebo Anna. Koho by sis ty osobně přál jednou jako remixéra tvého tracku a komu bys ho naopak ty sám chtěl předělat?

Uf, tak na to je těžké odpovědět... Každopádně právě teď bych se fakt nezlobil, kdyby nějaký můj track remixoval Maceo Plex. To je fakt borec!

Kdy sis nechal udělat první kérku a co přesně ty barevné obrázky mají o tobě prozradit? Nebudeš za pár let litovat a toužit po úplně něčem jiném? Vždyť dneska už pomalu vyniká ten, kdo žádnou nemá...

To mi bylo asi 19. Ten tatér bohužel nebyl zrovna velký talent a tak jsem ji o něco později musel nechat úplně předělat. Přesto ale ničeho nelituju!

Niko Schwind
Narodil ses v Trieru, ve stejném městě jako Karel Marx. Pokud bychom se do něho vydali, jaké památky bys nám doporučil? Přeci jen je vznik města datován rokem 16 před naším letopočtem...

Trier je jedním z nejstarších měst v Německu. Architekturu máme opravdu zajímavou, ale to se musí vidět na vlastní oči! Také bych doporučil zajet mimo město do místních vinných sklípků, náš region je vyhlášený skvělým ryzlinkem.

A co na oplátku víš ty o našem hlavním městě? Bude to tvá premiéra i coby turisty? Zdržíš se, nebo musíš být v sobotu zase někde na druhém konci světa?

Konečně si u vás zahraju! Máte to štěsti, že Praha nebyla za války bombardována a tím pádem se tedy už teď těším na vaše památky a kostely. U nás se Praze přezdívá "Město mostů", takže bych rád také nějaké navštívil. Bohužel se zdržim jen na ten jeden den, což je samozřejmě velká škoda. :(

Niko Schwind
Díky moc za rozhovor a užij si Prahu se vším všudy!

Ptal se Myclick v září 2011.

foto: Marlen Müller a archiv

Niko Schwind se v pátek 28. října historicky poprvé představí v České republice a to v rámci párty BE:AT v pražském klubu Chapeau Rouge!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016