ROZHOVOR

 

Hisham Zahran: "Doma v Egyptě jsem hrál naposledy před třemi roky. S Jody Wisternoffem!"

Pyramidy, vzácné památky, sluníčko, které nám teď tolik chybí, a nádherné moře... Každý, kdo byl jednou v Egyptě, už tohle všechno zažil na vlastní kůži. Jenže... Co dělat v noci? Na dýzu?! V rozhovoru s Hishamem Zahranem, který se k nám do Prahy o posledním říjnovém víkendu chystá, jsme rozebírali, zda se místní, kteří milují elektronickou muziku, mají vlastně kde bavit a koho ze svých talentovaných krajanů by nám doporučil. Nezůstalo samozřejmě jenom u toho a sympatický Hisham prozradil, kolik času tráví nad svou show pro Proton Radio, který klub ve světě je ten NEJ, že už se nemůže dočkat, až se nové EP ze značky Moodmusic bude hrát, kolik toho ví o Praze i kdy mu zatím byla ta největší zima... Jo a pozváním na pivo rozhodně nepohrdne. Tak hezké čtení před jeho návštěvou!

 

Než si začneme Hishame povídat o muzice, pojďme se na chvilku vrátit v čase. Alespoň pro mě, když se na začátku roku zmínil Egypt, automaticky jsem si vybavil ty hrozivé záběry v televizi, kdy u vás tanky vjely do ulic. Jak jsi ty sám tuhle vzrušenou dobu prožíval a jaká situace u vás panuje teď? Je už vše v pořádku, nebo zůstala otevřena spousta citlivých témat?

Já jsem všechen tenhle nepříjemný čas trávil doma a moc jsem toho tou dobou neudělal... Jen jsem pořád sledoval zprávy a snažil se lépe pochopit, o co tam venku vlastně jde. Aktuálně se situace zase až tolik nezměnila, stále je to ten samý a ne tolik stabilní Egypt. Kdykoliv to tedy může vypuknout znovu, člověk fakt nikdy neví... :(

Hisham Zahran

Předpokládám, že kulturní život se u vás ze dne na den úplně zastavil... Nebo jste snad chtěli na tyhle události co nejrychleji zapomenout a tak jste po večerech vyrazili do klubů a pod palbou dunivé muziky si vyčistili hlavu?

Život všech už se naštěstí vrátil do normálu. Lidi chodí zase do práce a po večerech už zase vyráží ven, v tom se naštěstí nic nezměnilo. Každopádně právě na tohle nebylo začátkem letošního roku ani pomyšlení a nikdo nevěděl, co bude vlastně dál...

K nám do Prahy dorazíš poslední říjnový víkend. Nechci tě strašit, ale díky stále častějším výkyvům počasí už u nás čistě teoreticky může být sníh. Jsi na něj připraven? Víš vůbec, jak ta bílá hmota vypadá a vydal ses na nákupy pro teplou čepici, šálu a rukavice? :) Jakou nejvyšší teplotu jsi zažil u vás v Egyptě a s jakou nejnižší ses naopak za svůj život setkal?

Tak toho se fakt neobávám a dá se říct, že studenější počasí preferuju, takže pro mě osobně by to zas až takový problém nebyl. Tu největší zimu jsem zažil loni v Srbsku na Silvestra a tuším, že bylo asi mínus deset stupnů Celsia, nebo tak nějak...

Hisham Zahran

V roce 2007 jsi se zúčastnil soutěže Heineken Thirst, která u vás v Egyptě objevuje nové talenty na poli DJingu. Zavzpomínej  trochu, jak vše probíhalo a jaká vlastně byla konkurence? Jsi s ostatními soutěžícími ještě ve styku, nebo jste se po vyhlášení vítězů rozjeli po klubech a už o sobě nevíte?

Jasně, někteří z nich jsou pořád mí dobří kamarádi a jsme pořád v kontaktu. Ale hlavně online, protože v Egyptě taneční scéna moc velká není a tak se vlastně  v klubech nemůžeme pravidelně potkávat. Mimochodem, já jsem to první kolo soutěže prohrál a tudíž se příliš daleko nedostal. Takže asi nejsem ten pravý, kdo by ti na tohle mohl odpovědět...

Už čtvrtým rokem můžeme každou třetí středu v měsíci poslouchat tvou radio show na tolik oblíbeném rádiu Proton. Kolik dem ti za ten měsíc dorazí a kolik času věnuješ tomu, než je všechny protřídíš? A jsi v poslouchání opravdu poctivý, nebo ti stačí jen dvacet vteřin a víš, že zrovna tuhle věc nikdy do setu nezařadíš?

Abych řekl pravdu, moc se na promo tracky nespoléhám. Raději investuju svůj čas do hledaní muziky v online obchodech a zatím jsem nikdy toho času stráveného nakupováním nelitoval. K tomu, abych poznal dobrý track, mi stačí vážně těch 20 sekund, ale kdyz sestavuju sety pro Proton Radio, tak mi to zabere tak 3 týdny brouzdání po obchodech. Pak k tomu sednu a nějakou dobu to spolu míchám, dokud z toho nevyleze přesně to, co chci...

Hisham Zahran

House music je tu s námi už téměř 30 let. Myslíš si, že je ještě stále v tomhle stylu co objevovat a neláká tě, že by sis zkusil jen tak pro radost sestavit set, v němž by se pro změnu objevil třeba drum´n´bass, dubstep, techno a další škatulky? Proč u tebe nakonec zvítězil právě house?

V elektronické hudbě je naštěstí vždycky prostor pro objevování dalších možností... Co se míchání nových žánrů týká, tak to ponechám spíš těm ostatním. Mě prostě baví house.

A jak bys tedy ty sám popsal styl, který právě teď hraješ a který tě tolik baví?

Ve zkratce se dá říct, že je to určitý mix hned několika subžánrů, přičemž zaručeně vede deep house, tech house a v poslední době občas i nu disco. Jinak zahraju prakticky cokoliv, pokud to do setu v ten daný okamžik přesně zapadne...

Jak je to vlastně dlouho, co jsi svou kariéru odstartoval? Komu za to vděčíš a kdo tě v těch úplných začátcích inspiroval?

Začal jsem hrát "až" v roce 2005, ale odmalička jsem byl velkým hudebním fanouškem a doma měl vždycky kolem sebe spoustu muziky. Přišlo mi to tak nějak přirozené, podělit se o ni spolu s ostatními. A co se týče té druhé části tvé otázky, tak v těch úplných začátcích to samozřejmě byl na pár měsíců nějaký šílený komerční house, ale pak jsem naštěstí narazil na jména jako Add 2 Basket, Lank, Tim Davidson a další a další producenty,  kteří dělali super old school deep progressive house. Tehdy jsem se vlastně dostal k té "normální hudbě" a ta u mě k mé radosti zvítězila. :)

Hisham Zahran
Na rovinu přiznáváme, že egyptskou elektronickou scénu zatím nemáme vůbec zmapovanou... Koho ze svých krajanů bys nám tedy doporučil? Kdo podle tebe bude stoupat směrem vzhůru?

I u nás najdeš mladé producenty, které baví house a určitě vám musím doporučit mého dobrého kamaráda, který si říká Misty. Velmi talentovaný mladík a to samé se dá říct i o mém mladším bráchovi Adhamovi. Myslim, že zrovna oni dva mají teď u nás asi tu největší perspektivu.

Souběžně s tím se nabízí otázka, jak vypadá Alexandria v noci? Naši turisté znají tak maximálně pyramidy a hotely u moře, ale jak jste na tom s klubovou scénou? Už jsi naznačil, že tak slavné to není, takže u vás převažují spíše diskotéky a to je ten důvod, proč musíš za pořádnou muzikou někam ven?

Taneční scéna u nás pořád ještě existuje, ale už to zdaleka není takové, jaké to bývalo ještě před pár lety. I když... Pokud mám být upřímný, tak i tehdy se u nás na můj vkus hrálo až příliš vyloženě komerčních věcí a trance, takže vůbec nic pro mě. Vlastně jsem v mém rodném Egyptě hrál naposledy tak před třemi roky s Jody Wisternoffem a to je asi tak všechno, takže si umíte udělat obrázek sami, jak to u nás vypadá...

Ty nejsi jenom DJ, ale aktuálně tě zaneprazdňuje i společná produkce s bratrem Adhamem, přičemž výsledky už jsou slyšet. Zářez máte u značky Moodmusic, kde vydává jedna celebrita vedle druhé. Z jakého titulu máte asi tu největší radost?

Počkej, určitě nemám ten pocit, že bych byl velmi vytíženým producentem a částečně za to může má normální práce, která mě poměrně zaneprazdňuje, takže se produkování nemohu věnovat v takové míře, jak bych si přál. Tuším, že ten pravý čas, kdy bych se muzikou mohl uživit, teprve přijde. Přesto je pro nás s Adhamem důležité, že nás to pořád víc a víc baví a tím nejúspěšnějším titulem je pro nás jednoznačně aktuální EP Lost Tapes právě u Moodmusic, kde se nachází i dva remixy od Steva Milla a jeden samozřejmě připravil i sám majitel Sasse. Už teď se s Adhamem těšíme na to, až bude venku a lidi na něj začnou reagovat...

Hisham Zahran

Který klub tě při tvém častém cestování po světě zaujal asi nejvíc a pokud bychom se v jeho blízkosti nacházeli, takřka povinně ho pak musíme navštívit?

Jedním z takových je rozhodně klub 360° v Dubaji! Na rovinu je to přesně ten klub, kam když vstoupíš, tak se ti s největší pravděpodobností zastaví srdeční tep. Ale nemusíš se za to vůbec stydět, ten výhled z něho je vážně neuvěřitelný a uvnitř samí fajn lidi. Úžasná kombinace...

A zažil jsi při svých cestách nějakou vyloženě vtipnou nebo snad dokonce pikantní historku?

Uf, teď na tuhle otázku zírám asi čtvrt hodiny a vůbec nic mě nenapadá. Ale na druhou stranu je to lepší, než nějaká nepříjemná zkušenost či zklamání, co myslíš?

V Praze budeš úplně poprvé. Co vlastně o České republice nebo o našem hlavním městě víš a jak moc se na obě dvě hraní těšíš?

Všichni moji známí, kteří už v Praze byli, nějak nenacházeli ta správná slova, aby mi dostatečně popsali, jak báječné je to město, takže se už teď nemůžu dočkat. Vážně jsem moc vděčný za tohle pozvání - těžko říct, kdy bych se k vám díky svému nabitému programu dostal, pokud bych u vás zrovna nehrál...

Hisham Zahran

Dáme si spolu pivo? :)

Jasně, rád! Když je k němu dobrá parta, tak mi chutná ještě o něco víc...

Ptali se Tibi a Myclick v říjnu 2011.

foto: archiv

Hisham Zahran se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 28. října na House boatu U Bukanýra a 29. října v klubu Yes! Na obě párty se nejlépe naladíte s aktuálním dílem Hishamovy show na Proton Radio:

Hisham Zahran-The Next Level 049 on Proton Radio [28-09-2011] by HishamZahran

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016