ROZHOVOR

 

Gabeen: "Dneska už vím, jak dostat mé skladby k rukám Dave Clarka..."

Zapamatujte si prosím už jednou provždy, že Maďarsko není ani náhodou jen zemí lázní, vína a ostrých jídel! O tom, že se tam elektronické muzice daří, jsme se mohli už několikrát přesvědčit na vlastní uši a mnozí z nás i na vlastní nohy... Přesto chcete další důkaz v řadě?! V pátek se v pražském Pekelným Baru představí na dalším vydání akce Techno Beaty mladík, který žije ve městě Székesfehervár. Říká si Gabeen a my jsme z něho před akcí vytáhli, co se jen dalo. Mezitím, co si budete název jeho rodiště opakovat znovu a znovu, si můžete přečíst o tom, že jeho muziku už často hrává i Dave Clarke, jak Gábor vnímá svůj vlastní zvuk, jaký styl vyloženě nesnáší, pod jakým nickem produkuje jeho brácha, na jaký drink ho můžete během večer pozvat, jaké má plány do budoucna a proč si vybral zrovna techno... Hezké čtení!   

 

Gábore, v pátek zahraješ na klubové noci Techno Beaty v Pekelným Baru. Můžeš se nám trochu představit?

Jak asi víš, jsem z Maďarska, můj materiál je temný jako to peklo a hluboký jako to moře. Jen zřídka ode mě uslyšíš také zvuk industrialu a jinak ve svých setech hraju spoustu svých vlastních skladeb.

Jak dlouho už vlastně skládáš a vydáváš muziku?

Začalo to někdy kolem roku 2005. Nejdřív jsem sám oslovil menší net labely a až postupem času se mi ozvaly ty větší, jak už to tak bývá...

Zmínil jsi, že pocházíš z Maďarska. Jaká vlastně tamní scéna je? Jaký styl je třeba v popředí zájmu u lidí?

Máme tu hodně akcí, které jsou různě stylově zaměřené od house music přes dubstep, elektro, až po  techno. Ale najít ten temný zvuk, co mám tolik rád, je opravdu velmi vzácné...

Gabeen

Pocházíš z malého městečka, které je poblíž Budapešti. Máte tam také nějaké kluby nebo párty? Kam se u vás lidi vlastně chodí bavit?

Máš pravdu, žiji v Székesfeherváru a je tu opravdu hodně krásných míst, kde mladí můžou dostat tu pravou horečku noci. Ale především se tu pořádají 2 významné akce a to Time Machine a Showdown.

Teď zpět ke tvé produkci... Co při práci na svých skladbách používáš? Software, nebo hardware?

Používám pouze počítačové programy a to Ableton a Fruity Loops. Hardware jsem zatím nikdy nezkoušel...

Dorian Knox & Gabeen

A kde bereš pro svou tvorbu inspiraci a kolik času trávíš průměrně ve studiu?

To záleží na mém momentálním ropoložení a pořád se to mění. Každopádně je to hlavně o myšlence... Jinak ve studiu trávím tak šest až osm hodin denně a vždycky to záleží na nějaké té myšlence a aktuální náladě.

Napadá mě, proč zrovna techno?

Proč techno? Jednoduše necítím v technu limity. Technem můžu říct to, co vlastně chci říct.

Vydáváš spousty svých skladeb a remixů na známých labelech. Máš nějakého oblíbeného producenta, se kterým se ti dobře spolupracuje?

Je to tak a jsem opravdu rád, že můžu spolupracovat s velkými vydavatelstvími. Co se týče oblíbených spolupracovníků, tak musím zmínit 2 jména - Dr. Hoffmann a Tosi.

Gabeen

Právě tvůj remix Tosiho skladby hrál sám velký Dave Clarke ve své radio show. Jak se to přihodilo? Posílal jsi mu své promo věci, nebo jak to vlastně bylo?!

Woohooo, byl jsem opravdu šťastný, když mi zhruba před rokem napsali z jednoho labelu, že ten remix Dave zahrál. Teď už vím, jak dostat skladby přímo k jeho rukám. Pokud se mu něco líbí, čas od času nějaké mé skladby zahraje...

Co si myslíš o současném stavu techna ve světě?

Byla doba, kdy klasické techno prostě neexistovalo. Proto přišel minimal a veškerá móda s tím spojená a proto ho opravdu nemám rád. Ale naštěstí doba tvrdých beatů se opět vrací a to i s větší rychlostí.

Můžeš nám doporučit nějaké jméno z té nové vlny nastupujících producentů, jako jsi třeba ty?

Aktuálně se objevilo opravdu hodně talentů... Za Maďarsko můžu jmenovat třeba svého bratra, který si říká Xilinox aka The Bee nebo již zmíněného kamaráda Tosiho, který má taky podporu u DC.

Gabeen

Když zrovna nejsi ve studiu, (pokud se tak vůbec děje) jak trávíš svůj volný čas? A jaké je třeba tvé oblíbené jídlo?

Pokud mám volno, tak relaxuju většinou u filmů. Co se týče jídla, tak mám rád hodně sýry a pizzu. Přes víkendy trávím také čas s přáteli a sem tam si dáme nějaký ten drink...

Co třeba víš o české scéně? Znáš od nás nějaké DJe nebo producenty? Vím, že v Čechách budeš poprvé, jak se k nám těšíš?

Máš pravdu a těším se hrozně moc! Na Prahu jsem opravdu zvědavý, určitě se chci projít městem. Některé DJe znám, třeba Daho a Ginger hráli u nás na párty Showdown a byli opravdu úžasní! Z producentů znám Spiriakose.

Zahraješ na noci Techno Beaty, kde během pětileté historie vystoupila snad celá česká elita, ale také zahraniční umělci jako Space DJz a Takaaki Itoh. Dále máme zabookovaného španělského Christiana Wunsche. Co si o této noci a těchto DJs myslíš? Vím, že jsi s Takaakim hrál na jedné párty v Maďarsku...

Ben, Jamie, Christian nebo Takaaki patří mezi jména, která jsou mi hudebně velmi blízká a jsem opravdu rád, že můžu být další v řadě velkých DJs na této akci. S Takaakim jsem hrál v lednu. Bylo to velký, super zkušenost před spoustou lidí a hodně bláznivý. Jinak o Techno Beatech jsem slyšel poprvé, ale z mého úhlu pohledu děláte výborné párty, jste dobrý team a doufám, že vám to půjde v budoucnu ještě lépe...

Gabeen

Připravíš si něco speciálního pro tuto noc?

Zahraju spoustu promo skladeb a zároveň mé nikdy nevydané věci pěkně "ALL IN ONE" a bude to opravdu masivní underground techno set!

Na jaký drink tě můžeme pozvat?

Mám rád pivo, becherovku a také absinth. :)

Jaké máš teď plány do budoucna?

Chtěl bych vydat víc svých alb a být součástí festivalů a párty nocí... Cestovat do ostatních zemí a šířit svou muziku všude po světě.



Máš nějaký vzkaz pro čtenáře techno.cz?

Chtěl bych vám říct, že to bude opravdu velká noc, slibuju. Bude to super mejdan a už teď se k vám moc těším!

Ptal se Chud (Duality) v říjnu 2011.

foto: archiv

Maďarský DJ a producent Gabeen se v pátek 21. října historicky poprvé představí v Praze a to na párty Techno Beaty v Pekelným Baru.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016