ROZHOVOR

 

Diagram: "Na naši hudbu se netancuje tělem, ale mozkem!"

V pátek se v Crossu měl představit ruský projekt pod názvem Abstract Elements, který aktuálně představuje novou vlnu drum'n'bass hudby. Když mluvíme o Abstract Elements, mluvíme o pánech, kteří si říkají Bop a Diagram. A právě Diagrama se nám podařilo vyzpovídat... Ten se už dokonce začal na pražskou párty chystat, protože tušil, že všechno dopadne xorosho! Jak už to tak bývá, zřejmě se až příliš těšil a všechno zakřikl. :( Vyjádření pořadatelů o tom, co přesně se stalo, a proč se Abstract Elements nakonec do Crossu nepodívají, máme zde.

 

Musím říct, že mi dělá velkou radost, že si díky tobě můžu konečně oprášit svoje skillz v ruštině. Takže zdravím Petrohrad! Jak se cítíš v tomhle podzimním a depkoidním období?

Zdravím Prahu! Ve skutečnosti zdejší počasí dobré náladě nepřidává, ale to už je tady docela zvykem. Takže klasický ruský podzim, což znamená bláto, déšť a šeď. Díkybohu je však tohle období to pravé na nějaké to kreativní myšlení, takže mnoho mých nápadů vzniká právě díky podzimu...

Diagram

To je fakt. A na špatnou náladu jsou dobré večírky a dobrá hudba. Mě by zajímalo, jak to vypadá u vás v klubech. Slyšela jsem od přátel, že většinou tam chodí absolutně jiná sorta lidí, než třeba u nás, a většinou jsou to právě ti, co drum and bass ani neposlouchají...

Svatá pravda! Řekl bych, že ten problém koření v celkově malém množství lidí, kteří ocení kvalitní hudbu. To se týká především deepu a leftfield hudby. Ne každý se totiž snaží pochopit tyhle subžánry a určitě to zabere nějaký ten čas, než lidi na tuhle hudbu přijdou. Díkybohu ale máme svoji komunitu, která nás neuvěřitelně podporuje a snaží se být na každé naší akci. Mám pocit, že větší masa lidí spíš tíhne k mainstreamu a nechodí do klubů kvůli dobré muzice, ale spíš kvůli alkoholu na baru a tomu nesmyslnému skákání na parketu. O DJe v tom případě není až tak velký zájem, hlavně ať něco pouští - takže asi takhle nějak to u nás chodí.

Vím bohužel jen o několika producentech z Ruska, kteří dělají žánrově podobnou muziku. Mohl bys jich ještě pár představit?

Samozřejmě! Mám spoustu kamarádů, kteří se zajímají o podobnou muziku... Mně hudebně nejbližší jsou především Bop, Dissident, Oak, Getz, Despot a spousta dalších. Na mé práci má nepostradatelný vliv tech-step, old neuro, techno a drum and bass. Takže hlavními představiteli, kteří ovlivnili mou tvorbu, byli Kemal, Ed Rush a Bad Company.

Diagram
Máš zajímavý nickname, jak jsi k němu přišel? Má to nějakou hlubokou myšlenku?


Ve skutečnosti žádný velký smysl a ani hlubokou historii ten nick v sobě nenese... Ale nápad na něj se zrodil už v době, kdy jsem se pokoušel skládat techno, takže jsem tím chtěl vyjádřit jakési vzorce a diagramy. A později, když jsem už o techno nejevil zájem, jsem byl jednoduše línej vymýšlet něco nového. :)

Zmínil ses o tom, že ses pokoušel skládat techno... Jak dlouho sis formoval svůj hudební styl?

Kdybych to měl shrnout do časového období, tak by to bylo zhruba 12 let. K drum and bassu jsem přičichnul už v roce 1999, kdy jsem poprvé uslyšel dnes už vážně oldschool desky. To se mě vlastně drží dodnes - rád čerpám inspiraci ze starší tvorby.

Takže se dá říct, že v těch úplných začátcích jsi byl technař?

Nějakou tu chvilku jo, ale do drum and bassu jsem se zamiloval na první poslech a dodnes je pro mě číslem jedna.

Abstract Elements
Na jakých producentech jsi vyrůstal?

Jak už jsem říkal, vyrůstal jsem na tak slavných jménech jako: Ed Rush & Optical, Bad Company, Doc Scott, Loxy, Ink, Decoder, Cause 4 Concern, Trace, Bulletproof, Matrix, DJ Reality, Dom & Roland, Ram Trilogy, Teebee, Sinthetix, Corrupt Souls, Black Sun Empire, Stakka & Skynet, Calyx, Fierce, Usual Suspects, Moving Fusion, Universal Project, Future Cut, Ryme Tyme, J Majik, Jonny L, Prodigy a spousta spousta dalších...

Jak ses vůbec seznámil s Bopem, nebo chceš-li Aleksandrem?

Sašu znám už z dětských let, dokonce jsme bydleli ve stejném baráku, přesněji ve stejném patře. Takže nejen naše přátelství, ale i kolaborace má hodně hluboké kořeny. Sice teď už to nemáme tak snadný a bydlíme každý na druhém konci města, ale furt se vídáme poměrně často na to, abych mohl tvrdit, že se v budoucnu objeví ještě spousta zajímavých projektů!

Takže chápu to tak, že už je to skoro jako přátelství na život a na smrt. Ale měli jste někdy období, kdy jste se třeba nepohodli?

Většinou vždycky najdeme společnou řeč. Někdy je to až zvláštní, protože moje povaha mi často nedovolí jít vstříc něčemu, co se mi nelíbí. Doufám, že tahle symbióza nám vydrží ještě hodně dlouho!

Diagram
Zajímalo by mě, jestli svoji hudbu doposud řadíte mezi žánry drum´n´bass, nebo tomu říkáte nějak jinak?

Ve skutečnosti je dost těžké specifikovat naši muziku, protože jediná společná věc s drum and bassem je ta rychlost 170 BPM. Já bych to ale klidně pojmenoval jako leftfield drum and bass – nechybí tomu ty správné basy, různé elementy a především temná atmosféra. Vlastně už od začátku jsem se snažil vytvořit něco úplně nového, obecně nemám rád jednotvárné věci. A už vůbec nechápu producenty, co vykrádají ostatní nebo ještě hůř – sami sebe. Vždyť o tom to všechno právě je - pracovat s vlastní fantazií!

A jak se na takovou hudbu "správně" tancuje?

Vzhledem k tomu, že naše hudba se tváří intelektuálně, je lepší dát ruce do kapes a tancovat mozkem. Ale když nad tím tak přemýšlím, dá se vymyslet cokoliv - stačí jenom myslet kreativně.

Abstract Elements

Jaký byl pro tebe osobně ten největší úspěch? Budu hádat... Spolupráce s labelem Exit?

Když se nad tím tak zamyslím, tak nejspíš ANO! To byl ten největší zlom v kariéře našeho projektu. Ve skutečnosti jsem si v té době ani neuvědomoval, že tak velký a legendární DJ jako dBridge by se vůbec o naši hudbu mohl zajímat. Po nějaké době jsme dostávali i jiné nabídky ke spolupráci od dalších velkých labelů, ale říkali jsme jim NE, protože šlo pouze o digitální releasy. Máme totiž vsugerováno, že dobrá a kvalitní hudba by měla zásadně vycházet na vinylech. Vždyť právě tak ji můžeme řádně ocenit!

Jaké plány máte s vaším projektem do budoucna? A jaké plány máš ty sám?

Do budoucna máme spoustu plánů! Především se ale chci věnovat svému vlastnímu projektu, protože doteď se všechno točilo hlavně okolo Abstract Elements a svůj vlastní projekt jsem zanedbával. Takže teď se všechno změní a hodlám víc skládat pod vlastním nickem. V nejbližší době očekávejte můj první release, který vyjde na Sinuous Records a bude se jednat o track Simulacrum, přičemž druhou stranu ozdobí Future Signal se svojí Realm. Nemůžu se toho dočkat!



Vidím, že už teď to vypadá slibně a jsem na to vážně zvědavá! Co si vlastně myslíš o Praze? Byl jsi tu někdy?

Přiznám se, že o Praze vím opravdu málo. Nikdy se mi nepoštěstilo se k vám dostat, ale o to víc jsem na to město a lidi zvědavý. Dokonce jsem tak netrpělivý, že jsem začal nad tím setem důkladně přemýšlet, abych byl řádně připraven na pořádnou českou párty.

Doufám, že opravdu zažiješ pořádnou českou párty a budeš na ni dlouho vzpomínat. Díky moc za rozhovor!

Já taky děkuju za rozhovor a uvidíme se v Praze!

Ptala se Mamba v říjnu 2011.

foto: archiv

Abstract Elements se v pátek 14. října v klubu Cross na již druhém vydání párty Volnej Průběh Crossem nepředstaví! Adekvátní náhradou je producent Stray a o tom, co přesně se stalo, si můžete přečíst zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016