ROZHOVOR

 

Rif Raf: "Cítím, jak se Praha probouzí, a jsem hrdý, že se toho mohu účastnit!"

Již tento pátek v pražském Pekelném Baru odstartuje zbrusu nová noc Point2You, na níž se mimo domácích zástupců, jako jsou Schwa, Subgate a Sajmon, představí minimal a deep house kouzelník Rif Raf aka Rafael Gimelstein. Tento sympatický rodák z Litvy se poprvé představil domácímu publiku na Million Mariuhuana March a následně i na afterparty po této akci v pražském Crossu, kde si české clubbery získal. V příjemném rozhovoru se můžete dozvědět, která ze světových metropolí je jeho aktuálním domovem, co říká na českou kuchyni, jak hodnotí naše clubbery a co nám uvaří tento pátek v Pekelném baru. Hezké čtení.

 

Rafaeli, před několika málo dny ses vrátil z Tel-Avivu. Vyrazil jsi tam za relaxací, nebo byl záměr tvé cesty spíše pracovního charakteru?

Bylo to něco úžasného... Jel jsem tam, protože jsem tam jednoduše jet chtěl. (smích) Hrál jsem tam, ale také jsem chtěl strávit pár chvil se svou babičkou a kamarády, se kterými se znám dlouhá léta. Musím říct, že jsem si to tam opravdu užil.



Mohl bys nám něco málo prozradit o svých předcích? Vím o tobě, že jsi se narodil v Litvě, ale vyrůstal jsi právě v Izraeli.

Narodil jsem se ve Vilniusu a když mi bylo 14, tak jsme se přestěhovali do Izraele. Po vojně, v mých 21 letech, proběhl přesun do Sydney a v roce 2009 jsem se pomalu začal přesouvat do Berlína. Momentálně tak nějak putuju mezi těmito misty...

Jak ses k muzice vlastně dostal? Byl jsi k ní veden už od útlého mládí, nebo jsi zjistil, že muzika je pro tebe to pravé až v pokročilém věku?

Když mi byly 4 roky, moji rodiče mě přihlásili do hudební školy, kde mě chytla hra na violu. Na školu jsem chodil celých deset let a mezi tím, než jsem objevil fakt, že si můžu muzikou vydělávat, jsem se flákal po ulicích a ve svých dvanácti jsem oteveřel skate club ve Vilniusu. Tam jsem také začal vybírat muziku, která frčela. O čtyři roky později jsem hrál v jednom undergoundovém klubu v Izraeli a potom jsem si udělal takový minikoncept a business plán pro mé rodiče, kteří mi koupili první gramce Technics. Dneska mi je třiatřicet a pořád to dělám. (smích)

Rif Raf
Tvoje jméno figurovalo i v souvislosti s australskými akcemi Deep As Fuck, pokud se nepletu...

Jasně, to se psal rok 2003 a já jsem začínal s opravdu temnou elektronikou a s tím pravým klubovým životem.

V roce 2008 jsi vydal svůj první release na známém labelu Beef Records, který se vyšvihl na 7. místo v Beatport Chart. V jakém programu na hudební tvorbu vlastně pracuješ?

Máš pravdu. Audio Chip byl na dlouhou dobu mým nejlepším počinem a Schwa ze Shades Of Gray, na jejichž labelu tahle pecka vyšla, si za to zaslouží velký dík! Moc fajn byl přitom i jejich remix... Co se týče programů, začínal jsem v Pro-tools a Logicku, ale přešel jsem na Ableton, ve kterém momentálně pracuje velké množství producentů.



Chystáš v blízké budoucnosti vydat nějaký další počin?

Každou chvílí bude venku remix pro Monkey Brothers na Regular Records a 16. října vyjde můj track, který jsem udělal společně s Dub Taylorem a ten spatří světlo světa na kompilaci Upon You. Další skladby vyjdou na Gimmick Records a v budoucnu se můžete také těšit na remix pro nové album projektu Spektrum.

Do povědomí českého publika ses dostal především díky svému vystoupení na Million Mariuhuana March a následně pak i na afterparty v klubu Cross. Jak na toto vystoupení vzpomínáš?

Ten víkend byl kouzelný a nabitý úžasnou energií. Byl to určitý pokrok v mém vnímání vašeho hlavního města a především vaší scény. Před MMM jsem hrál několik let na festivalu Mardi Grass v Austrálii, který ve mně zanechal úplně stejné pocity. Cítil jsem, že dělám správnou věc ve správný čas a za to všechno děkuji trávě. (smích)



Troufám si tvrdit, že ti je Praha i Česká republika poměrně blízká. Kromě vystoupení na již zmíněných akcích ses několikrát objevil na partylistu afterclubu LeClan a mimo jiné ses představil i v pražském Chapeau Rouge. Za tu dobu sis už určitě udělal nějaký obrázek o českých party people. Jaký tedy je?

Můj táta v Praze žije, Schwa z Beef Records tu žije a Praha je jedno z nejkrásnějších měst na světě a jen kousek od Berlína. To všechno je perfektní kombinace a musím říct, že cítím, jak se Praha probouzí do nové éry od doby, kdy po jednu dekádu spala, a tak jsem fakt hrdý, že se toho mohu účastnit.

Když jsme u Prahy a České republiky vůbec - máš rád naši kuchyni?

Já mám všeobecně rád jídlo a hrozně mi chutná vaše kuchyně. Schwa má skvělou mámu, která vaří všechna ta tradiční domácí jídla a tak si vaši kuchyni nemůžu vynachválit...

Rif Raf
Co ty a afterpárty?

Miluju je! Afterpárty jsou mým prostředním jménem. (smích) V tomhle ohledu pro mě v Praze vyhrává LeClan, který je atmosférou hodně podobný Berlínu.

Berlín je aktuálně tvým současným útočištěm. Proč zrovna Berlín? Co na něm obdivuješ a kam bys zavedl české clubbery, kteří se do této metropole vydají?

Berlín je pro mě centrem Evropy a možná i celého světa. Je jedním z nejvíce obydlených měst světa s uměleckou komunitou a speciálně hudebníci a lidi, kteří se kolem této branže točí, si touto zkušeností musí projít. Pokud elektronickou hudbu miluješ, dá ti pobyt tam opravdu hodně... Mezi kluby u mě vítězí Bar 25, který se před nějakou dobou přejmenoval na Kater Holzig, rezidentní noc mám v Golden Gate a samozřejmě doporučuju i známá místa typu Panorama Bar a Watergate.



14.10. vystoupíš na premiérovém dílu párty Point2You v pražském Pekelném Baru, kde se zároveň představí právě Schwa, moje maličkost a Sajmon. Jak se na tento večer těšíš?

Těším se jako malý kluk. (smích) Poslední čtyři měsíce mé tour byly parádní a každé to vystoupení se povedlo. Udělám maximum pro to, aby si všichni tenhle mejdan co nejvíc užili. Navíc Schwa je mou spřízněnou duší, která mě neustále tlačí dopředu. Těším se moc!

Jaké jsou tvé plány do budoucna?

Na konci října odjíždím do Amsterdamu, Londýna, Berlína a Švýcarska a začátkem listopadu vyrážím směr Austrálie, kde budu cestovat a užívat si počasí. Návrat do Evropy plánuju až tak v březnu 2012... (smích)

Ptal se Subgate v září 2011.

foto: Monty monty@techno.cz a archiv

DJ a producent Rif Raf se znovu představí v Praze - tentokrát 14. 10. na párty Point2You v Pekelném Baru.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016