ROZHOVOR

 

Michelle Owen: "Klubový život v Sydney jsem si užívala do doby, než se naše scéna vyvinula ve více komerční..."

Již tuto sobotu se premiérově v České republice, v pražském klubu Yes, představí sympatická Australanka Michelle Owen, která bude vévodit třetímu dílu párty Say Yes! Ve spojení s jejím vystoupením u nás jsme Michelle vyzpovídali a v příjemném rozhovoru nám tak kromě důležitých milníků ve své kariéře prozradila, jak vypadá klubový život v Sydney, jaké byly její první pocity při návštěvě Ibizy a samozřejmě i to, co si připravila na Say Yes! pro všechny clubbery, kteří se za ní a nejenom za ní do klubu chystají. Přeji příjemné čtení!

 

Michelle, 8. října se vůbec poprvé představíš v České republice na párty Say Yes! Jak se na své vystoupení těšíš?

Jsem nadšená, že můžu v Praze vystoupit. Nikdy jsem u vás nebyla a hrozně se těším i do klubu Yes.

Zaslechl jsem, že se chystáš přijet do Prahy o něco dříve, aby ses s naším hlavním městem seznámila a navštívila naše památky. Máš už nějaká vybraná místa, která bys ráda viděla?

Chci se jen tak potulovat po ulicích a nasávat vaši kulturu a architekturu (smích)

Michelle Owen
Pojďme se ale pobavit o tvé kariéře. Ve tvých patnácti letech ses začala seznamovat s elektronickou hudbou prostřednictvím hry na elektrickou kytaru a s prací asistentky zvukového inženýra pro legendární australské kapely, jako jsou The Church, Charing Cross a další. Co práce asistentky vlastně obnášela?

Dělala jsem všechno, co jsem mohla a co práce asistentky v každé firmě vlastně obnáší. Pomáhala jsem například s transportem různých nástrojů, připravovala občerstvení, dělala kafe a mnohdy i vytírala podlahu. (smích) Kromě toho jsem čas od času pro tento label dělala práci spojenou s A&R, což je pozice, která se zaměřuje na nové talenty v branži. V té době jsem se chtěla v tomto odvětví naučit co nejvíce.

Pokud se nepletu, tak v roce 1998 jsi se po silvestrovské párty s Danny Tenagliou rozhodla začít mixovat a stát se DJane. Co tě na DJingu fascinovalo nejvíc?

Nechápala jsem, jak mohou tito DJs hrát all night long bez přestávky. DJingem jsem byla opravdu ohromena, tak jsem začala trénovat u přátel a posléze si našetřila potřebné peníze k pořízení vlastní techniky domů.

Michelle Owen

Po období, kdy jsi na sobě tvrdě pracovala a pilovala svou techniku, jsi začala vystupovat v předních klubech v Sydney, ve kterých jsi mimo jiné měla i své vlastní rezidentní noci. Myslíš si, že jsi měla v tomto tak trochu výhodu jakožto zástupkyně něžného pohlaví, nebo na tuto skutečnost produkční a majitelé klubů nebrali ohled?

Je možné, že v určitých věcech je to výhoda, ale myslím si a doufám, že to, co jsem dokázala, je jen výsledkem tvrdé práce!

Můžeš nám prozradit, jak vypadá noční klubový život v Sydney?

Já jsem si klubový život v Sydney opravdu užívala do té doby, než se tamní scéna začala vyvíjet ve více komerční. Za oceán jsem se poprvé vypravila v roce 2005 a slyšela tam ohromné množství kvalitní hudby, která mne jen utvrdila v tom, že se tam co nejdříve musím vrátit. Jediná noc, se kterou jsem cítila určité spojení, byla Mad Racket v Sydney. Pořadatelé této párty si zvali umělce ze zahraničí, které podporovali lokální DJs, jejichž sety měly osobitý zvuk. Právě ten jsem měla možnost slýchat hlavně v zámoří nebo v Berlíně. V dnešní době už je v Austrálii daleko víc eventů tohoto ražení. Například v afterhours klubu Spice nebo Loose Kaboose, ale už 5 let v Austrálii nežiji, takže to nemohu objektivněji posoudit. Wow, ten čas tak hrozně letí. (smích)

Michelle Owen
V době, kdy jsi ještě působila v Sydney, jsi měla svou vlastní radio show na rádiích Rhythm FM a FBI. O čem tyto pořady byly?

Na vlnách Rhythm FM to byla moje první radio show, kterou jsem si maximálně užívala. Veškeré mé zkušenosti jsem pak aplikovala i do mé show na v té době nejnovějším rádiu v Sydney, které dostalo název FBI. Na show v FBI jsem spolupracovala s nejrespektovanějším australským DJem té doby - Kidem Kenobim, se kterým jsme posluchačům představovali nejnovější muziku a samozřejmě jsme si zvali do studia hosty v podobě lokálních DJs, producentů a talentů. Ráda bych se k tomu opět vrátila...

Jak jsi již zmínila, v roce 2005 jsi vyrazila za oceán, aby ses více seznámila s tamní scénou. V rámci tvých zámořských cest jsi se podívala i na Ibizu, kde jsi později strávila dva roky spojené s tvým zaměstnáním. Osobně jsem zatím neměl to štěstí na tento ostrov zavítat, tak bych se tě rád zeptal, jaké byly tvé pocity při první návštěvě tohoto místa, na kterém na tebe elektronická hudba dýchá doslova na každém kroku?

Máš pravdu. V roce 2005 jsem se tam v rámci svých cest podívala poprvé a musím říct, že Ibiza mě uchvátila! Zažila jsem tam nezapomenutelné okamžiky a usoudila, že se tam chci vrátit a po nějaký čas i žít. Je ale trochu něco jiného užít si zde s přáteli dovolenou, bydlet v super vile, mít peníze, chodit na večírky a užívat si pláží, moře, nebo tam žít a pracovat. Platové ohodnocení nebylo zrovna nic moc, ale zanedlouho jsem dostala skvělou příležitost pracovat pro Ibiza Rocks a potkat tak zajímavé lidi, kteří mě posunuli zase o něco dál.

Michelle Owen

Na Ibize jsi dostala nabídku od Bena Watta pracovat pro Buzzin´Fly Records v kolébce elektronické hudby - Londýně. Jak na tebe tamní kultura elektronické hudby zapůsobila?

Spousta mých přátel tam v té době žila a stále žije, takže to bylo moc příjemné, zavítat za nimi. Navíc jsem vždycky obdivovala aktivity Bena Watta z Everything But The Girl a muzika vycházející na Buzzin´Fly je mi hodně blízká, takže mi bylo velkou ctí s ním spolupracovat. Velký respekt!

Po nějakém čase ti na stůl přistála další jedinečná nabídka v podobě zajímavého jobu pro dobře známý portál Beatport. Jakou jsi měla pozici tam?

Byla jsem label manažer více jak 3 roky. Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že bych se přestěhovala do Berlína a chtěla jsem zůstat v Londýně, ale uvědomovala jsem si, že to je jedinečná šance, která se musí využít a jsem hrozně ráda, že se tak stalo. Po třech letech jsem pracovní poměr u Beatportu ukončila a začala dělat pro neméně známou firmu Native Instruments.



Zmínili jsme Beatport, tudíž další otázka, která mi ve spojení s
tímto serverem bleskla hlavou... Jak to vypadá s tvou vlastní produkcí?

Moje první muzika vyšla v roce 2010 na Lost My Dog, Dirt Crew a Baker Street. Letos už vyšly a brzy vyjdou další tracky včetně remixů na Bush Records, Starlett Records, Pinnksilver a Mood Music, takže se máte na co těšit!

Nejlepší párty, kde jsi vystoupila?

V roce 2008 jsem měla to štěstí a vystoupila na světoznámé Love Parade, která ve mně zanechala opravdu silné zážitky. Dalším hraním, na které jen tak nezapomenu, byl outdoor event v Umbrii v Itálii, který byl opravdu speciální. Areál, kde jsme vystupovali, byl uprostřed vinic. Jen si to zkus představit - všude kolem tebe vinice a západ slunce, které je úplně rudé. Do toho všeho super hudba. Sečteno podtrženo - zážitek, ze kterého se ti tají
dech. (smích)



Co sis pro návštěvníky sobotní párty Say Yes! v pražském klubu Yes
připravila?

Mám několik nevydaných tracků, které všem clubberům na Say Yes! představím, takže se máte určitě na co těšit!

Máš něco na srdci, co bys českým clubberům ráda sdělila?

Kromě práce ve studiu miluju psaní na můj blog "Almost Real". Mrkněte na: www.michelleowen.me

Díky za tvůj čas a příjemný rozhovor a už se na tebe moc těšíme!

Wahwah.fm Transmission #15 With Michelle Owen (DJ Mix) by Michelle Owen

Ptal se Subgate v září 2011.

foto: archiv

Michelle Owen se představí poprvé v České republice a to 8. října na už třetím pokračování párty Say Yes! v pražském klubu Yes.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016