ROZHOVOR

 

Tommy Largo: "Holanďané jsou hodně přemýšliví a mnohdy i velcí kritici..."

Exkluzivním hostem 6. narozenin pražského Pekelného baru, které se budou slavit v pátek 9. září, bude holandský "deepař" Tommy Largo, který se mimo své pražské zastávky podívá i na severozápad naší republiky, do města Kadaň a párty Basement Animals. V souvislosti s jeho návštěvou u nás jsme si stihli příjemně poklábosit... Tak hezké čtení!

 

Svou kariéru jsi odstartoval již před čtvrt stoletím. Jaká tehdy na poli taneční scény a kultury vůbec panovala atmosféra a jak ji více konzervativní lidé brali?

Když jsem s DJingem začal, ty první house pecky se teprve začaly objevovat... V té době jsem hrál hlavně disco a funk a ne zrovna všichni lidi ty první house věci přijali, takže jsem je vždycky zkoušel míchat s disco tracky, jako byly třeba Bohannon – Let´s Start II Dance Again nebo I Feel Love od Donny Summer nebo tracky takzvané nové vlny, přičemž za všechny můžeme jmenovat například Sleeper In Metropolis od Anne Clarke.

Jak vlastně taková typická párty té doby vypadala?

Mám pocit, že v té době byli party people daleko víc nadšení a podle toho to taky vypadalo na parketu. Vůbec ne jako dneska, kdy lidi více sledují, co tam DJ dělá místo toho, aby jen kroutili svými zadky. (smích)

Tommy Largo

Kolik ti bylo, když jsi přd publikem vystoupil ty sám?

S DJingem jsem začal vlastně už ve čtrnácti a v klubech jsem pak pravidelně hrával od svých šestnácti...

Po určité době jsi měl několik významných rezidencí po celém Holandsku. Vzpomeneš si ještě na tu cestu od tvého prvního vystoupení, která vedla k těmto prestižním nizozemským akcím?

Po pravdě řečeno, na ty "prestižní nizozemské akce" tak nějak ještě pořád čekám... (smích)

Pokud se nepletu, tak "largo" znamená veliký. Kolik měříš?

Ale já nejsem zas tak vysoký... Jenom metr devadesát. (smích)

Kdy jsi začal se svou vlastní produkcí? Byl jsi nejdřív DJ a teprve až pak producent, nebo to bylo přesně naopak?

Na své vlastní muzice jsem začal makat v roce 1997. Asi teprve až tehdy jsem si uvědomil, že pokud se chci v kariéře posunout o nějaký ten krůček vpřed, musím se pustit taky do vlastních věcí...

Měl jsi za sebou v těch úplných začátcích nějaké to hudební vzdělání, nebo jsi takzvaně samoukem?

Všechno jsem se učil úplně sám. Jako malý jsem bohužel žádný opravdický nástroj v ruce nedržel...

Vystupuješ téměř po celém světě. Jaká párty v tobě zanechala ty nejsilnější vzpomínky a proč?

Poslední 4 roky jsem se účastnil WMC v Miami. Je fakt prima vidět všechny mé kámoše a další DJe a producenty z celého světa právě na tomhle místě. Můžu se s nimi sejít, zajít na pivo. Je to prostě daleko víc intimnější a přátelštější. Navíc máš skvělou možnost slyšet hodně super muziky během jednoho jediného týdne. (smích) Každý rok mi účast tam taky dodá neskutečně moc inspirace!

Díky svým vystoupením po celém světě najdeš čas i na to, abys poznal i kulturu jednotlivých států a jejich historii, nebo tvé kroky po odehrání setu vždycky míří do hotelu a druhý den rovnou na letiště?

To záleží na mém aktuálním programu. Rád poznávám nová místa a zkouším lokální kuchyni, když mám zrovna šanci zůstat na daném místě na pár dnů. Čas od času se zdržím u nějakého známého DJe nebo producenta, který mě pak vytáhne na projížďku městem a po návratu zasedneme do studia a makáme na nové muzice.

Pociťuješ nějaké zásadní rozdíly mezi publikem v Holandsku a party people v ostatních zemích?

Holanďané jsou hodně přemýšliví a mnohdy i velcí kritici. Jestli máš "kliku" při vystoupeních u nás doma a přijmou tvůj hudební projev, pak ho přijmou i všude jinde. Věř tomu...

Tommy Largo

Jak vlastně dneska hodnotíš dění na elektronické scéně včetně parties, fungování labelů, přechodu z vinylů na CD a přítomnosti všemožných digitálních vychytávek?

Co mne trochu znepokojuje, jsou všichni ti DJs se svými Seraty a Traktory. Jednou jsem viděl i dopředu naprogramovaný set bez použití sluchátek... Počítač za tebe dneska dělá téměř všechno včetně srovnávání rychlostí. Kam se vlastně podělo to umění DJingu s rovnáním rychlostí?!

Co by měl podle tebe splňovat producent a DJ, který je cílevědomý a chce to v hudebním průmyslu dotáhnout opravdu daleko?

Pokud chceš být slavný a bohatý, udělej nějaký to komerční svinstvo. Jenom to tě může dostat na vrchol. Je důležité dělat jen to, co tě baví a za čím si stojíš. To je asi všechno, co bych k tomu dodal. (smích)

Druhý zářijový víkend vystoupíš podruhé v České republice a to hned na dvou místech. V pátek tě přivítá příjemné prostředí pražského Pekelného baru, kde budeš hlavní hvězdou 6. narozenin tohoto klubu a v sobotu vystoupíš v Kadani na párty Basement Animals. Jak se k nám těšíš?

Hrozně se těším na oba dva večery. Už je to přeci jen pár let, co jsem u vás hrál, a musím říct, že jsem měl posledně jen ty nejlepší zkušenosti a taky spoustu zážitků. Lidi u vás totiž ví moc dobře, jak si večer užít na plný pecky. (smích).

Co bys vzkázal clubberům, kteří se na jedno z tvých vystoupení chystají?

Moc rád vás uvidím zase na parketu. Slibuju, že si pro vás připravím jen ty našláplé deep jackin tracky a už teď se máte na co těšít!

Jaké máš plány do budoucna?

Pár releasů spatří světlo světa už v následujících měsících! A taky jsem právě dokončil "smoking hot" remix pro The Shuffle Club z Austrálie a remix pro Eddieho Matose, který je hodně "deep". Na spadnutí je také pár house a downtempo EPček, které by měly vyjít každou chvílí...

Ptal se Subgate v srpnu 2011.

foto: archiv

Tommy Largo se opět představí v České republice - tentokrát v pátek 9. září na 6. narozeninách Pekelného Baru a v sobotu 10. září v Kadani v MusicClubu Liďák na akci Basement Animals.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016