ROZHOVOR

 

Jirka M&Gors: "O budoucnost house music se rozhodně bát nemusím..."

Bohatý program 2. ročníku multižánrového festivalu CzechPoint, který se bude konat poslední srpnový víkend v kempu Věšín u Příbrami, opět nabídne široké spektrum elektronické taneční hudby. Na své si tak i letos měrou vrchovatou přijdou všichni fanoušci různých subžánrů house music. Pražský DJ a producent Jirka M&Gors, kterého vám dnes představím, se už dlouhá léta specializuje na deep house, a tak právě o něm si spolu budeme povídat v našem rozhovoru, stejně tak mě bude zajímat Jirkova historie, současnost, budoucnost i jeho producentská dráha, ve které začíná sklízet první plody své práce. Chybět samozřejmě nebude ani jeho exkluzivní promo set, který pro CzechPoint namixoval a jehož poslechem si můžete čtení následujících řádek zpříjemnit...

 

Exkluzivní promo set:

DJ Jirka M&Gors - CzechPoint AOF 2011 Exclusive Deep House Mix

Jirko, přestože se známe už poměrně dlouhou dobu, přiznám se, že detaily z tvé kariéry coby DJe, producenta a promotéra akcí mi zatím unikaly. Ještě donedávna jsem měl trochu problém i s tím, abych na leták správně napsal i tvůj nick, tak mi to na úplný začátek prosím konečně pořádně osvětli. Jak jsi k němu přišel? A zaměř se spíš na tu jeho druhou polovinu, na který jsem si už několikrát vylámal zuby a která by stála všeobecně za vysvětlení. :)

Parta M&Gors vznikla v roce 2001 kolem Fuzzy Logic. Fuzzy Logic byl berounský house sound system, podobně jako Quadranti, na kterém se podílela partička Čechů a Angličanů. V roce 2001 už pomalu přestávali hrát a tak se několik lidí rozhodlo, že začnou pořádat vlastní akce. Hned na té první, přičemž tohle znám akorát z vyprávění, šel někdo kolem téhle partičky v jejich nejlepším rozpoložení a naprosto vážně jim řekl, že jsou to magoři. No, a to už nám víceméně zůstalo jen s touto drobnou anglickou úpravou, která dělá problémy skoro všem... :)

Jirka M&Gors

Tak to jsem rád, že nejsem jediný magor, který s tím měl problém. :) Na vašich stránkách jsem si o tobě přečetl, že se DJingu věnuješ už od roku 2001 a když jsme se posledně viděli, zmiňoval ses, že letos slavíte už 10. výročí od založení. Chtěl jsem se tě zeptat, jestli jsi byl právě zakládajícím členem M&Gors, nicméně z tvé předchozí odpovědi jsem si rychle vydedukoval, že jsi se přidal až časem, není liž pravda? Kdy to tedy bylo?

Jak říkáš, k M&Gors jsem se přidal až časem a to po rozchodu Quadrantů někdy v roce 2002. Jinak DJingu se věnuju už od roku 1999, takže na stránkách bude asi nějaká drobná dezinformace. :)

Je mi jasný, že během deseti let jste společně museli napáchat pořádnou porci mejdanů. Zůstaly ti některý z nich obzvlášť zarytý v paměti a máte ve vašem párty repertoáru nějakou vlajkovou loď jako třeba my náš CzechPoint?

To souhlasí. Mejdany bych už asi nespočítal a vzpomenout si na ty nejlepší, je také těžké. Já jsem si i hodně užil v Anglii, kde jsem chvilku žil a hrál. Je to hlavně spousta malých free parties, na které mám nejhezčí vzpomínky. Kolikrát to ani nebylo o množství lidí, ale o té partě, která se tam sešla plus k tomu spousta legrace. Naší vlajkovou lodí je rozhodně párty Mooove it!, který pořádáme snad už skoro od počátku existence M&Gors společně s Quadranty. Dříve v žižkovském Matrixu a nyní nás najdete v holešovickém Crossu.

Jirka M&Gors

Deset let, to už je důvod k pořádný oslavě. Chystáte nějaký spešl mejdan na oslavu vašich kulatin?

Mejdan už se konal minulý víkend na louce kousek od Berouna... K našemu překvapení a velkému potěšení dorazila spousta lidí a ti se náramně bavili. CzechPoint bude mít co dělat, aby tenhle zážitek překonal. :)

To věřím - nebude to lehký úkol, ale beru to od tebe jako výzvu! :) Chtěl jsem se tě zeptat, jestli budete během léta pořádat i nějaký open air? Vím, že pravidelně na čárošky děláte hojně navštěvovaný čárošky v kempu Plešivec u Berouna. Dá se říct, že jste si tou výroční oslavou letos už své odbyli, nebo se vaši příznivci můžou těšit ještě na nějaký další skvělý mejdan pod širým nebem?

Možná se ještě letos něco povede, ale zatím neplánujeme... Párty na Plešivci jsou legendární, ale tam už se letos bohužel nechystáme.

Jak už jsem v mém úvodním slovu naznačil, tvojí doménou (jakožto i celé vaší crew) je deep house. Co tě na něm tak zaujalo, že sis ho z celé škály house music vzal za svůj a věnuješ se mu už tak dlouhou dobu?

Já bych už snad ani neřekl deep house... Dneska se ten house tak moc dělí na různé podstyly, že občas ani já už nevím, co vlastně hraju. :) Poslední dobou mám pocit, že se spíš řadíme do škatulky funky/jackin house. Celá naše parta je ovlivněna tou anglickou scénou a ten jejich house byl vždycky trošku víc funky, ale nás to baví. Ja jsem k tomu vlastně přešel z hip-hopu. Bavila mě na tom stylu ta hudebnost a výborná basa, což hip-hop začal postupem času trošku ztrácet. Pořád ho poslouchám, ale kvalitních věcí je dneska mnohem míň...

Jirka M&Gors

Když zmiňuješ jackin house, vybavuje se mi, že jsem slyšel cvrlikat ptáky na střeše, že do éteru bylo nedávno vypuštěno nové internetové rádio právě pod názvem Jackin House. Předpokládám, že s tím budeš mít asi co dočinění...

Ano, je to zatím hodně v plenkách, ale doufám, že o nás brzy uslyšíte. :)

Tak držím palce do startu. Osobně vím, co je to za spoustu práce takový rádio udržet při životě, protože s kamarádem moderuju jeden pořad na Dnbradio.cz a pomáhám klukům, co za tím stojí, s věcmi okolo. Momentálně připravujeme nový luxusní studio, tak se už taky těším, až to všechno po prázdninách opět po vynucený pauze spustíme. :) Zpět ale k našemu tématu... Přiznám se, že house všeobecně pro mě vždycky byl spíš okrajová záležitost a moc se na této části české scény neorientuju. Určitě by ale nejen mě zajímal tvůj názor na to, v jaký kondici se momentálně naše house scéna nachází a jak vidíš její budoucnost?

To je těžký. Ta mainstreamová house scéna je od nás hodně daleko a to je to jediné, kde se trošku točí nějaké peníze a ta tu asi bude vždycky. Já to nevidím nijak super růžově, ale za těch několik let jsem si všimnul, že o budoucnost house music se rozhodně bát nemusím. Pořád se nachází noví a noví lidé, které house baví a udělají vše pro to, aby tahle scéna neumřela.

A proč si myslíš, že je house vlastně mezi lidmi stále tak oblíbený? Spousta hudebních stylů přichází a odchází, ale house tu byl, je a bude asi tak jako gramofony Technics. :)

Nevím, jestli je tak oblíbený. Já si myslím, že za to může právě ta jednoduchost rytmu, velká muzikálnost a hlavně jeho neagresivnost. Podle mě nejmírumilovnější hudební styl vůbec... Hraje se v rádiích, obchodech, v reklamách, na módních přehlídkách a kdo ví, kde ještě. Jsou to všechno trochu jiné variace, ale pořád je to house a nikoho neuráží.

Jirka M&Gors

Jakou pozici či zastoupení má deep house v Čechách v porovnání s ostatními subžánry house music? Hádám, že okrajová záležitost to úplně není, ale mainstream určitě taky ne, že?

Já už jsem na tohle trochu odpověděl. Pořád se nachází noví a noví lidé, kteří ho poslouchají, ale k mainstreamu máme daleko.

Jak vaši hudbu vnímají lidé mimo Prahu? Jsou jí otevřenější víc než Pražáci, jako to třeba já vnímám u drumandbassu, kterému se stěžejně věnuju a ověřil si to na vlastní kůži i během naší letošní klubové warm-up šňůry k CzechPointu, kdy jsme projezdili kus republiky?

Já zas tak velký rozdíl nevidím. Vždycky záleží jenom na tom, jak moc se lidi chtějí bavit. To je jedno, kam člověk přijede a co hraje...

Já mám právě pocit, že lidi mimo Prahu jsou vděčnější za každý dobře připravený mejdan, protože se jich tam tolik jako v Praze nedělá a nejsou tak zmlsaní. Zdá se tedy, že situace okolo house music je jiná... Kde tě nejvíc můžeme slyšet a vidět hrát? Máš nějaké oblíbené kluby, kam se vždycky těšíš a rád vracíš?

Určitě Cross a pak si vždycky hrozně užiju Bukanýr, kde mám za sebou taky hezkou řádku mejdanů. Na Bukanýr se vracím hlavně díky Janu Berdychovi a Štěpánovi (DJ Doc Mole), kteří nás jednou za čas pozvou. Tímto jim moc děkuji a pokud máte rádi houpavý house, rozhodně mohu doporučit i jejich mejdany Deep Banging Rocket a Jelly Moon.

Jirka M&Gors
Už jsi to tady zmiňoval a také jsem si to přečetl na vašich stránkách, že jste už v roce 2003 začali spolupracovat s legendárním anglickým systémem Quadrant Sound. Nedávno jsi mi říkal, že to dost výrazně ovlivnilo tvou kariéru. Jakým způsobem? Trvá vaše spolupráce dodnes?

Koukám, že jsi hodně nastudoval. :) S Quadranty jsem začal hrát už někdy na konci roku 1999 a pro mě je to vlastně osudová záležitost. Od nich jsem se naučil skoro všechno... Byly to úžasné 3 roky, kdy jsem mohl s touhle partičkou hrát a cestovat a tak trošku být vlastně jediným českým členem. Quadranti existují dodnes, i když ne v celém složení a asi nejvíc je dnes slyšet jméno Chris Quadrant, který stále vydává tracky a v Anglii učí produkci a DJing na škole v Nottinghamu. Další je Kevin, který se příliš nevěnuje DJingu, ale provozuje pronájem zvukové aparatury Vice Audio.

Pravda, Kevin mi nedávno volal po SoundFeeru, kde viděl plakát na náš fest a lámanou češtinou (a pak už radši anglicky) nabízel, jestli bych neměl zájem o ozvučení od Funktion One. Bylo to ale trošku nošení dříví do lesa, protože právě tenhle luxus budeme mít na pódiu, kde budeš dávat mimo jiné i ty. :) Ještě než doběhneme do cíle našeho povídání, zajímalo by mě taky něco málo ohledně tvé producentské dráhy. Vím o tobě, že se už několik let věnuješ i vlastní hudební produkci. Kde ji vydáváš a kde by si ji mohli lidi poslechnout?

Začal jsem v Anglii před pěti lety a teď jsme s kamarádem (Roman M&Gors) začali konečně vydávat. Máme za sebou teprve pár releasů, ale docela dobrý ohlas. Zatím jsme vydali na anglických Phobic Recordings, Union Recordings a Greenhouse Recordings. Máme něco i na českém Elementalu a chystáme pár releasů za velkou. Nejbližší je Juiced Music, který by měl v této době vycházet...

Přiznám se, že ani jeden label neznám, ale předpokládám, že v dnešní době, kdy drtivá většina DJs hraje z CD nebo notebooku, vyšly vaše releasy digitálně...

Zatím je to všechno pouze digitálně. Určitě bych chtěl taky nějaký vinyl, ale jsem rád, že vůbec můžeme vydávat pro lidi a hlavně, že se to líbí.

Jirka M&Gors + Roman M&Gors

Zmínil jsi spolupráci s kamarádem Romanem z vaší crew. Spolupracujete při produkci i s nějakými dalšími producenty, MCs či instrumentalisty, nebo si zatím vystačíte sami?

Máme v plánu pár instrumentalistů a vokalistů, ale zatím na to není bohužel dostatek času. :(

Přeju ti tedy, ať ho v té dnešní uspěchané době najdeš a zároveň ti děkuju, že sis udělal chvilku na naše příjemné povídání. Přeju ti také, ať se vám podaří pořádně rozjet to vaše rádio a budu se těšit poslední srpnový víkend ve Věšíně na CzechPointu...

Já díky moc za pozvání a taky se těším!

Ptal se Honza Furčák (DJ Frock) v červenci 2011.

foto: archiv

Jirka M&Gors se představí 26. srpna na daším ročníku CzechPoint Open Air Festival v Rekreačním středisku Věšín.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016