ROZHOVOR

 

Eddie "Evil" Richards: "Hraju jen kvalitní hudbu, která mě naplňuje..."

Rok a půl tu Eddie nebyl, teď v sobotu se vrací na místo činu. Do klubu Chapeau Rouge a na párty Boogie! A podle všeho se moc těší. V rozhovoru slíbil, že se zdrží a tak vás čeká pěkně dlouhá noc... A o čem všem jsme si spolu ještě povídali? O tom, že přijede bez vinylu bos a přestože ho má každý za tech house veterána, že ho baví i nu disco a tak hned ochotně vytasil parádní set jako důkaz. V Chorvatsku si prý kromě hraní dá taky relax, který mu Londýn vůbec neumožňuje, nicméně poradil, že za zábavou tam prý rozhodně do Fabricu. Na muziku nezanevřel a stále se jí věnuje, jen ji jednoduše nevydává a klasická písnička od něho taky jednou bude, jen zatím pořád neví, kdo ji vlastně zazpívá. :) Rozhodně sympaťák, který všemi těmi legračními škatulkami opovrhuje, a to i přesto, že jednu z nich vymyslel jeho kámoš Mr C... Hezké čtení!

 

Je to už hodně dávno, co ti do setů v Camdenu rapoval mladičký Mr C... Jste s Richardem ještě stále v kontaktu a myslíš si, že by se dal někdy přemluvit k tomu, aby vzal zase mikrofon a doprovodil tě? Alespoň na nějaké tvé narozeninové oslavě. :)

To je pravda, dřív jsme se s Richardem často potkávali na akcích, kde jsme společně hráli. Hlavně na mejdanech Superfreaq, které on sám pořádal, ale pokud je mi známo, tak rapu už se dneska fakt nevěnuje...

Eddie Richards
Když jsme u těch narozenin, nebudeme prozrazovat, jaké budeš letos slavit, ale jak se člověk v tvém věku vlastně udržuje fit při všech těch časových posunech, alkoholových smrštích a ponocování? Prozraď nám svůj recept, prosím...

Žádný zaručený recept na tohle téma nemám, ale taky už nehraju tolik jako dřív. A když, tak se držím hesla s nímž přišel Oscar Wilde: “Everything in moderation including moderation!“ Zkus to taky! :)

Před časem jsem slyšel tvůj set, k němuž se rozhodně tvá přezdívka nehodila. Samé nu disco, které namátkou udělali 6th Borough Project, Lovebirds, Joey Negro, Mark E a další. Takhle vážně "Evil" odpočívá, nebo je tohle taková náplň k čaji o páté?

Sice už jsem dneska profláklý jako tech house DJ, ale jména, o kterých mluvíš, mám teď v oblibě. Hodně mě nu disco inspiruje, asi i proto, že mám ve své kolekci spoustu desek, podle kterých hodně nu disco tracků vzniká a ze kterých lidi jako The Revenge tolik samplují. Jen si poslechni můj mix pro Juno, ten je takových skladeb plný...

Juno Disco 11 - special edition mixed by Eddie Richards - click "buy on juno" for tracklisting by junodownload.com

Ale jinak jsi poměrně striktní... Zatímco jsme dnes a denně svědky toho, jak se ti TOP DJs neustále přizpůsobují novým trendům, aby se zavděčili, tebe house a ještě lépe tech house asi hned tak bavit nepřestane. Co přesně pro tebe tenhle styl znamená a troufneš si odhadnout, jak dlouho tu s námi ještě bude?

To slovní spojení tech house vlastně tehdy vymyslel Mr C, aby mohl lidem lépe popsat muziku, kterou jsme hráli v klubech, což byla taková směs techna a house music. A nakonec se z toho stal samostatný žánr. Nemám rád škatulky, tak radši všem říkám, že hraju jen kvalitní hudbu, která mě naplňuje. Vždycky jsem se zajímal o novou muziku nejrůznějších žánrů a ne jenom tech house - tak to vždycky bylo a tak to i navěky bude. :)

Kdy si zase uděláš čas na vlastní produkci? Someday? :) Vyjma loňské skladby Someday u německé značky Bla Bla jsem od tebe už dlouho nic neslyšel... V čem vlastně momentálně skládáš?

Ale já na nové hudbě dělám prakticky non-stop, akorát toho teď moc nevydávám. Aktuálně k produkci používám Reason a Logic. V Reasonu realizuju své prvotní nápady, v Logicu zase ty tracky míchám a dodělávám zvuk, aby to fakt hrálo tak, jak to má hrát...

Eddie Richards

Máš pocit, že se v dnešní době s dnešní vyspělou technikou producent elektronické muziky obejde bez klasického vzdělání a jen tak nějak mačká čudlíky, dokud to prostě nevyjde? Jak je tomu kupříkladu u tebe? Prošel sis hrou na piáno, nebo na kytaru a pomáhá ti tahle zkušenost?

Já jsem se ještě jako kluk učil na piáno a na kytaru a jsem si jistý, že mi to opravdu pomohlo a naučilo mě to hudbě porozumět. Určitě to výhodou je, ale není to nezbytnost. Spousta producentů nikdy na nic nehrála a přitom skládají naprosto dokonalé pecky. S technologiemi, které teď máme k dispozici, je hodně postupů o poznání jednodušších...

Přestože je tvá tvorba převážně instrumentální, máš zatím nesplněný sen, s jakým vokalistou/vokalistkou bys někdy rád spolupracoval?

Mám v oblibě spíše groovy tracky, které jsou poskládány z různých samplů. Určitě bych někdy rád udělal i klasickou písničku, ale zatím jsem nepřemýšlel nad tím, koho pro ni oslovit.

Teď jsem slyšel nové verze skladby Acid Trax a byl tam i originál z roku 1986... Pořád to neuvěřitelně šlape. Ty sám sis kdysi říkal Acidman. Dneska se všechno vrací – není zase čas na pořádnou acid revoluci s tou úžasnou třistatrojkou od Rolandu?

Od dob Acidmana už jsme několik takových vln, které by vedly ke vzkříšení acidu, zažili... Stále více mladých producentů totiž objevuje kouzlo Rolandu 303 a přiznám se, že mě hodně baví pozorovat, jak se lidi tímhle skvělým nástrojem pořád nechávají inspirovat...

Eddie Richards

Potáhneš se i tentokrát do Prahy s vinyly, nebo už jsi je jako valná většina DJs vyměnil za notebook s nakousnutým jablkem?

Dobrovolně přiznávám, že vinyl jsem si nekoupil už nějakých 6 let. Hudbu si pořizuju v digitální formě a také dostávám hromadu promo nahrávek. Ke hraní už tedy dneska používám Traktor a Macbook Pro. Je to pro mě jednodušší, hlavně když neustále cestuji z místa na místo. Vážně si nedovedu představit, že bych se ještě dneska tahal s klasickými deskami...

Poslední dobou se nemohu ubránit dojmu, že britský house poměrně stagnuje a valná většina produkce, která hýbe evropskými kluby a bary pochází z Německa a dokonce z Ruska... Jak to vidíš ty a kde je problém? Už vás to přestalo bavit a všichni jste se vrhli na UK funky a dubstep?

Taneční muzika se vážně stala globální záležitostí... Po pravdě už ani nesleduji, odkud ten který producent je – mám pocit, že to není zase až tak důležité. Dost často se mi stává, že mám takovou vlnu, kdy nemůžu najít nic zajímavého a pak naštěstí nastane období, kdy narazím na stovky super tracků. Asi je to spojené s mou momentální náladou...

Eddie Richards

Dej nám prosím nějaký tip, kam v Londýně za house music aktuálně vyrazit... Spousta klubů se zavírá, spousta nových vzniká, takže kde to teď žije, kde to teď dobře hraje a kam chodí dospělé publikum?

To je pro mě hodně těžká otázka... Neustále totiž cestuju a na mejdany v Londýně nemám moc času. Vlastně ani nikam nechodím, pokud tam sám nehraju. Ale rozhodně doporučuju Fabric a z mejdanů samozřejmě Wiggle a Superfreaq – ty jsou vždycky super!

Co všechno jsi stihl při poslední návštěvě Prahy a budeš mít teď na naše hlavní město v tomhle zvláštním létě víc času?

Praha je jedno z mých nejoblíbenějších měst. Vážně! Když jsem u vás byl naposledy, tak jsem se trochu zdržel, abych si Prahu pořádně užil. A to mám v plánu i teď...

Dorazíš k nám přesně v půlce prázdnin, kdy někteří budou mít už po dovolené a někteří na ni naopak vyrážet. Jak vlastně vypadá tvá ideální dovča a kdy naposledy sis ji užil? Máš teď klidnější období, nebo v létě vždycky cestuješ po celém světě?

Čeká mě menší dovolená v Chorvatsku... Sice tam budu hrát, ale určitě si najdu čas i na pláž a totální relax. Rád bych tam zůstal alespoň 2 týdny – přeci jen si potřebuji trošku odpočinout, což je v Londýně prakticky nemožné. :(

Až se postavíš v Chapeau Rouge za mixák, jaký drink bys měl rád po své pravé ruce, aby to šlo hezky od podlahy? :)

Hele, ale já fakt nejsem žádnej alkoholik! :) Nicméně pár vašich piv si určitě dát můžu, že jo?

To rozhodně - na zdraví a ať ti zase chutná. Díky moc za tohle povídání...

To já díky a stav se, pokud budeš mít čas!

Ptal se Myclick v červenci 2011.

foto: archiv

Eddie Richards se opět představí v Praze - tentokrát v sobotu 30. července na noci Boogie v Chapeau Rouge.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016