ROZHOVOR

 

The Opponent Bros.: "Práce ve studiu je často živelná..."

Jedním z cílů akce CzechPoint je představovat nové tváře a talenty domácí taneční scény. Pojďme se tedy společně podívat na zoubek dvojici mladých plzeňských producentů a djs The Opponent Bros. a jejich stejnojmennému hudebnímu projektu, s kterým se představí v pátek 26.8.. v kempu Věšín u Příbrami na 2. ročníku CzechPoint Open Air Festivalu. Kluci už se dle vlastních slov na své vystoupení moc těší. Ve studiu intenzivně pracují na novém materiálu a jako takovou malou ochutnávku nám servírují krátký promo mix exkluzivně namixovaný pro festival. Ten nám navodí tu správnou atmosféru ke čtení následujícího rozhovoru, ve kterém jsme si povídali o tom, co svedlo jejich cesty dohromady, jak probíhá jejich spolupráce ve studiu i během vystoupeních, čím se při tvorbě nechávají inspirovat a jestli je třeba baví víc točit vinyly na gramofonech nebo loudit zvuky z jejich mašinek...

 

Exkluzivní promo set: The Opponent Bros. LIVE!

CzechPoint AOF 2011 Exclusive Instrumental Breakbeat LIVE PA Mix

 


Ahoj kluci. Díky, že jste si našli chvilku a kde jinde začít náš rozhovor než u vašeho krátkého představení. Prozraďte nám tedy, kdo se pod pseudonymem The Opponent Bros. skrývá?

Ahoj všem!:) Jsme dvojice hudebních producentů a djů, jmenovitě Fluidum a Cloud 86 reprezentující se vlastním Live PA projektem The Opponent Bros. Jsme duševní bratři se společným názorem a hudebním cílem. Dáváme tím jasně najevo, že tu existuje prostor pro originální vyjádření a vlastní subkulturu.

Hudba má obrovský dar spojovat lidi, a tak by mě zajímalo, co vlastně svedlo vaše cesty dohromady? Byla to právě hudba a djing nebo jste se už znali z dřívějška?

Znali jsme se už dříve, už od základní školy jsme byli velkými fanoušky elektronické hudby. Vše to vygradovalo koncem léta 2000, kdy jsme se jako mladiství hudební nadšenci tehdy dostali do vysílání kultovního rádiového pořadu Láary Faáry na ČRO Plzeň! Tenkrát to byla opravdu zábava, zvlášť pro 14leté výrostky, jakými jsme v té době byli.:) Poté se naše cesty na čas rozdělily, aby se o 3 roky později opět sešly!

A co tedy nakonec rozhodlo, že jste spolu začali tak úzce spolupracovat? Kdy váš projekt vznikl?

Byl to společný zájem o nekonformní elektronické styly, djing , produkci, pořádání vlastních hudebních akcí a v neposlední řadě také stejný pohled na místní i světové dění nejen na hudební scéně. Vše vlastně začalo počátkem roku 2004 v Plzni, kdy jsme projekt The Opponent Bros. zakládali.

 

 

Jak byste popsali hudbu, kterou hrajete a produkujete a v čem se snažíte být jedineční?

Snad to nevyzní moc složitě, ale naše hudba by se dala popsat jako eklektické spojení taneční undergroundové elektronické hudby s atmosférickými acid, ambient, techno a rave prvky podpořené breakbeatovými variacemi. Vždy jsme se snažili přijít s něčím osobitým, s něčím co bude mluvit za nás!:)  Nikdy jsme si nepotrpěli na nějaké hudební škatulky. Jedineční se snažíme být jak ve vlastních originálních zvucích, tak v celkovém pojetí našeho live-actu. Rozhodli jsme se spojit groovebox, sekvencer a syntetizátor a použít je jako skutečné nástroje k živému hraní vlastního materiálu, který si od samého základu vytváříme sami. Myslíme si, že jsme na západě Čech bez nadsázky první svého druhu.:) Čistě elektronické live-ko tu opravdu hodně dlouho chybělo! Tímto děkujeme všem, kteří nás skutečně podporují!

Kde čerpáte inspiraci a nápady pro vaši tvorbu a co vás nejvíc ovlivňuje?

Těch vlivů je opravdu hodně. Čerpáme například z minulosti ze ztracených kořenů elektroniky. Také ze současného dění, kdy se snažíme promítnout do naší hudby nějaké to pozitivum, které v dnešní době čím dál tím více chybí! Inspirace může přijít odkudkoliv, někdy je skryta za slovy v debatě s kamarády, někdy se na vás usměje z obrazu nebo filmu a často na nás čeká jen tak v přírodě, tedy pokud je mysl správně naladěna. Nejhezčí na tom je, kolik pomyslných možností je tu na výběr.:)

 

 

Jak probíhá vaše spolupráce ve studiu a jak máte rozdělený pozice během vystoupení?

Každý z nás přidává svojí část. Teprve až dohromady se zvuky, melodie i rytmické sekvence složí v  jeden celek. Práce ve studiu je často živelná, asi se nedá zobecnit náš přístup při skládání, hlavní je pro nás výsledek! Jediným podstatným rozdílem je, že při živých vystoupeních má Fluidum na starosti groovebox a samply a Cloud 86 sekvenční jednotku a synthy.

Spolupracujete při tvorbě a během live vystoupeních také s nějakými dalšími umělci, zpěváky, či instrumentalisty?

V minulosti jsme při nahrávání našeho vůbec prvního společného dema spolupracovali například s hostujícím kytaristou. Byla to pro nás dobrá zkušenost a rádi bychom pro naši současnou hudební tvář vyhledali další zajímavé umělce či performery. Určitě se nebráníme jakékoliv spolupráci s vokalisty, tanečníky či MCs. Tímto vlastně apelujeme na případné zájemce, neváhejte a ozvěte se nám!:)

Vím o vás, že jste také šikovní djs. Co vás baví víc, djing nebo spíš živáky za mašinama?

Dříve to byl djing, kterému se v dnešní době věnujeme už pouze rekreačně. Živáky samozřejmě vedou! Hrát vlastní hudbu je pro nás vlastně splněním dávného snu.

 

 

Na CzechPointu budete vystupovat právě s vaším živákem a budete otevírat páteční produkci na hlavním pódiu. Připravujete si tak pro první návštěvníky festivalu něco speciálního? Můžeme se těšit na nějaké horké novinky z vaší dílny?

Určitě!:) Disponujeme větším hudebním rozsahem. Máme připraveno pár nových věcí a hlavně trochu odlišný live-set, vhodnější pro večerní západ slunce nad prvními pohupujícími se tanečníky.

Jak se na vaše vystoupení těšíte a co byste rádi všem návštěvníkům akce vzkázali?

Velmi se těšíme!:) Zahoďte starosti za hlavu, vylaďte se na duševní zdraví FM a v pátek 26. 8. 2011 přijďte včas, začínáme už brzy, přesně v 19:00!:)

 

Ptal se: Honza Furčák (DJ Frock)

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016