ROZHOVOR

 

Shur-i-kan: "Věříme, že úspěch v deep-housových charts může být v této době dosažen pouze za použití raketových sil!"

Již příští sobotu 18.6. proběhne v pražském Yes klubu premiérový díl klubovky Absolut Say Yes, kde jako headliner vystoupí britský producent Shur-i-kan, který naservíruje nejen všem elektronickým fajnšmekrům svůj osobitý sound. Jaké bylo jeho dětství, kam se chodil jako mladý bavit, jaké počítačové hry jakožto programátor a počítačový maniak vyvíjel, co on a známá kapela The Bays, kde se seznámil s Jimpsterem a co nového u Dark Energy recordings? To vše vám prozradí Tom Szirtes aka Shur-i-kan! Hezké čtení.

 

Ahoj Tome, úvodem rozhovoru se tě zeptám, jak vůbec vznikl tvůj nick Shur-i-kan?

Shur-i-kan je inspirován japonským slovem shuriken, které označuje ninju házejícího hvězdici. Ten nick mě napadl v době, kdy jsem pracoval pro společnost Sega jako mladý kluk...

Británie s hlavím městem  Londýnem je právem považována za kolébku elektronické hudby, můžeš mi prozradit, z jaké části této země pocházíš?

Nepocházím přímo z Londýna, ale z vesničky Hertfordshire, i když můj otec je původem z Maďarska. V Londýně jsem ale prožil celé své mládí. Byl jsem západní Londýňan a bydlel nedaleko Notting Hill, kde byla situována scéna zlomených beatů. Nedávno jsem se ale přestěhoval do Stratfordu, který bude domovem Olympijských her v roce 2012.

Shur-i-kan v Dortmundu

Dotklo se tě nějakým způsobem to šílenství spojené s královskou svatbou?

Ne, ale přeji novomanželům vše nejlepší a hodně štěstí (smích). Nejsem ani šlechtic ani osoba, která by se účastnila podobných společenských akcí...

Co tvé dětství? Měl jsi vztah k hudbě jako malý a nebo jsi se k němu dopracoval až postupně s věkem a v mládí jsi se věnoval spíše hraní počítačových her, které jsi mimo jiné i vytvářel?

Určitě. Začal jsem hrát na klavír v pěti nebo šesti letech a poměrně dlouho jsem chodil i na hodiny klavíru, takže se za piano postavit rozhodně umím (smích). Byl jsem ale také hrozný počítačový maniak a od desíti let jsem začal programovat nejrůznější videohry. V té době né moc dobré, ikdyž....(smích)

Popravdě v bussinesu počítačových her se moc nevyznám. Zajímalo by mne, co se za touto prací vlastně skrývá a jaké herní žánry jsi produkoval?

Byl jsem programátor, takže jsem v podstatě vyvíjel technologie pro hry všech možných druhů a žánrů od grafiky přes fyziku jednotlivých herních postav až po zvuk. Pracoval jsem na všech možných druzích od Sonic her, přes všelijaké střílečky, horory až po sportovní simulace.

Vraťme se ale k tvé hudební kariéře a tomu, jak to vlastně celé začalo. Takže kam jsi se chodil jako teenager bavit a jakou hudbu jsi v té době poslouchal?

Jako teenager jsem se o taneční hudbu moc nezajímal. Ovlivňoval mě především jazz a při studiích jsem hrával ve funky jazzové kapele. Nechodil jsem ani na velké rave parties, takže mé začátky jsou úplně odlišné než u většiny producentů a djs a pravděpodobně se odráží i v mé hudbě, která se taky tak trochu vymyká normě (smích).

Můj zájem o taneční hudbu začal později s Drum & Bassem, od kterého jsem pak přešel k house music.

Kdysi jsi řekl, že hudba je to pravé, čemu se chceš opravdu věnovat?

Pořád se rozhoduji (smích).

Vystupuješ dodnes s populární kapelou The Bays? Jaké jsou její plány na rok 2011? Rádi bychom její příjemný zvuk ocenili také u nás...

Nehrál jsem s nimi už nějaký ten pátek, ale Bays jsou docela velká rodina a nikdo od nich oficiálně neodešel, takže se mohu kdykoli objevit na nějakém speciálním koncertu. Jimpster s nimi dokonce před nedávnem po letech jeden koncert uspořádal.

Kde jste se vlastně s Jimpsterem, pro jehož label Freerange records jsi jedním z klíčových postav, seznámili, jak vaše spolupráce začala a na čem děláte zrovna teď?

Byli jsme představeni Tomem Middletonem. V té době jsem dokončil své první album Advance. Tom mi navrhl, abych ho poslal právě Jimpsterovi. Věc se líbila a tak to vydali. Pro tento label ale neprodukovalo v té době moc umělců, možná tak dva až tři a pak sám Jimpster. Tak jsme spolu začali dělat dohromady mejdany a během těch let také více releasů.

V současnosti je Freerange zavedeným a respektovaným labelem a jsem pyšný na to, že k němu patřím. Jamieho přínos pro domácí scénu je opravdu velký a vycházíme spolu velmi dobře.  Je super s ním nejen spolupracovat, ale bavit se s ním i jen tak...

Jsem si jistý, že v budoucnu se dočkáte více releasů na značce Freerange, ale mimo toho se musím starat také o svou osobu a neuvázat se jen k jednomu zvuku a jednomu labelu.

Shur-i-kan - Jingle Jangle

Společně s dobře známým Miltonem Jacksonem, který se minulý rok v Praze objevil, jste založili vlastní label Dark Energy recordings. Mohl by jsi nám trochu poodhalit koncept tohoto labelu a kteří producenti se na něm v budoucnosti objeví nebo bys rád, aby se objevili?

Dark Energy je velice speciální label. Jako jediní na scéně vyvíjíme vlastní rakety středního doletu. Věříme, že úspěch v deep-housových charts může být v této době dosažen pouze za použití raketových sil.

Tvůj vlastní nejoblíbenější release?

Na to nemůžu odpovědět...(smích)

Vystupuješ po celém světě Amerikou počínaje, Asií konče. Na kterém nejexotičtějším místě jsi za svou kariéru vystoupil a které vystoupení pro tebe bylo to nej?

Rozhodně Kazachstán! Už jenom proto, že neznám žádného dalšího dje, který tam vystoupil. Vystoupení bylo opravdu ohromné! Rock on Kazak (smích)!

Shur-i-kan v Bratislavě

Po dvou letech se vracíš opět do České republiky. Jak vzpomínáš na svou poslední návštěvu a jak na tebe Praha jako město zapůsobila?

Ano máš pravdu. Praha je nádherné město a moc se těším na to, až se tam vrátím.

Na co se mohou domácí clubbeři během tvého vystoupení těšit a na co tě mohou pozvat na baru?

Mohou se těšit na můj tanec třesoucího se zadku, když hraji (smích). Můj nový drink je rum se zázvorem. Doporučuji!

Shur-i-kan: What's Going On (Original Mix)

Jaké jsou plány do budoucna a kde všude se během letní festivalové sezóny objevíš?

Ještě nejsem úplně rozhodnut, ale pro tento rok mám v plánu několik nových releasů a některé mohou lidi překvapit. To je všechno, co vám teď řeknu (smích).

 

Ptal se Subgate v červnu 2011.

foto: archiv

 

Více informací o Shur-i-kanovi: www.myspace.com/shurikan

Freerange records: www.freerangerecords.co.uk

Dark Energy recordings: www.darkenergyrecordings.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016