ROZHOVOR

 

FM Belfast: "Zbožňujeme běhání ve spodním prádle po ulici..."

V pátek 10. června se pod hlavičkou Electronic Beats v Divadle Archa znovu uskuteční hned několik zajimavých hudebních vystoupení... A přestože bude bezpochyby veškerá pozornost upřena na Apparata, který tentokrát do Prahy dorazí i se svým bandem, neméně zajímavé uskupení FM Belfast byste si také neměli nechat ujít. Veselá partička z Islandu nám prostřednictvím dámy s již tradičně exotickým jménem Lóa Hlín Hjálmtýsdóttir na sebe v rozhovoru prozradila ledacos a to včetně svých úchylek. Vzpomněli si ovšem i na domácí projekt DVA, s nímž se v Praze nedávno setkali, zmínili, proč ty podivné názvy alb, z nichž to nejnovější vyšlo v pátek, proč někde hrají ve čtyřech a jinde v devíti, pochlubili se i dalšími hudebními aktivitami a připojili i dobrou radu pro všechny cestovatele - při dlouhodobějším pobytu na Islandu se můžete doslova a do písmene zcvoknout, tak pozor! Teď naštěstí přijíždí oni za námi, takže to máte o poznání pohodlnější...

 

Zdravím celou vaši crew, jak se daří? Byl minulý víkend pro vás něčím zajímavý?

Taky zdravíme, daří se nám vcelku dobře, děkujeme za optání a doufáme, že i u tebe vše v pohodě. Minulý víkend byl vcelku nabitý, byli jsme pozváni do Rakouska, přesněji do Kleinreiflingu a následně jsme potom hráli na Island Of Youth v Berlíně. Strašně se nám líbila celá show a opravdu jsme si to tam užili...

Vaše skupina FM Belfast vznikla někdy v roce 2005, to je už docela doba… Jak jste se vůbec poznali?

Poznali jsme se jednoduše v našem městě, v němž jsme společně vyrůstali a někteří z nás dokonce chodili i na stejnou školu. Já například potkala Árni Rúnara na docela netypickém místě – na blešáku, kde tehdy vystupoval s ještě náctiletým Örvarem v autobuse.

FM Belfast

Když mluvíš o tom hraní na blešáku, znamená to, že nějaké ty hudební krůčky jste udělali i předtím?

V podstatě se to dá tak říct... Ale jsou to většinou projekty, na kterých ještě stále pracujeme. Árni Rúnar sem tam zaskočí k Hairdoctor, Bright Lights, Tuneberg, Cotton Plúseinn. Árni Vilhjálmsson spolupracuje s MITH, což ve zkratce znamená Motherfuckers In The House a Cotton Plúseinn. Örvar je členem úspěšných MÚM, dále pak Andhéri a Cotton Plúseinn. A vůbec, on je velmi produktivní, je členem opravdu mnoha skupin. A já sama účinkuju v Hairdoctor...


A co hudba, kterou jsi kdysi poslouchala?

Moji rodiče opravdu hodně ujížděli na The Beatles a celkově na všech těch skupinách z šedesátých let, takže jsem něco málo pochytila právě od nich. K mému hudebnímu vývoji neodmyslitelně patří klasická hudba, ale mám taky i pár velmi dobrých a zachovalých disco alb.

FM Belfast

A ovlivnila tě nějak ta hudba, kterou jsi poslouchala?

Já myslím, že určitě... Pořád ještě nostalgicky jezdím k rodičům krást z jejich sbírky třeba takového Leonarda Cohena. Mě dokáže ovlivnit v podstatě cokoliv, kdykoliv a jakkoliv. :)

Pořád o vás čtu, že někdy vystupujete jenom čtyři, jindy je vás zase devět… Nechceš to uvést na pravou míru? Kolik vás tedy doopravdy je?

Rozhodně ráda! V zásadě jsme čtyřčlenná skupina, ale poměrně často se nám stává, že v průběhu nějaké naší šňůry se k nám připojí nějací kamarádi nebo prostě muzikanti, a my s nimi potom vystupujeme. Možná právě tímhle všechny mateme, ve skutečnosti se totiž ani jedna naše show už nikdy neopakuje a tak je to pro nás i pro publikum zajímavější...

FM Belfast

Nevím, jestli jsem jediná, kdo má ten pocit, ale severská hudba mi přijde vždycky hodně přírodní a čistá, jako to mají třeba Sigúr Ros… Chodíte snad všichni do přírody objímat stromy?

No já určitě ne a ani o ostatních to nevím... To je spíš jenom takové oblíbené téma všech novinářů. Pravděpodobně vás za to platí náš ministr zemědělství a úřad na podporu turismu v Islandu, že jo? :)

Díky za tip, zkusím si o tom placení od ministrů získat nějaké informace. :) Ale vraťme se zpátky k hudbě. Vaše album se jmenuje "How To Make Friends". Pro koho je tedy určené?

Už je to nějakou dobu, co nám ta deska vyšla. V podstatě jsme chtěli vydat album, které rozhýbe lidem těla k tanci. A další má taky vcelku zajímavý název - "Don’t Want To Sleep".

Tohle album mě zajímá taky - co v tomto případě od vás můžeme očekávat?

Musím se ti přiznat, že je to pro mě teď velká úleva, protože je opravdu hotové... Nechci vůbec nic prozrazovat, protože už je stejně venku. Vyšlo 3. června a určitě stojí za to!

FM Belfast

Proč si vybíráte tak dlouhé a zvláštní názvy alb?

Nic moc filozofického v tom není... Prostě se jen rádi přátelíme a nechceme chodit brzo spát. A taky to zní docela hezky, ne? :)

To rozhodně ano... S novým albem určitě bude souviset i nějaké turné po světě. Cestujete rádi, nebo se vám spíš líbí to důvěrně známé prostředí u vás doma?

Dá se říct, že máme rádi obojí... Ale bacha - při dlouhodobějším pobytu na Islandu se můžeš doslova a do písmene zcvoknout.

Mám takové tušení, že do Prahy přijedete podruhé... Co všechno si z našeho hlavního města pamatujete? Co třeba nějaké muzikanty? A nepodváděj a nepoužívej Google!

Přiznám se, že o Praze toho zatím moc nevím, ale přesně před rokem jsme se tu poznali se skupinou, která si říká DVA a opravdu moc se nám líbila! Hlavně doufám, že jsem nepokazila ten název, moje paměť mi v poslední době selhává a fakt jsem si to teď nevygooglila, věř mi...

Budu ti věřit, DVA mám taky moc ráda. Tak já doufám, že se vám tady bude líbit a poznáš třeba i další zajímavosti z Čech. Budu se těšit na vaše vystoupení a děkuju za příjemný rozhovor.

Já taky moc děkuju a uvidíme se na koncertě!



Mimochodem: Vážně tak rádi běháte ve spodním prádle po ulici?

Já to přímo znožňuju! Praktikuju to každou volnou neděli.

Ptala se mamba v květnu 2011.

foto: archiv

FM Belfast představí svou novou show v rámci dalšího dílu Electronic Beats 10. června v Divadle Archa!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016