ROZHOVOR

 

Colin Dale: "Těch jmen je dneska tolik, že se jedno lehce ztratí..."

Colin Dale je bezesporu legendou světové taneční scény. Jména jako Carl Cox, Dave Angel, Terry Francis a mnoho dalších patří společně s ním do skupiny lidí, kteří stáli úplně na počátku toho, z čehož se později stal fenomén nejen ve Velké Británii, ale i všude jinde ve světě. Pamatuju si svoje první festivalová léta, kdy se jeho jméno pravidelně objevovalo na plakátech několika velkých festivalů a on pak svým černým úsměvem a tvrdým londýnským tech house soundem roztancovával dav. Jeho vystoupení v Roxy na Climaxu někdy v roce 2002 mě inspirovalo natolik, že jsem tenkrát sám začal s DJingem. Několik let jsem hrával desky se jménem Colin Dale na labelu. Pak jsem přesedlal, asi jako každý DJ, na CD playery a jak plynul čas, na jméno Colin Dale už jsem v záplavě nových jmen tak často nenarazil. Málem bych na něj úplně zapomněl, až jsem se při jedné párty v londýnském klubu Jamm s Colinem setkal na jednom pódiu. Dali jsme pár piv, slovo dalo slovo a Colin Dale nás opět přijede navštívit do České republiky. Možnost vidět a hlavně slyšet legendu tech house scény budeme mít hned dvakrát. V pátek 10.6. vystoupí na noci Unique v Pekelném Baru v Praze, o den později pak dorazí na párty Bypass na Řitku.

 

Coline, už je to pěkná řádka let, kdy jsme tě měli možnost naposledy slyšet u nás v ČR... Přitom si pamatuji, že jsi každoročně vystupoval na nějakém tom festivalu. Už se ti u nás nelíbí?

Ne, tak to není... (smích) Jde o to, že tenkrát jsem měl kontakt s jedním člověkem z Bratislavy a ten mě bookoval pro hraní u vás. Pamatuju si několik velkých festivalů a pamatuju si i fantastický párty v klubu Roxy. Ani nevím, proč ta spolupráce tenkrát skončila a jsem rád, že se do Prahy znovu podívám. Asi vezmu i přítelkyni...

Colin Dale

To udělej, bude nadšená, Praha je romantické město. Tvoje jméno už není tolik vidět mezi novinkami serverů nabízejících taneční hudbu. Proč?

Nemyslím si, že bych hudbu dělal o něco méně než před 10-15 lety. Spíš si myslím, že těch jmen je dneska tolik, že se jedno lehce ztratí. Když budeš chvilku hledat, určitě několik novinek najdeš a ještě k tomu mám rozdělané nějaké tracky, které brzy vyjdou na francouzských labelech. Navíc právě dodělávám sample/loop CD pro Loopmasters, které by se mělo venku objevit tak za měsíc.

Změnil se nějak tvůj postup při tvorbě hudby? Přeci jen to děláš už 20 let a s příchodem nových technologií se otevírá spousta nových možností...

Abych byl upřímný, ani moc ne... Práce ve studiu se pro mne nijak výrazně nemění. Používám už léta Cubase a v posledních letech samozřejmě i Ableton se spoustou dalších prográmků.

Colin Dale

A jak to vnímáš při hraní? Co si myslíš o té spoustě digitálních novinek, mašinek a podobně?

Víš, ono není zrovna jednoduché, na tohle odpovědět... Určitě je přínosem, že máš najednou k dispozici spoustu různých efektů a celkově může být tvůj set mnohem kreativnější. Na druhou stranu jsem zrovna minulý týden hrál na mejdanu, kde DJovi spadnul laptop a nemohl ho nahodit. Dostal příležitost hrát z gramců, ale on nevěděl, jak se na to hraje. (smích) Nová doba dává obrovský možnosti všem. Každý chce být DJ a každý si koupí nějaký software + kontroler a může být DJ. Já jsem si tenkrát pořídil gramce, 3 roky jsem si hrál doma a nikdy jsem nepomyslel na to, že bych mohl být někdy DJ.

Kdy přišel ten zlom?

Měl jsem tehdy obrovskou sbírku vinylů, jak jsem si tak hrával doma všechen ten soul a funk. Tenkrát v roce 83´přišel někdo z pirátského rádia Kiss a prohlásil: "Ať hraje Colin, ten má přece spoustu desek!" Řekl jsem si, že by to mohla být sranda a najednou jsem měl svou vlastní radio show. Začal jsem hrát s kamarády z dětství, kam patřili Fabio, Dave Angel a Norman Jay... Bydleli jsme všichni blízko sebe a vyrůstali spolu. Pak jsme spolu dělali i mejdany a stěhovali jsme se z jedné nelegální akce na druhou. :)

Colin Dale

A hráli techno?

Tenkrát ještě nebylo tolik elektronický muziky... Hrávali jsme soul, funk, jazz, disco, spoustu různé muziky. Pracoval jsem v shopu s deskami s takovými lidmi jako Luke Slater, Carl Cox, Terry Francis, Dave Mothersole. Věděl jsem, co je kvalitní muzika a tu jsem pak hrál i v rádiu a na párty. Techno přišlo až o něco později...

Zmínil jsi jména jako Terry Francis, Dave Mothersole... Potkáváš se s klukama často, nebo už se ta parta kolem Swag Records rozpadla?

S Terrym už jsem dlouho nemluvil, ale jasně, že se potkáváme... Zrovna před dvěma dny mi volal Nathan Coles a domlouvali jsme novou Wiggle párty. Víš vlastně o tom, že Swag shop je už asi 2 měsíce zavřenej?

Cože? Tak to se ke mně nedoneslo... Proč ?

Oni budou stále fungovat, ale už jen na webu. Nevyplatí se pronajímat prostory a prodávat něco, co si každej může poslechnout a koupit na webu. Doba není dobrá pro obchody s deskami, což je možná trochu škoda, ale je to tak...

To je samozřejmě škoda! Pamatuju si, jak jsem s Bradym jel poprvé do Swag na Croydon koupit si nějaký tech house. Obsluhovala nás tehdy Liz Edwards a pomohla mi vybrat opravdu kvalitní desky... Takže se vy všichni ze staré party občas sejdete a hrajete?

Jasně, všichni pořád hrajou a sem tam se sejdeme na nějakém mejdanu a pokecáme...

Když přijdeš domů, máš ještě vůbec chuť poslechnout si nějakou muziku?

Ani moc ne... Hudbu poslouchám, když jsem ve studiu a na mejdanech, takže doma už na to není nálada, ale když už, tak většinou asi soul, jazz nebo nějakej rock ze sedmdesátek.

Colin Dale

Zpíváš si ve sprše? :)

Ne, to opravdu ne... (smích)

Teď otázka, na kterou se tě asi ještě nikdo nezeptal. Man United nebo Chelsea?

Ha ha... Asi tě zklamu, ale nemám žádný vyloženě oblíbený tým. Rád se ale podívám na dobrý fotbal v televizi, když je čas.

Máš před sebou dva mejdany v Čechách a určitě se napijeme. Na co tě lidi můžou pozvat?

Určitě ne rum nebo cokoliv tmavého. Mám rád dobrou vodku. Jo, vodka... Ta mi chutná!

Colin Dale

Kouříš ještě trávu? U nás v ČR se v klubech celkem toleruje. Hlavně díky tomu, že na cigaretu nemusíme chodit ven.

Kouřím celkem dost. Uf, to mi neříkej... Jesus, těším se!

Ptal se Few v květnu 2011.

foto: archiv

Colin Dale se představí 10. června na párty Unique v Pekelném Baru a 11. června na párty Bypass v Sokolovně Řitka (20 km z Prahy po R4).

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016