ROZHOVOR

 

Suki + Bifidus Aktif: "Minule bylo na LIRu hnusně, tak letos musí být hezky..."

Strávit léto v duchu drum and bassu znamená u nás jediné - vyrazit na Let It Roll do Starých Ždánic. Ačkoliv tenhle festival až tak dlouhou tradici nemá, úspěchy zaznamenal hned první ročník. Proto jsme si na pár otázek pozvali i samotné promotéry tak velkého festivalu, abychom zjistili, jak to celé vůbec chodí. Letos se ke všemu tento open-air dostane i za hranice České republiky a poprvé se bude konat na Slovensku. Ovšem o tom už níže v rozhovoru s Bifidusem Aktifem a Sukim...

 

Kluci, možná si někdo všimnul, někdo ne, ale ve vaší organizační crew už není Ivanka (IM Cyber)... Kam se poděla?

Bifidus Aktif: Ivanka už vyrostla, dospěla a vystoupila z tohoto šíleného kolotoče ponocování a nejistých zítřků. Regulérně pracuje a soustředí se na dokončení studia.

Nacházíme se teď v takovém meziobdobí, kdy máte za sebou zimní Let It Roll a pracujete na letním Let It Rollu, které jsou v podstatě dva, ale k tomu se dostaneme později… Jaký máte pocit z toho uplynulého?

Suki: Já jsem v zásadě spokojený – lidi nikde neprudili, takže se to líbilo i jim. Návštěvnost byla dobrá, všechno fungovalo, všichni přijeli a účinkující byli spokojeni... Hrozně si to chválili!

Suki + Mamba + Bifidus Aktif

Bifidus Aktif: I já jsem byl maximálně spokojený a překvapil sám sebe. Převzal jsem za Ivanku artist management a poprvé v životě jsem tak na LIRu makal za dva. A všechno klapalo, teda až na takový bonbónek...

Jaký bonbónek?

Bifidus Aktif: Runner popletl logistiku u The Upbeats, takže jsme museli v sobotu bookovat nové letenky a pak selhal jiný lidský faktor, takže to s jejich odletem domů vyšlo až napotřetí.

Jako pořadatelé festivalu máte určitě obrovské zkušenosti, pracujete na tom už několik let... Když se ohlídnete za sebou, jaký z nich máte nejradši z pohledu promotéra?

Suki: Mezi TOP akce bych určitě zařadil letošní zimní Let It Roll a taky festival před dvěma lety. Probíhalo to všechno velmi hladce, negativních názorů od lidí bylo málo.

Když tu mluvíte o názorech návštěvníků, jak hodně čtete board, Nyx, Facebook? Zajímá vás to?

Suki: Já to tolik nečtu... Tady Kryštof to hltá všechno, ale oba dva si všímáme negativních reakcí, protože ty nás dovedou k chybám, kterých jsme se dopustili a snažíme si to pak do budoucna vychytat. Ale na stížnosti například: "Ten měl hrát tohle a tamten tamto" nebo "moc dubstepu!" nijak nereagujeme.

Bifidus Aktif + Suki

No, mně ten dubstep taky lezl krkem. Ale napadá mě taková možnost, udělat z tak velkého festivalu ještě větší. Nechtěli byste zkusit vytvořit z toho žánrově pestřejší open-air? Občas to má k tomu silně nakročeno…

Suki: Na Let It Rollu je vždy jedna stage, která není až tak drum´n´bassová, zkoušíme zvát na festival především ty umělce, které lidi zajímají a řídit se novinkami na scéně. Tenhle rok plánujeme udělat dubstepovou stage, která by měla být novinkou oproti předešlým ročníkům...

Takže letos bude hlavní stage, Take Control stage a dubstep stage?

Suki: Přesně tak a ještě tradičně další odpočinková stage, jenom ještě nevíme, jestli to bude opět Wakata, která byla minule.

A podle čeho se tedy rozhodujete o tom, koho z DJs si na festival pozvete? Co vás hodně ovlivňuje?

Bifidus Aktif: Musí bavit nás a nebo alespoň lidi. Je nutný balanc a dělání kompromisů, aby to nebylo jen pro skokany a nebo pro intelektuály. Nesmíme být nevyvážený!

Suki: Ale samozřejmě to závisí na tom, kdo tenhle termín může a nemůže přijet nebo jestli tu byl moc často, nebo nedávno.

Let It Roll

Jak na festival reagují umělci, které si sem pozvete? Nebyl někdo třeba nespokojený?

Suki: Já musím zaťukat (Suki opravdu ťuká do dřevěného stolu), že zatím se nám to daří. Většinou jsou všichni spíš nadšení, zrovna Let It Roll je v Anglii už docela vyhlášený, umělci už ho znají a věří, že tady to bude dobrý mejdan a že se tu o ně dobře postaráme. Není problém, zajistit jim všechno, co si přejí.

Bifidus Aktif: Kolikrát si říkám, jestli to není jen zdvořilostní fráze, ale hodně často nám DJs sdělují, že byl náš mejdan ten nejlepší za rok, a pro některé prý dokonce za celý život.

Fakt až tak? Tak to je dobře, že dorazí i Netsky, který pořád tvrdí, že v Roxy to byl nejlepší mejdan jeho života… Tady se asi zblázní radostí!

Bifidus Aktif: Taky si myslím, že na to jen tak nezapomene...

S kým se vám celkově nejlíp spolupracovalo?

Bifidus Aktif: Skvělá spolupráce je s Futureboundem. Viděli jsme se sice jen třikrát v životě, ale je to jeden z mála headlinerů, o kterém můžu říct, že je to fakt kámoš, který se mnou komunikuje přes aim sám od sebe, posílá mi tracky a dělá maximum pro svůj label i své svěřence – je to maximální profík. Slovenský Let It Roll bude díky jeho skvělému přístupu jeden večer právě o vydavatelství Viper, dokonce nám zcela zdarma a bez mrknutí poskytnul tracky, abych pro slovenský časopis Wavemag mohl namíchat Viper CD.

Bifidus Aktif

Když už jsi teď nakousnul téma o slovenském Let it Rollu, primárně se chci zeptat, kdy a jak vznikla ta myšlenka, dělat festival i na Slovensku?

Suki: První myšlenka dělat festival u sousedů přišla zhruba před rokem. LIR už běží čtvrtým rokem, svým způsobem jsme si říkali, kam bychom se mohli posunout dál a vyvíjet se a tohle byl další náš plán. Ze Slovenska sem ke všemu jezdí nejvíc lidí a myslím si, že zrovna tenhle nápad uvítají. Uvidíme, jak to dopadne...

Pořádáte ten festival jenom vy dva, nebo vám ještě někdo pomáhá? Neumím si to představit, mít na starosti dva tak velké festivaly…

Suki: Samozřejmě, že spolupracujeme s lokálními promotéry, bez nich by to vůbec nešlo. Je to partička, která si říká Trident a je to právě jedna z nejstarších crew, která má na starosti pořádání akcí právě v okolí toho místa, kde se Let It Roll bude odehrávat.

A jak to místo bude vypadat? Bude hodně podobné tomu ve Starých Ždánicích? Asi to bylo hodně těžké, najít takové…

Suki: Bude to podobné hlavně tím, že se to nachází blízko vody, je tam nádherný camping a opět je to v lese. Takže jo, určitě to bude na dobrém místě. Celkově tomu Slováci říkají "slovenský Mácháč" a je to vyhlášené už tím, že se tam pořádají dobré kulturní akce...

Bifidus Aktif: ...a jsou tam pěkné Slovenky.

Suki + Bifidus Aktif

Koncept té párty bude také ve stejném duchu jako český LIR?

Suki: Každý ročník Let It Rollu má nějaké téma, to téma už vymyšlené máme, nechceme ho ale ještě prozrazovat, nicméně na obou festivalech bude stejné.

Bifidus Aktif: Jedna stage bude opět větší, open air a druhá sice neponese název Take Control, nýbrž Trident, ale zaměří se na drsnější, temnější a do budoucna snad i deepové polohy.

Suki: Trident je párty, která se už nějaký ten pátek pořádá ve slovenském klubu Reset. Je to jedna z nejvyhlášenějších pravidelných akcí Slovenska.

Kdo se vůbec stará o design všech těch dekorací?

Suki: Je to pokaždé různé, pracuje na tom docela hodně lidí včetně nás. Často nám s tím pomáhá designer Martin Káňa, který například loni stavěl letadlo a předloni svíticí hlavu na zimním Let It Rollu. Líbí se nám jeho kreativní nápady, jak by to celé mohlo vypadat.

…a nechcete tedy přeci jen říct, jak to bude letos vypadat?

Suki: Ještě ne, ale už jsou venku flyery na festivaly, které leccos napovídají...

Let It Roll

Máte na Slovensku i nějaké konkurenty, co se týče festivalu obdobného druhu?

Suki: Musím nás pochválit, ale náš koncept je tak ojedinělý, že žádný podobný festival se na Slovensku ani v Čechách nekoná.

Tak zpátky do Čech… Já mám zkušenosti s tím, že Let It Rollu každý rok nepřeje počasí. Snad ani jeden rok se to neodehrálo bez pořádné bouřky. Jak jste se letos pojistili? Třeba jste organizačně už tak vyspělí, že jste zařídili slunečno až polojasno…

Suki: Chystáme novinku - festival plánujeme přesunout o kus dál, na jiný pozemek, kde žádné bahno nehrozí. Měl by navíc nabídnout mnohem luxusnější zázemí. Je to teď snad už na 99%. A i kdyby to přecijen zůstalo na tom samém místě, tak budeme mít připraveno několik tisíc čtverečních metrů štěrku...

…a mohla by tam být pořádná zásoba holínek a pláštěnek.

Suki: Ty tam tuším byly i minule. Ale jednoduše řečeno - minule bylo hnusně, tak letos musí být hezky.

Takže to prostě zařídíte...

Suki: Jo.

Kryštofe, mě by zajímal tvůj názor na reporty z akcí... Pamatuju si docela bouřlivou diskuzi na Nyxu, kdy se řešil report od Sody (techno.cz), který ti nepřišel dobrý na to, aby se publikoval. Které reporty jsou podle vás ty zbytečné a naopak ty podstatné?

Bifidus Aktif: Tam nešlo o to, jestli je dobrý, nebo špatný, jen mi občas některé hlášky z reportů, jako byl tento, přijdou jak z jiného vesmíru. Respektuju to u ryze subjektivních záležitostí, ale tady, v tomhle konkrétním případě (najde si to a cituje) Soda napsal: "Katcha si stále drží svůj osobitý styl drsnějšího D´n´B, až chvílemi systémového zvuku. Stále ta "stará" dobrá "Káča", která nepodléhá komerčním vlivům." Kdo alespoň trošku vnímá, co Katcha hraje, pak si musí ťuknout na čelo stejně jako já.

Suki: Samozřejmě platí, ať si každý píše, co chce. Určitě se od toho očekává nějaký subjektivní i objektivní názor, samozřejmě někdy nás to zarazí, co všechno si tam přečteme – třeba i nějaké údaje bez ověření.

Kolik lidí se celkově podílí na organizačních záležitostech festivalu?

Suki: Základní tým tvoří tři lidi – já, Kryštof a Michal. Pak se to různě větví a ve výsledku je nás kolem dvou stovek.

Let It Roll

Byli jste někdy úplně v koncích, že jste vlastně měli pocit, že se něco pokazilo a neměli záložní plány, jak to vyřešit?

Suki: Já si vzpomínám na minulý Let It Roll. Byla sobota ráno a já jsem zrovna odjížděl a viděl jsem tu spoušť toho bahna a špíny okolo, tak jsem se trochu bál, jak bude ten další den probíhat. Ale díky bohu se to dalo přežít.

A komplikace ohledně DJs jste nikdy řešit nemuseli? Třeba předloni nepřijel ten Cyantific...

Suki: Když z počtu 15 až 20 DJs nepřijede jeden, tak se nic neděje, to se stát může, my se tomu samozřejmě snažíme zabránit, ale občas se to holt nepovede. Tak se je aspoň snažíme nahradit někým jiným, jako když jsme narychlo sehnali Adama F místo Shy FX.

Kolik bude letos dohromady DJů?

Bifidus Aktif: Koncept je stejný jako loni, hlavní stage pojede 10 hodin a Take Control stage 14 hodin, takže se tam vystřídá několik tuctů zahraničních i domácích DJs. Těch zahraničních opět letos přibylo, třeba v sobotu jich máme dokonce sedm!

Suki: No, letos by těch zahraničních mělo být tak pětadvacet.

A na koho se vy osobně těšíte nejvíc?

Bifidus Aktif: Jaký, že to máme line-up? (smích)

Suki: Já se těším spíš na ta nová jména jako Wilkinson nebo The Prototypes. A hodně se těším právě na tu novou dubstep stage - je to přesně to, co mě dneska baví.

Drumandbass Awards

Bifidus Aktif: Já jsem se původně těšil na Robyn Chaos, nakonec jí však nevyšlo turné - je ze Států a kvůli jednomu hraní to nemá smysl... Robyn má na starosti booking a label brand Therapy Session. Je s ní strašná legrace, když si píšeme emaily. K tématu bookingu napíše jednoslovnou odpověd, ale hned pod ní celý odstavec o tom, co dneska vařila a nebo, jak si byla kupovat nový sluchátka. Její bezprostřednost bych rád zažil naživo... V tuhle chvíli tedy, po vzoru Sukiho, nová jména Wilkinson a The Prototypes... A tradičně Friction a pak chci vidět, jak budou holky šílet z Netskyho. (smích)

Pociťujete někdy úlevu z toho, že máte dobře odvedenou organizaci festivalu za sebou?

Bifidus Aktif: Teď na tom zimním LIRu to byla totální úleva. Vyrovnal jsem se někdy kolem páté ráno s Counterstrikem, všichni ostatní už byli na hotelu, takže jsem si mohl objednat trojitou Zacapu a jít dělat bordel za Sukim a Pixošem na stage. (smích)

Takže spolu se Zacapou přijde úleva? Ta bude potřeba asi i na tom letním…

Suki: No, vzhledem k tomu, že děláme produkci i pro jiné festivaly, tak ani po Let It Rollu si neodpočineme, začíná nám spíš taková šňůra fesťáků.

Suki + Bifidus Aktif

Vy dva nemáte na starosti jenom pořádání Let It Rollu, ale chystáte i další akce… Jaké?

Bifidus Aktif: Pořádali jsme v minulých letech akci Take Control, která se konala v Prostoru Abaton, ale v současnosti už se tohle místo nedá pronajmout za stejných podnímek jako dříve. Teď už bychom podobnou akci neufinancovali.

Takže akce Take Control končí? To by byla fakt škoda!

Bifidus Aktif: Nechceme tuhle akci zazdít, takže hledáme vhodné místo, které bude stejně zajímavé jako Abaton. Ale určitě Take Control nepřesuneme do Matrixu... Sice tam teď děláme menší akce s mainstreamovými jmény a spolupráce je skvělá, ale Take Control by nám tam neseděl.

Suki: Pořádáme třeba i Dubstep Alliance v klubu Kostel a v již zmiňovaném Matrixu. Oba dva díly dopadly vcelku dobře, ale určitě by to chtělo ještě doladit.

Máte tip na nový prostor?

Suki: Donedávna jsme doufali v klub YES, kam jsme chtěli přesunout Dubstep Alliance, ale ten klubík, respektive jeho parket, je příliš malý.

By the way: Už jste si kluci koupili koupací čepice a plavky?

Bifidus Aktif: Plně spoléháme na shopping v Londýně, kam jedeme řešit pracovní záležitosti! A já hlavně na to, že se mi během stresu o zkouškovém podaří do plavek zhubnout.

LIR
Díky moc za výborný čaj a rozhovor a já si jdu koupit ty plavky…

Taky děkujeme!

Ptala se Mamba v březnu 2011.

foto: archiv, koudis koudis@techno.cz a David Karas david@techno.cz

Letní edici festivalu Let It Roll si letos můžete užít hned dvakrát a to 24. června v rekreační oblasti Duchonka na Slovensku a 22. července ve Starých Ždánicích u nás.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016