ROZHOVOR

 

Kid Massive: "Je důležité, vracet scéně to, co dala ona mně..."

Jedenáctka DJs včetně tří zahraničních hvězd se příští pátek v klubu Mecca dobrovolně zřekne svých honorářů na třetím ročníku benefiční akce 2Close 2Heaven ve prospěch dětí nemocných cystickou fibrózou... Jedním z nich bude i britský DJ a producent Kid Massive! Nejen o tomhle záslužném kroku a podané ruce jsme si v našem rozhovoru povídali. Ben také prozradil, proč před časem vyměnil Dánsko za život v Londýně, kdy tam vyrazí vyvenčit ze své sbírky 100 párů barevných bot ty nejnovější, s kým by jednou rád spolupracoval, u čeho si nejvíc vyčistí hlavu a k čemu je dobré origami, který label má pro něho prioritu, přihodil adresu na svůj blog, který se zabývá hudbou, designem a graffiti a nejenom to... Hezké čtení - za necelých čtrnáct dnů máte možnost se s tímhle sympaťákem seznámit tváří v tvář.

 

Bene, hned v úvodu bych Ti rád za všechny poděkoval, že jsi se rozhodl podpořit charitativní projekt "2 Close 2 Heaven" a vzdal jsi se nároku na honorář... Je to poprvé, co se do nějakého podobného projektu zapojuješ?

Pro mě je čest, že mohu být součástí tak dobrého projektu... Nicméně je to úplně poprvé, co se zapojuji do charitativní akce, a jsem moc rád, že uvidím všechny ty lidi společně pomáhat potřebné věci.

Narodil jsi se a vyrůstal v Dánsku. Co Tě vedlo k tomu, zvednout jednou kotvy a vydat se do meccy klubového života – do Londýna? Měl jsi pocit, že v Londýně budeš mít víc šancí, abys zužitkoval svůj potenciál?

Londýn je, jak známo,  srdcem hudby, módy a designu, takže to rozhodování "kam" bylo poměrně jednoduché a možnost se tak nějak sama nabízela. Stěhování bylo vždycky na prvních příčkách mého "to do listu", takže jsem příležitost jednoduše chytil za pačesy a přestěhoval se. Dánsko je poměrně malá země a tím pádem je v ní i velice omezený okruh příležitostí. Abych se mohl nějak dál rozvíjet jako umělec, měl více možností a mohl hrát v předních klubech, Londýn byl jednoduše přirozenou volbou...

Kid Massive

A jak vidíš britskou taneční scénu dnes? Pořád máš pocit, že patří mezi tu nejlepší?

Velká Británie je svou hudební scénou vyhlášená i spolu s tím množstvím parádních klubů, takže pro DJe je to jakýsi ráj na Zemi. Nicméně každá země má svoje kouzlo a já si myslím, že východní Evropa se postupně začíná dostávat na výsluní, co se hudební scény týče. Publikum tam také dokáže ocenit kvalitní muziku a dobrou párty...

Pokud vím, jsi majitelem několika hudebních vydavatelství a já jsem miloval ten typický zvuk labelu "Just Deep"... Co se vlastně s touhle značkou stalo? Dal jsi ji snad na nějakou dobu k ledu a přesunul jsi svou pozornost na Audiodamage a Get Down? Nebo máš v tomhle směru nějakou vlastní politiku?

Just Deep Music pořád funguje, jenom to už není moje priorita... Je to label, na kterém pracuju, když mám zrovna deep-tech náladu, takže je to spíš takový vedlejší projekt. Přesto tam právě teď chystám úplně nový release, takže se máš na co těšit a buď ve střehu! Get Down je moje hlavní doména a momentálně můj největší label. Mezi těmito značkami jsou poměrně rozdíly, ale obou si vážím stejně. Get Down má na kontě sice zatím jen osm titulů, ale už teď jde nahoru neuvěřitelným tempem. V Austrálii prodáváme skrze distribuci Onelove a ve Skandinávii přes Discowax. V Get Down se pracuje hlavně na těch větších projektech a do téhle chvíle na něm vyšla muzika lidem, jako jako Bass Kleph, Muzziak, Micha Moor, David Puentez, Ali Payami, Phonk Dor a Tune Brothers a na to jsem vážně pyšný. Do konce tohoto roku určitě vydáme skladbu "Sweat", tak si na ni určitě počkejte!

Kid Massive

Zaslechl jsem, že jsi obdivovatel Jamieho Reida (britský umělec, který navrhoval grafiku alba Anarchy In The UK kapele Sex Pistols – pozn. autora)... Je to kvůli tomu, že Tě vedle hudby fascinuje i výtvarné umění, nebo to máš prostě jenom spojené s tim legendárním albem od Sex Pistols?

Miluju umění a taky Jamieho Reida, což je tvůrce celé kampaně Sex Pistols. Je to úžasný umělec a jeho kousky jsou plné života a barev, což se mi hodně líbí. Sám dokonce pár těchto kousků vlastním, ale tenhle je vážně výjimečný. Mám také svůj blog, kam pravidelně postuju věci o hudbě, designu, graffiti a podobně. Když se zrovna nesoustředím na hudbu, dělám tedy rád zrovna tohle. Našel bys ho tady.

Jednou z tvých úchylek je nakupování šíleně barevných bot. Dokážeš vlastně ještě vůbec spočítat, kolik párů bot doma máš? Stačí Ti na to vůbec skříně? A který z nich považuješ za svůj největší úlovek?

Ha ha, to je fakt. :) Mám teď pár nových a dohromady jich bude něco kolem stovky a pořád se objevují další a další. Ale abych řekl pravdu, začíná mi docházet místo, kam bych je dal, takže se asi přestěhuju do většího bytu. Rád sbírám boty z řady Nike Air, protože mě baví, jak využívají širokou škálu barev i materiálu. Asi nemám svůj nejoblíbenější pár, protože každý je něčím jiný a něčím výjimečný. Nicméně tím, že tady v Londýně dost často prší, si ty nejnovější kousky nechávám až na léto...

Kid Massive

Kromě toho, že vydáváš vlastní tracky, spolupracuješ se spoustou dalších producentů, například i s Michaelem Grayem. Co z toho Ti vyhovuje víc? Dokázal bys popsat klady i zápory?

Fanouškem Michaela Graye jsem byl hodně dlouho, takže když se mě zeptal na spolupráci, okamžitě jsem kývl! On se prostě něčím liší, což obdivuji, protože i já mám velice specifický typ produkce. Hodně si cením příležitostí pracovat s jinými autory, protože tě to inspiruje k tomu, abys viděl věci v jiném světle a z jiného úhlu pohledu. Výsledkem je pak něco úplně nového a hodně zajímavého...

A existuje někdo, s kým by ses cítil poctěn, pokud byste se podepsali pod společný track?

Nadchla by mě spolupráce s Axwellem - jeho věci jsou fakt super! Tak jednoduché, ale zároveň plné energie a pohybu. Kdybych měl vybírat z řad zpěváků, asi bych rád pracoval s frontmanem Miike Snow nebo se zpěvačkou Imogen Heap. Tohle jsou osobnosti, jejichž hudbu a texty obdivuju a mám k nim obrovský respekt...

Nedávno jsi kývnul na jednu zajímavou nabídku a staneš se jedním z lektorů, s nimiž budou mít mladí talentovaní producenti z Anglie možnost konzultace pro zdokonalování své techniky v produkci. Ocenil bys ty sám nějaký podobný program v těch úplných začátcích?

Myslím si, že je hodně důležité, vracet scéně to, co dala ona mně. Já jsem se za ty roky učil jen technikou "pokus-omyl", takže si myslím, že mít pomoc od někoho dalšího, je pro budoucí producenty hrozně důležité. Nedávno jsem dělal na DVD pro Future Magazine a otevřely se mi další dveře k tomuto projektu. Byl jsem osloven, zda nechci udělat seminář na letošní akci "Producer Session Live", která se bude konat 3. a 4. září v Londýně. Je to pro mě důležité a už teď se nemůžu dočkat!

Co považuješ za to nejlepší na práci DJe? A co bys vlastně dělal, pokud bys nebyl uznávaný DJ a producent? Umíš si to dnes ještě vůbec představit? :)

Miluju cestování a měl jsem možnost navštívit hodně koutů světa, poznat hodně dobrých lidí, jíst vynikající jídlo a hrát pro super publikum... Opravdu si žiju svůj sen! Být DJ v tom mezinárodním měřítku má mnoho výhod, které většinou převálcují jakákoliv negativa, nicméně lety začnou být po čase nudné a ještě k tomu jsi celý rozbolavělý. Kdybych se nemohl stát DJem, tak bych se asi věnoval umění, nebo designu. Mám rád barvy, čisté linie, minimalistický design a všechny ty kvalitně provedené věci. Vzhledem k tomu, že jsem dřív hodně času trávil s graffiti, byl by to pro mě asi přirozený krok...

Kid Massive

Jednou jsem zaslechl, že Tě znervózňovalo létání a tak ses naučil japonské umění origami. Ještě stále to děláš, nebo sis už za ty roky zvykl? A jak jsi v tomhle, pro mě nepochopitelném, umění za ty roky pokročil?

Ha ha, to je pravda. :) Dělal jsem to hlavně kvůli jedné špatné zkušenosti, ale teď už je to lepší... Nevadí mi ani tak létání, ale spíš turbulence, které s ním souvisejí. Ty mě opravdu klidným nenechávají. Postupně jsem se naučil vícero technik, které mi pomáhají, a jednou z nich je právě origami!

S cestováním souvisí i další otázka, možná už ohraná... Přesto se nemůžu nezeptat - když hraješ po celém světě, máš jistě nějaký názor na to, kde to nejvíc žije.

Každá země má něco do sebe a proto je zatraceně těžké na něco takového odpovědět. Nedávno jsem se vracel z Austrálie, kde to bylo parádní, ale také jsem byl na začátku roku v Thajsku, což je země, která se úplně liší kulturou celkově, takže jsem byl taky nadšen! Východní Evropa se také liší od Skandinávie, takže odpověď na tuhle otázku asi nelze najít úplně okamžitě. Přesto nezapomínejme na to, že všude dobře, doma nejlíp! :)

Kid Massive

Co si pustíš za muziku, když si potřebuješ vyčistit hlavu? Nebo máš snad nějaký jiný zaručený recept?

Rád poslouchám skoro všechny styly. Ať už jde o old school hip-hop, nu disco, dubstep, drum´n´bass nebo rock. Vydělávám si hraním taneční hudby, takže u mě doma zazní velmi zřídka. Jedinou výjimkou je snad jen nějaký pěkný deep house mix, jako hudební kulisa při práci, ale nejvíc asi preferuju melodické písničky nebo instrumentálky na opravdické piáno.

Co Ti mají fanoušci poslat na stage, když Tě budou chtít v Mecce pozvat na drink? :)

Většinou nepiju, když hraju, ale kdyby se tak náhodou při nějaké speciální události stalo, tak by to bylo určitě Mojito, nebo sklenka šampaňského – mám holt trošku mlsný jazýček! :)

Kid Massive se představí v rámci benefice 2Close 2Heaven 13. května v klubu Mecca.

Ptal se Macio v dubnu 2011.

foto:archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016