ROZHOVOR

 

Michael Gray: "Praha je pro mě hned po Londýnu druhé nejoblíbenější město. :)"

Už potřetí se bude v klubu Mecca v pátek pomáhat všem těm malým nemocným cystickou fibrózou v rámci párty 2Close 2Heaven a tentokrát stylově hned se třemi zahraničními jmény... I Michael Gray se vedle dalších deseti hráčů zřekl nároku na honorář za svůj set, v němž s největší pravděpodobností zazní i jeho skladby The Weekend, Borderline a I´ll Be Waiting od Full Intention. Alespoň tu v rozhovoru přislíbil, protože nová verze téhle pecky se zpěvačkou Shenou už je na spadnutí. A o čem jsme si ještě povídali? O husí kůži, když slyší svou muziku v rádiu, proč se před časem s Jonem právě z Full Intention rozdělili, čí album by chtěl jednoznačně produkovat, proč si tolik zakládá na vokálech, jaký styl vyloženě nesnáší, co pro něho znamená Moog Voyager, jak se mu hrálo na Silvestra u nás a nejenom o tom... Hezké čtení!

 

V první řadě velká poklona za to, že benefici 2 Close 2 Heaven v pátek 13. května podpoříš bez nároku na honorář, zatímco jsi mohl být na úplně opačném konci zeměkoule a vydělávat peníze... Dáváš tím najevo, že jsi schopný, se bez peněz za hraní obejít, nebo je ti téma cystické fibrózy a s tím spojený osud malých dětí blízké?

Obojí je pravda. Je přece fajn, dostat příležitost k tomu, abych mohl dělat něco opravdu užitečného a zároveň pomoci k nějaké pozitivní změně. Mám pocit, že tohle je přesně ten případ...

Jak se ti vlastně hrálo na Silvestra v Praze? Ale pravdu prosím, neříkej takové ty fráze, že to byl tvůj nejlepší Silvestr v životě. :) Klidně přidej plusy i mínusy z celé akce...

Hrát v Mecce na Nový rok byla fakt paráda a teď si nevymýšlím... Byl to vlastně i jeden z důvodů, proč jsem přijal nabídku, zahrát si tam znovu. Vaši party people dokážou kvalitní hudbu ocenit a to se mi líbilo. Tím dalším důvodem proč jsem kývl, byl fakt, že od první minuty hned po výstupu z letadla až do odletu zpět, o mě bylo dokonale postaráno. Dokonce jsem absolvoval i prohlídku Prahy a tak teď můžu říkat, že je pro mě vaše hlavní město tím druhým nejoblíbenějším hned po Londýnu. :)

Michael Gray + MacioMichael Gray + Macio

Když se řekne David Morales, každý automaticky dodá "Needin U", u Jaydeeho "Plastic Dreams", u Pete Hellera "Big Love". Michael Gray = The Weekend. Existuje ještě reálná šance, že si tě lidi budou za pár let pamatovat s úplně jinou peckou?

Máš samozřejmě pravdu, nicméně v poslední době za mnou slečny chodí hlavně s tím, ať zahraju Borderline. Ale uvidíme... Miluju totiž všechny ty okamžiky, kdy jsem zavřený ve studiu a jen tak si hraju pro radost a objevuju nové možnosti, takže určitě jsem ještě neřekl poslední slovo. Je to každopádně výzva, přijít s ještě větší bombou!

Pojďme k číslům... Vzpomeneš si ještě, kolik hodin čistého času jsi na téhle skladbě strávil, kolikrát už jsi ji hrál a na kolika kompilacích už se objevila?

Wow! :) Mám pocit, že tohle už asi přesně dopočítat nepůjde, tohle už asi zpětně nezjistíme... Každopádně ten track ještě stále používá nejeden televizní kanál a brzy bude zase všude díky kampani pro Playstation 3. Je to zvláštní pocit, když slyšíš svou muziku někde v rádiu nebo v televizi. Přiznávám, že mám vždycky husí kůži...

Tím skvělým vokálem ji tehdy obdařila vokalistka Shena, což je mezi producenty ve světě house music skutečná celebrita... Jste spolu ještě v kontaktu a plánujete něco do budoucna?

Ha ha. Tak to je vážně náhoda! Shena byla zrovna včera u mě ve studiu. :) Souhlasím - má opravdu nádherný hlas a obrovský rozsah a jsem moc rád, že jsme stále dobří prátelé...

Když se člověk zaposlouchá do tvé muziky, bez vokálů už se prostě dneska neobejdeš... Co pro tebe vlastně znamená lidský hlas? Jsou skladby bez něho až příliš prázdné?

Víš, co je to největší kouzlo skutečných písniček s vokály? Klidně si je můžeš poslechnout po pěti, někdy i deseti letech, a osloví tě úplně stejně. Tohle s dub verzí prostě nezažiješ, věř mi... Chybí tomu ten šmrnc a je to takové chudší. Ale neznamená to, že bych neměl rád instrumentálky, i ty mě moc baví a dělám na nich rád.

Tím pádem se nenápadně dostáváme k tomu, které pop ikoně bys třeba jednou rád produkoval album, pokud bys byl o to požádán?

Jednoznačně Take That a moc rád...

Michael Gray

Full Intention znají u nás všichni house DJ, kteří placky roztáčeli už v 90. letech... Proč jsi se vlastně jednoho dne trhnul a zaměřil jsi se na vlastní produkci?

Spolu s Jonem jsme skoro nonstop remixovali a pracovali na nové muzice, což začínalo být poměrně stresující, když tě neustále tlačí nějaký deadline na odevzdání dalšího a dalšího materiálu. Svorně jsme usoudili, že to chce změnu a fakt, že si teď každý děláme všechno po svém, se ukázal jako tím nejlepším řešením, jak z téhle situace ven. Takhle jsem před časem stihl i produkovat celé electro pop album pod hlavičkou projektu Portobella s vokalistkou Lucianou, kterou určitě znáš díky "Yeah Yeah" od Bodyrox. Přesto si s Jonem najdeme čas i na společně věci - zrovna teď děláme na remixu nového singlu "Hush" od Alexise Jordona...

Něco podobného před časem učinili Deep Dish a Dubfire je vidět mnohem víc než Sharam. Dneska nikdo moc nevěří tomu, že by se tahle dvojka dala ještě někdy dohromady. Vy jste to s Jonem ustáli a dál vydáváte i společné věci... Na čem záleží, zda se nová skladba objeví pod tvým jménem, nebo pod hlavičkou Full Intention?

Na to asi neexistuje žádný recept a aktuálně to vychází tak půl na půl. Teď zrovna s Jonem pracujeme zase spolu a zatím to vypadá, že výsledkem bude opravdovej underground... :)

Michael Gray

Srovnej po ty technicky zdatnější, jak jste skládali muziku tenkrát a jak ji tvoříš dnes... Vždyť spoustu té hezké práce si můžeš na notebooku udělat i při čekání na letadlo, je to tak?

Je fakt, že dost věcí za tebe dokáže udělat počítač, takže část skladby může být realizována přímo na laptopu už při čekání na letadlo. Nicméně pořád potřebuji hodně dobré studio, kde se můžeš do té tvůrčí práce víc ponořit a zároveň nahrát všechny ty krásné vokály, o kterých jsme se bavili a to bez nějakých vnějších vlivů z okolí...

Kdo se stará o chod vašeho labelu Full Intention Records, když jsi pořád na cestách, a co pro nás letos chystáte?

Naštěstí spadáme pod MN2S, kteří si vše řídí a valnou část agendy vyřizují za nás... Právě teď pracujeme na remixu našeho společného singlu "I´ll Be Waiting" z roku 2001 , který tehdy nazpívala právě Shena a remix nám dodá i Nic Fanciulli. Určitě ho v Mecce do setu zařadím!

Umíš ty sám hrát na nějaký klasický nástroj a používáš je ve studiu, nebo už to dneska chytrý software s virtuálními nástroji všechno převálcoval?

Pořád se neobejdu bez opravdických synťáků a tím nejoblíbenějším je samozřejmě Moog Voyager. Občas ale hrozně zpohodlním a pak mi stačí jen software, takže budoucnost je zřejmě o kombinování obou zdrojů...

Před časem jsi byl hodně vidět s dvojicí Danism... Jak jste vlastně měli práci ve studiu rozdělenou? Nebo jste si jen přes internet posílali základy a každý přihodil svůj díl, dokud jste všichni tři neřekli: "To je vono!“

Kdepak, skutečně jsme byli všichni tři v jednom studiu... Náš první společný singl se jmenuje "Say Yes", všechno už je skoro hotové a brzy se ho dočkáte u Defected.

Michael Gray

Za poslední tři roky se tu objevily styly jako dubstep, UK funky, wonky, autonomic, fidget a spousta dalších větších či menších škatulek... Myslíš si, že i po těch téměř třiceti letech má house šanci na přežití a v čem vlastně tkví jeho obrovská síla?

Nové styly stále přicházejí, ale taky brzy odcházejí. :) Ukázalo se, že house nebyl jen nějaký módní výstřelek, obstál a je pořád stejně populární i po tolika desítkách let. Já mám dubstep taky rád, ale pokud se mi z těch nových škatulek něco nelíbí, pak je právě fidget... Ke všemu má ještě tak hloupej název. :)

Michael Gray se představí v rámci benefice 2Close 2Heaven 13. května opět v Praze v klubu Mecca.

Ptal se Myclick v dubnu 2011.

foto: Monty monty@techno.cz + archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016