ROZHOVOR

 

Oliver Koletzki + Fran: "Náš vztah jsme zpočátku tajili..."

A je to venku... Tak krásný hlas Fran má a přesto se u nich doma v novém bytě rozléhá hlavně ten Oliverův, když se zrovna sprchuje. :) Ona sama si zpívá, aniž by si to uvědomovala a je také tou úplně první posluchačkou Oliverovy nové skladby. Před dnešním vystoupením v Roxy na sebe ochotně práskli ledacos. Tak třeba - kdo pro ně točí ta bezstarostná vzdušná videa, na koho Oliver rozhodně žárlit nemusí, zda by dneska předělal svůj velký hit Der Mückenschwarm, který tehdy padnul do ucha Sven Väthovi, proč Fran zpívá anglicky a jak dobrá je v produkci, zda se objevily i negativní reakce na album Lovestoned, které také již za chvilku v Praze předvedou a nejenom to... Hezké čtení před dlouhou páteční nocí!

 

Většina mužů prosí své partnerky skoro na kolenou, aby doma nezpívaly... Předpokládám, že u vás je to obráceně a Oliver klečí, aby jsi se do zpěvu pustila. :) Kde máte doma tu nejlepší akustiku? Tradičně koupelna?

Fran: V koupelně si u nás zpívá hlavně Olli! :) Já se někdy přistihnu, že si doma prozpěvuju při nějaké práci, aniž bych si to uvědomovala. Občas takhle dostanu nějaký dobrý nápad a to pak rovnou běžím do našeho domácího studia a hned si to nahraju...

Oliver Koletzki + Fran

Kdo koho vlastně zhypnotizoval a byla to fakt láska na první pohled?

Oliver: Trvalo to asi rok, než jsme se do sebe zamilovali až po uši a začali spolu chodit. Nejdřív jsme samozřejmě byli jen přátelé a musím přiznat, že jsem Fran musel trochu přesvědčovat. :) Ale skvěle jsme se doplňovali i předtím – jen jsme prostě spolu dělali jen muziku a hráli v kapele. Dokonce jsme byli i na turné, takže jsme měli dost času se lépe poznat... Pravda, náš vztah jsme zpočátku trochu tajili, aby to nijak neovlivnilo naše vztahy pracovní, ale nakonec se ukázalo, že vyjít s pravdou ven, bylo to nejlepší rozhodnutí...

Už jste se setkali s nějakou vyloženě negativní reakcí na vaše album Lovestoned? Kupříkladu, že je poněkud přeslazené a písničky o lásce jsou příliš laciné téma v dnešní době?

Oliver: Měli jsme překvapivě samé pozitivní reakce na tuhle desku a ukázalo se, že spousta lidí se s pocity, které jsme na ni zachytili, dokáže ztotožnit. Záměrně jsme ji pojmenovali "Lovestoned", protože nám bylo dopředu jasné, že texty, které se na desce objevují, jsou nasáklé tím čerstvým pocitem zamilovanosti a tak jsme to prostě přiznali. Jasně, že někteří fanoušci, které jsem si získal svou house a techno produkcí, na tenhle pop prostě neuslyší, ale to je naprosto v pořádku. Jako producent jsem měl vždycky absolutní svobodu a když jsem měl náladu dělat víc pop, prostě jsem ho udělal. To ale neznamená, že bych na house a techno zanevřel a určitě se k téhle muzice v budoucnu vrátím...

Oliver Koletzki + Fran

Jak si vlastně rozděluješ tvorbu na tu, kterou svěříš Fran a na tu, která zůstane instrumentální? Předpokládám, že ona je tou úplně první posluchačkou, takže je jen na ní, zda řekne: "... a tady bych si klidně něco zazpívala..."

Oliver: Když se vrátím ze studia domů, Fran je samozřejmě vždycky ta první, kdo novou skladbu slyší a je fakt skvělé, mít tuhle okamžitou zpětnou vazbu. Ale teprve až při dalších dodělávkách se rozhoduji, jestli má ta daná věc ambice na to, aby zůstala instrumentálkou a nebo by jí vokál slušel víc...

Přiznám se, že je pro mě němčina strašně tvrdý jazyk a v písničkách vítám spíš měkkou portugalštinu. Přesto existuje výjimka a Inga z 2Raumwohnung umí být až neskutečně sexy! Nepřemýšlíš také o skladbě v němčině?

Fran: Souhlasím. Žila jsem nějakou dobu v Anglii a sama mám v písních nejradši angličtinu - psát vlastní texty anglicky je pro mě tedy naprosto přirozenou věcí. Na desce Lovestoned jsou vlastně jen dvě skladby a sice Standbar Berlin a Kissenschlacht, což je takový můj malý experiment s němčinou. Na koncertech jsem pak byla velmi příjemně překvapena, kolik lidí zpívá německy se mnou - to bylo moc fajn...

Oliver Koletzki

Zkoušeli jste si někdy prohodit role? Ty bys usedla za ten obrovský mixák místo Olivera a on by se chopil majku. To by mohlo být zajímavé zpestření... :)

Oliver: Málokdo ví, že Fran je i nadanou skladatelkou. Tak jsem ji vlastně našel na MySpace - produkovala vlastní skladby a zpívala do nich. Od doby, co tvoříme společně, jsou ale role jasné – já skládám, ona zpívá a tak to asi zůstane.

Fran: Přesně, takhle je to perfektní, protože oba děláme to, co nám jde nejlépe. Jeden z nejlepších hudebních producentů, kterého jsem vůbec kdy poznala, sedí hned vedle mě, tak proč máme spolu soupeřit?!

Cover verze jsou poměrně populární... Máš svůj nesplněný sen, že bys někdy přezpívala konkrétní klasiku a čí hlas ti učaroval, ať už svou silou, rozsahem nebo barvou? Jedno jméno, prosím...

Fran: Miluju Australanku Siu Furler, kterou znáš možná jen jako Sia. Má takový křehký a zároveň silný hlas. A co se těch předělávek týče, věř mi, že o tom hodně často přemýšlím, ale doteď jsem se vůbec nedokázala rozhodnout, která skladba by to byla...

Fran

Jak dlouho deska Lovestoned vlastně vznikala? A jsou všechna ta témata osobní, nebo bychom tam našli inspiraci i od vašich známých a blízkých kamarádů?

Oliver: Od prvních plánů a nápadů trvalo zhruba rok, než byla deska hotová.

Fran: Většina těch písniček je napsána na základě čistě osobních zkušeností, jako třeba Arrow And Bow nebo Echoes. Ale asi víš, jak to chodí - každý autor si do všeho přidá trochu té fikce. :)

Když posíláte klubu technický rider, obsahuje i požadavek na mikrofon pro Fran, nebo si pro jistotu všechno vozíte sami a jen ten jeden jí sedne do ruky a jen ten jeden dá jejímu hlasu ten správný sexy nádech?

Oliver: Máme jen pár věcí, které s sebou vozíme a snažíme se to ještě více omezit...

Fran: Řeknu ti to asi takhle - můj mikrofon je pro mě "best friend" a Oliver na něj určitě žárlit nemusí. :)

Koletzkis

Peckou Der Mückenschwarm to u Tebe Olivere všechno začalo a label Cocoon, o který se tak dobře Sven Väth stará, ti vlastně nastartoval kariéru... Udělal bys teď po šesti letech tenhle track jinak, nebo bys nezměnil ani “notu“? :)

Oliver: Ani náhodou! Neměnil bych vůbec nic - vypovídá to o době, kdy jsem ten track napsal a stojím si za každým jeho tónem...

Vaše videoklipy jsou úžasně uvolněné a plné radosti ze života... Režírujete si je sami, nebo máte kolem sebe samé šikovné lidi, kteří dokáží odhadnout, co přesně vám bude pasovat?

Oliver: Dvě videa ke skladbám z Lovestoned točil náš kamarád Björn Störig, který je filmový profesionál, ale kromě toho také hraje na bubny v naší kapele The Koletzkis. Takže všechno zůstává ve Stil Vor Talent rodině. :) Video Arrow And Bow jsme se rozhodli natočit stylem, že sami sebe zaznamenáme v jeden konkrétní den a to od rána do večera. Nic jsme nehráli a točilo se přímo u nás doma. Nedávno jsme se přestěhovali, takže to video je teď i pěknou vzpomínkou na starej bejvák, plus se v něm objevují i všichni naši kámoši kolem Stil Vor Talent...

Co na nás v pátek chystáte a na co se tedy mohou návštěvníci Roxy těšit?

Oliver: V živém setu hrajeme víc klubovější a tanečnější verze skladeb z alba. A musíme přiznat, že živáky milujeme! Můžete se tedy těšit na pořádnou porci pozitivních vibrací, nadupané beaty a samozřejmě i extatický hlas Fran. Moc se na tohle vystoupení v Praze těšíme!

Oliver Koletzki se u nás spolu s Fran premiérově představí v pátek 22. dubna v rámci párty Flow v klubu Roxy.

Ptal se Myclick v dubnu 2011.

překlad: K8

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016