ROZHOVOR

 

The Advent: "Na Apokalypsu se s Industrialyzerem těšíme už od jara!"

Cisco Ferreira (alias The Advent) je člověk, jehož jméno se na naší taneční scéně za poslední 2 roky skloňuje čím dál tím častěji. Jeho originální techno sound, který vytvořil společně s Industrialyzerem, se stal inspirací pro mnoho lidí, které nebaví minimalová šeď. Ostatně na minimal přišla řeč i v rozhovoru, probrali jsme také jeho rodinu, Facebook, české techno talenty a překvapení, které jej čekalo v jedné brněnské hale, když zde před 9 lety hrál.

 

Ahoj Cisco, začneme od píky – co pro tebe znamená The Advent?

Je to synonymum něčeho kontinuálního a neustále se rozvíjejícího, což jsou hodnoty, ve které věřím a snažím se jich držet.

Na Apokalypse odehrajete, premiérově v ČR, společný live set s Industrialyzerem, což je událost, na kterou se už dlouho těší snad každý techno fanoušek v ČR! Jak bys charakterizoval Industrialyzera v jedné větě?

Industrialyzerův sound je to, čemu já říkám TECHNO – čistý a energický! A takový je i samotný Ricardo Rodrigues alias Industrialyzer. :)



Když jsi před více jak dvěma desítkami let studoval na zvukového inženýra, všechno se dělalo převážně na hardware mašinách. Nyní většina producentů přešla na software, DJs hrají z komprimovaných MP3 souborů a livka se dají odehrát z iPadů... Jak, jako profesionál, vnímáš celou tu vlnu digitalizace? Myslíš, že digitalizace celkově zkvalitnila hudbu?


Hmm, teď prostě žijeme v době, kdy nás obklopují software technologie, ale v době, kdy neexistoval internet, sociální sítě, Ableton ani pluginy, mi přišlo, že producenti dávali do tracků mnohem víc lidské duše a na těch skladbách je to opravdu slyšet! Současné technologie s sebou nesou výhody i nevýhody... A když se bavíme o technu, měli bychom využívat všechny prostředky, které nám moderní technologie poskytují. Já možná některé záležitostí vidím trochu zaujatě, proto by si měl každý udělat svůj názor.

Ty jsi do roku 2000 používal čistě hardware... Kombinuješ ho nyní se softwarem?

Jasně! Pořád používám synthy a sequencery z dob, kdy jsem začínal, ale samozřejmě počítač je pro mě nyní základ. Rád bych používal i živě jak hardware tak software, ale bohužel tahat s sebou hardware, by bylo celkem složité a nejvíc se bojím, že by se mi něco rozbilo.

Jak moc času trávíš na sociálních sítích, jako jsou Facebook, MySpace, SoundCloud, apod.?

Haha, víc než by bylo zdrávo. :) Miluji tyhle weby, nesmírně se tak ulehčila komunikace jak mezi producenty, tak mezi fanoušky. Jsem rád, když vidím okamžitou odezvu na nějaký nový track. Ohromně mě to žene kupředu – přeci jen, jsou to hlavně fanoušci, pro které hudbu skládám, proto jsem rád za každý nástroj, který nám ulehčí komunikaci...

Na svém labelu Kombination Research podporuješ mladé talenty, jako např. Steen a Spiriakos, kteří se také představí na Apokalypse. Čím tě musí noví talenti zaujmout, abys jim dal šanci?

Musí vyznávat stejný techno sound, který baví i mě! Snažím se být co nejvíce objektivní, proto každý track, o kterém přemýšlím, že vydám, nechám nějakou chvíli "uležet" a až později se rozhodnu, jestli má opravdu cenu vydat ho pod hlavičkou mého labelu. A co se týká Steena a Spiriakose – ti kluci dělají sound, který přesně vystihuje label Kombination Research a to, že jsou z České republiky, mě vůbec nepřekvapuje... Ve vaší zemi bylo uspořádáno tolik skvělých techno akcí, že bylo jen otázkou času, kdy se na české scéně vyklubou opravdoví techno talenti!

Už delší dobu nevyšel na labelu Kombination Research žádný elektro track, jak bývalo zvykem...

Je to tak, dal jsem elektru na K. R. menší pauzu, ale již brzy vyjde K. R. 34 s názvem Minimal Rome. Na něm jsem se dal dohromady s několika producenty přímo z Říma. Sound tohoto EP bude ovlivněn jmény jako UR, Drexicya či Dopplereffekt. Tento release vyjde během měsíce a ještě bych rád zmínil, že příští rok chystám nahrát nové Advent electro album (po 8 letech další čistě electro album). Takže v roce 2011 se určitě dočkáte více electra!

Nemáš náhodou v plánu znovu-vydání alba Shaded Elements (remixes)? Sice už je to starší záležitost, ale mnoho DJů se po něm stále shání...

V současné době probíhá remastering některých mých starších záležitostí a Shaded Elements bude mezi nimi, takže sledujte příští rok pozorně Beatport.

Apokalypsa se koná v jedné z nejmodernějších výstavních hal v Evropě, což s sebou nese i specifickou "halovou" atmosféru. Budete tomu nějak přizpůsobovat svůj výběr tracků a loopů?

Na Apokalypsu se opravdu těšíme od chvíle, kdy jsme byli zabookováni! Samozřejmě chystáme plno novinek, které chceme otestovat právě na masivním zvuku v hale! Celý set navíc budeme prokládat našimi "klasikami," takže věřím, že to bude jízda! :) Apokalypsa - We Are Coming!

Pamatuješ si ještě ohňostroj, který se také konal na jedné brněnské halovce, kde jsi před 9 lety hrál? (zde – sledujte až do konce)

Jasně, na tu párty nikdy nezapomenu! Bylo to poprvé, co jsem viděl ohňostroj v takovém měřítku! Big & Fucking Insane!

Pověz nám něco o své rodině... Žijete pořád v Lisabonu, kam jsi se přestěhoval?

Momentálně jsme se přestěhovali zpátky do Londýna, po 10 letech v Lisabonu. Bylo pro mě velmi důležité, aby moje děti vyrůstaly v Portugalsku, chtěl jsem je naučit svému rodnému jazyku a kultuře. A hlavně život tam je celkově pohodovější než v Londýně. Nyní jsou ale ve věku, kdy je pro ně nejdůležitější vzdělání, takže angličtina je takový další level, který jsem jim přichystal.

A na závěr otázka, která je inspirována skladbou Country Fox a odpověď, kterou ani není třeba překládat… What’s so cool about minimal? :)

To me it sounds like --------- music... ;)


Rozhovor připravil a přeložil:
Nois

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016