ROZHOVOR

 

Syncopix: "Inspiruji se dnem i nocí, pláčem i bojem, opilcem i krásnou dívkou..."

Německý producent s nickem Syncopix není na drum´n´bassové scéně žádným nováčkem, ale i přesto, že má za sebou úctyhodný počet vydaných tracků, přijede do Roxy poprvé. A to v rámci noci, o jejíž atmosféru se postará stará dobrá Shadowbox parta. O tom, co se Syncopixovi honí hlavou, si můžete přečíst v rozhovoru a k tomu si pustit i jeho našláplý Smile!

 

Ahoj Rolande, opravdu máš rád tohle šílené podzimní počasí? Alespoň tvůj MySpace to říká...

Haha, MySpace je u mě vždycky sluníčkový! :) Ne, já jen nechci na MySpace dávat najevo svoje nálady. Jestli jsem ve stresu nebo mám nějaké bolesti hlavy, to přece nikoho nemusí zajímat a ke všemu by mi stejně nikdo nepomohl. Já mám MySpace jenom na to, abych mohl šířit nějakou pozitivní energii a komunikovat s fanoušky...

Budeš tady v Praze vystupovat poprvé, víš vůbec co je to Shadowbox? Schválně - pamatuješ si jednoho DJe, který zastupuje Shadowbox a hrál s tebou ve Vídni? Jaké máš z toho vzpomínky?

Minulý rok jsem se několikrát snažil se k vám do Prahy dostat a pokaždé to nevycházelo, takže jsem rád, že teď už to konečně klaplo a neuvěřitelně se těším! Přesně, jak říkáš, ve Vídni jsem poznal Rudeboye, kterého na tu akci zabookoval Jay Rome. Musím říct, že svoji práci dělá fakt skvěle a na tu akci ještě teď vzpomínám! Jinak, co se týče ostatních ze Shadowboxu, tak vím o klucích, jako jsou Anakin, Akira, Koogi a Nitrous.

A co říkáš na párty v Brně? Tam jsi vystupoval tuším před dvěma lety... Povedla se?

To byla šílená akce! Strávil jsem tam hezkou noc spolu s promotéry a lidmi, kteří měli tenhle večer na starosti. Byla to hoooodně dlouhá noc a fakt jsme nezůstali dlouho střízliví! :)

Ale v Praze jsi už asi byl... Když bydlíš v Hamburku, máš to docela blízko, ne?

Vždycky jsem chtěl přijet a navštívit tohle fantastické město, i ve škole jsme Prahu brali jako město, které se prostě musí jednou zažít! Ale bohužel jsme si nakonec místo toho udělali výlet do Francie, což taky nebylo vůbec špatný. Máš pravdu, letadlem je to pouhou hodinu a půl. A třeba ty jsi v Hamburku někdy byla? :)

Já jsem v Hamburku bohužel nikdy nebyla, ale určitě bych ráda, snad bude v budoucnu příležitost… Když se tak koukám na tvoje začátky, tak zjišťuji, že ti asi chvíli trvalo, než jsi přišel na chuť D´n´B. Je to docela zvláštní, ale málokdy narazím na producenty, kteří začínali hned skládat D´n´B tracky. Čím myslíš, že to je? Co tě na tomhle stylu tak fascinuje?

Uf, teď jsem si sám musel zalovit v paměti, abych zjistil, jak to vlastně tenkrát bylo... Jasně, než jsem začal skládat jungle a klubové věci, tak jsem si v 80. letech pohrával se synth popem a v 90. letech s hip-hopem. Bylo mi nějakých 17 let, když jsem poprvé hrál D´n´B set v hamburském klubu. Tuhle hudbu jsem objevil díky výletu do Londýna a úplně jsem tomu propadl! I když bylo potom poměrně těžké najít nějaký hudební obchod, kde by se daly kupovat D´n´B placky... Ale nakonec se to přeci jen nějak podařilo. :) Díky bohu jsem měl štěstí, protože přesně na tom rohu, kde mám doteď studio, se nachází i music shop, kde si můžu kupovat desky. Baví mě skládat, protože díky tomu můžu do hudby vložit svoje pocity a taky komunikovat s lidmi bez jakéhokoliv použití jazyka. Můj postoj k hudbě se po léta mění, ale jedno zůstává stejné – kdykoliv, když mám v hlavě nějakou myšlenku, nebo pohled na určitou věc, mám šanci ji vložit do své tvorby a dál to šířit. A fakt, že jako DJ máš pak nabídky na hraní po různých částech světa, ti dává pocit, že tu hudbu má potřebu víc a víc lidí slyšet. Tahle věc mě přiměla k tomu, abych v roce 2001 založil svůj vlastní label, kde jsem vydával vlastní tracky a snažil se být neustále v kontaktu s londýnskou scénou. Posléze se i ta německá scéna začala pomalu rozvíjet - z větší části díky internetu. I moje kariéra – jestli se tomu tedy dá tak říkat - začala stoupat tím správným směrem vzhůru. Už hlavně kvůli Tonymu a Chrisovi, kteří mě přijali do party Hospital Records s tím jejich pozitivním přístupem k hudbě, mi za ta léta dalo opravdu hodně! Už je to osm let a za tu dobu jsem měl šanci poznat hodně zajímavých věcí...

Syncopix

Co bys vypíchnul ze své kariéry – to, že ti vyšlo tak úspěšné album Icarus, nebo že tě pod svá křídla vzali u Hospital Records?

Kdybych na to měl upřímně odpovědět, tak bych asi radši zmínil mnohem menší, ale zároveň podstatnější věci. Lidé z Hospitalu jsou pro mě tak trochu jako rodina, se kterou jsem vyrůstal a tomu je tak vlastně i doteď. Ale samozřejmě, že vydání mého vlastního alba byl pro mě velký moment a musel jsem to všechno zvládat krok po kroku. Znáš to, tohle je dobrý naplánovat na ten správný moment, mít velký štěstí a v každé situaci mít stále střízlivý pohled na svět kolem sebe. Důležité je zůstat svůj a nedělat ukvapené závěry...

Tvoje album vyšlo v březnu 2008. Kolik hodin (nebo dnů) jsi strávil nejdéle ve studiu, přiznej se... :)

Řekl bych, že jsem ve studiu trávil denně tak 5 hodin po dobu šesti měsíců, nebo tak nějak. Paralelně jsem měl rozpracovanou i další tvorbu pod hlavičkou projektu Rogue Soul. Takže za tu dobu jsem stihl dokončit dvě alba a čtyři singly. Přičemž to od Rogue Soul se objevilo jen v Německu, singly vyšly u Spearhead a na labelu Integral. Mimochodem teď zrovna vychází remix Be With You od DJ Markyho a S.P.Y. Mrkni na Juno Download, tam se dozvíš určitě víc...

Podařilo se ti dokonce dvakrát vyhrát German Drum and Bass Awards! Jaké to je, být aktivní v německé drum´n´bassové scéně? Máte u vás hodně talentů?

Máme tady hodně talentů, ale i přesto, že se tu o drum´n´bass v poslední době často mluví, tak jsme v severním Německu tak trochu izolováni od okolí. Tenhle styl hudby je, jak asi oba víme, ještě docela mladý a máme se ještě hodně na co těšit. Přesto jsem moc rád, že do toho procesu, při kterém se drum´n´bass různě tvaruje a mění, můžu přispět i skladbami, jak ze svého Syncopix Records, tak i třeba ze značky Sync:Saphir...

Když už jsme u úspěchu... Máš nějaký životní cíl, čeho bys chtěl v budoucnu dosáhnout? Přeci jen už je ti 30 let. :)

V létě jsem začal pracovat na novém albu a už teď se nemůžu dočkat, až ho vydám. Stihl jsem dokončit dvacet skladeb, jenže před nedávnem jsem renovoval studio a mám teď chuť se všeím začít zase od začátku. Ale určitě něco z toho vyjde u Syncopix. V tomhle směru závisí hodně na technologii, která se neustále vyvíjí a já ji občas nestíhám sledovat. Mám už dva měsíce Mac, na kterém mi běží Logic 9 a říkám si, že všechno tam zní tak zoufale stejně. Chtěl bych se na tom víc vyblbnout... Není pro mě nic lepšího, než si koupit nějaký ten starý synťák a pořád si s ním hrát, dokud mě to nepřestane bavit.

Jakým směrem se teď ta německá drum´n´bassová scéna ubírá? Když to srovnáš třeba s tou londýnskou…

Nejsem si jistý, jestli se dá celá země srovnávat s jedním jediným městem. Co párty, to jiná atmosféra, znáš to... Když máš třeba pět klubů, kde se hraje drum´n´bass, nikdy to přece nezní stejně. Londýn má výhodu v tom, že tam jezdí spousta turistů, ale zároveň na nějaké delší bydlení je opravdu drahý. A některé kluby to nezvládají, protože DJs chtějí víc a víc peněz. Ale něco končí, něco dalšího zase začíná. Tak to prostě v životě chodí...

A co čeští producenti? Máš nějaké vinyly naších krajanů?

Kupuju MP3, ale rád bych měl i vinyly. Pošlete mi něco, prosím!

Za ta léta jsem si stihla naposlouchat hodně tvých věcí, takže můžu bezpečně rozeznat tvoje skladby od ostatních. Máš takový svůj vlastní sound. Čím se rád inspiruješ?

Často se nechávám inspirovat lidmi nebo životem jako takovým. Inspiruji se dnem i nocí, pláčem i bojem, opilcem i krásnou dívkou... V mé hlavě může uvíznout i úplně zanedbatelný okamžik a ten mě třeba později inspiruje.

Syncopix

Teď v roce 2010 slýchám často o Sync:Saphir. Jde o nějakou spolupráci mezi tvým labelem Syncopix Records a labelem Jay Rooma Blu:Saphir? O co přesně se jedná?

Přesně tak! Jay a já jsme se rozhodli spolupracovat. Blu:Saphir a Syncopix = Blu:Sync. Jednoduché, že jo? :) Tenhle nápad vznikl vlastně taky docela jednoduše, prostě jsme chtěli šířit dál to, co nás baví. První album je už venku a další vyjdou ještě tenhle měsíc. Je to docela sranda tohle dělat...

Taky jsem četla, že teď právě dokončuješ svou druhou desku. Co od ní máme čekat a na co se připravit? Hodláš do toho zahrnout víc deep drum´n´bassu? Spolupracuješ na ní s někým dalším?

Jak už jsem řekl, tak pořád na něčem novém pracuji. Zrovna teď jsem zremixoval pár věcí, co vyšly u Sync:Saphir a spolupracuji i s pár lidmi, co se nepohybují na drum´n´bass scéně, dokonce se i těším na to, že budu spolupracovat s někým, kdo se věnuje jinému žánru. Taky se snažím se víc ponořit do nějakých vintage softů. V podstatě je to asi všechno, co teď zrovna můžu prozradit. A víš vlastně o tom, že si deep můžeš někde ve svých hlubokých myšlenkách složit sama? Nejsem si vědom toho, zda dokážu proniknout do sféry téhle hudby jenom kvůli tomu, že je to zrovna teď IN. Nicméně určitě se najde i pár mých kousků, které zní jako ambient, ale určitě ode mě nečekej nějaké to pípání a hvízdání. Mám svůj vlastní zvuk, kterého se držím a jenom další vývoj technologií to dokáže z části pozměnit.

Všichni ze Shadowboxu, ale i posluchači drum´n´bass hudby se na tebe moc těšíme, určitě to bude skvělá show! Moc děkuju za rozhovor...

Já taky moc děkuju a těším se na vás všechny!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016