RECENZE

 

DJDecks: Final Scratch za pár korun...

Po dlouhé době tu máme další díl našeho seriálu o digitálních DJ technologiích, umožňujících mixováni MP3 souborů. Původně měl být tento díl věnován consoli BCD2000, ale vzhledem k tomu, že console ještě stále není podporována všemi programy, tak jsem se rozhodl s tímto článkem ještě trochu posečkat. Dnes tedy bude řeč o belgickém programu DJDecks, který právě jako první přišel s podporou console BCD2000. Pro větší přehlednost to jako vždy vezmem pěkně popořadě...

 

Hned na počátku bych měl asi říci, že program DJDecks se od konkurence odlišuje hned v několika věcech. Odlišností, která vás asi jistě potěší, je cena. Cena je skutečně lidová, tento software je totiž k mání za pouhých 38 euro. DJDecks je nejlevnějším programem svéhu druhu na trhu, ale i přesto se jedná o kvalitní produkt, který nabízí opravdu velké množství funkcí (například možnost hraní až ze 3 gramofonů!!!). Asi největší odlišností je to, že DJDecks ke spolupráci s gramofony nepoužívá vlastní ovládací desky, ale desky konkurenčních produktů!

DJDecks pracuje na modelu Software + vaše Zvuková Karta (+podporované vinyly), takže oproti Seratu a FS nejste vázání na zvukovku dodanou výrobcem a můžete si vybrat zvukovou kartu dle svého gusta a finančních možností. V minulých člancích jsem to již psal, ale pro jistotu to zopakuji. Pro práci se 2 gramofony je nutné použít 4-4 zvukovou kartu (2 stereo vstupy a 2 stereo výstupy), pro hraní ze 3 gramofonu je potřeba 6-6 zvuková karta (3 stereo vstupy a 3 stereo výstupy). Mimo ASIO je podporován i Direct Sound, který však neumožňuje spolupráci programu s gramofony.

DJDecks vypadá následovně:



Jak můžete vidět na obrázku, tak DJDecks se skládá ze 2 (3) přehrávačů, mixážního pultu a diskového prohlížeče. Každý deck disponuje také vlastním efektorem. Někomu by mohl připadat vzhled programu oproti konkurenci trošku horší, ale na druhou stranu si myslím, že vzhled není až tak důležitý. Důležitá je jeho funkčnost a funkčnost programu. Nyní se vám pokusím přiblížit jednotlivé součásti programu, aby jste získali přehled, jak se s DJDecksem pracuje...

Přehrávač:



A - Tlačítko MENU sloužící k ovládání vstupů zvukové karty. Zde můžete nastavit spuštění, ukončení a změnu módu ovládacích desek. Pokud zrovna nepoužíváte ovládací desky, tak můžete vstupy použít k nahrávání nebo přes ně můžete nechat projít zvuk z klasických desek nebo CDs.
B - Zobrazení názvu tracku, odehraného a zbývajícího času, hodnoty BPM, módu ovládacích desek. Kromě toho je v pravém dolním rohu přítomen malý spektrální analyzér.
C - Zobrazení aktuálního průběhu tracku
D - Zobrazení průběhu celého tracku
E - JOG wheel pro scratchování pomocí myši, PITCH fader, PITCH displej, BPM displej, tlačítka pro změnu BPM, tlačítko pro srovnání BPM, tlačitko pro reset PITCHe, ukazatel beatu, tlačítka pro smyčky a CUE, displej a tlačítko pro nastavení rozsahu PITCHe, tlačítka STOP, PLAY-PAUSE.
U PITCH faderu si můžete vybrat až z 5ti rozsahů, PITCH fader může pracovat v rozsahu + - 8,16,24,50 a 100%. Přehrávače podporují tyto formáty: MP3, WMA, OGG, WAV.





Mixážní Pult:


A – Tlačítko MENU slouží k nastavení programu, zobrazení třetího decku, zobrazení efektorů atd. K zobrazení efektorů lze použít také tlačítko FX. Tlačítko PL slouží k zobrazení diskového prohlížeče.
B – Zobrazení času, použité paměti, zatížení procesoru, uplynulé doby od spuštění programu.
C – Multifunkční displej pro funkce Spectrum, Decks, Vinyl Ctrl, Fader, Deck3 atd. (zmínil jsem jen ty nejdůležitější)

Spectrum – zobrazení spektra Masteru








Deck – zobrazení-porovnání aktuálního průběhu obou tracků

Vinyl Ctrl – slouží k zobrazení úspěšnosti rozpoznání signálu ovládacích desek a k nastavení módu, ve kterém budou ovládací desky pracovat

Fader – slouží k výběru jedné ze 4 zobrazených křivek Crossfaderu (křivky lze i částečně upravit)










Deck3 – zobrazení stavu faderů třetího decku

D – Mixažní pult se všemi ovládacímí prvky, které by měl mít...


Efektor:

Efektor se skládá z několika tlačítek a faderů, které slouží k nastavení efektů. Kromě toho efektor obsahuje také Touchpad, což je dotyková plocha ve tvaru obdelníku sloužící ke změně 2 parametrů efektu současně. Při pohybu myší (se stisknutým pravým tlačítkem) po této ploše nastavuje osa X jeden parametr a osa Y druhý. Který parametr bude ovlivněn danou osou lze pochopitelně nastavit. Tento prvek vám zjednodušší efektování, protože se naklikáte o něco méně.

Jen tak pro zajímavost bych zmínil, že s tímto systémem ovládání přišla jako první firma Korg, která ho používá ve svých efektorech Kaoss Pad.

Efektor disponuje těmito efekty: Equalizer, Flanger, Echo, Gapper, Loop, Tempo Control, Voice Removal, Panning, Filter atd. Některé efekty jsou propojeny s mixážním pultem, takže potom může efektor ovlivňovat i nastavení mixažního pultu. Kromě těchto efektů lze použít i VST efekty.

Diskový prohlížeč:

Tento prvek programu slouží k výběru tracků a tvorbě playlistů. Za zmínku by zde stálo snad jen, že soubory MP3+CUE jsou zde zobrazeny jako adresář.

Ovládání pomocí gramofonů:

Vývojáři DJDecksu šli na celou věc pěkně od lesa. Proč by vymýšleli něco, co už je přece dávno vymyšlené a odzkoušené – proč by tedy měli vyvíjet vlastní ovládací desku, když na trhu je k mání spousta desek, které mají plnit stejnou funkci... DJDecks je koncipován jako samostatný program, do kterého se nasledně nainstaluje určitý plugin, který umožní spolupráci s daným typem desek. Nejprve byly k mání pouze pluginy pro Stanton FS, ale s postupem času vývojáři přichazeli s pluginy pro podporu dalších desek a také s vylepšením jejich funkčnosti. V současné době DJDecks používá ke spolupráci s gramofony ovládací desky od těchto produktů:

Final Scratch
Final Scratch 2
Serato Scratch Live
Virtual DJ
MsSpinky


DigiScratch a MixVibes desky bohužel podporovány nejsou a ani nemám informace o jejich chystané podpoře. Podle toho jaké desky máte k dispozici, tak si z webu DJDecksu stáhnete a následně aktivujete příslušný plugin, po aktivaci pluginu ještě následuje kalibrace, stejně jako tomu je i u ostatních systémů.
Pro práci s gramofony nabízí DJDecks absolutní i relativní mód. Dále pak umožňuje hraní až ze 3 gramofonů, čímž trumfne většinu konkurenčních systémů...

Ovládání Pomocí Kontrolerů:

Kromě desek lze program také ovládat pomocí kontrolerů. Kromě produktů jako jsou XP10, BCD2000, Herkules DJ console, by měl DJDecks také spolupracovat s jakýmkoliv jiným MIDI kontrolerem.

BCD2000

Spojením DJDecksU a console BCD2000 vznikne opravdu silný a velmi mobilní nástroj pro DJs, protože tato nepříliš velká krabička obsahuje úplně vše (spíše ještě o něco více), co je ke hraní potřeba. BCD2000 spolupracuje s DJDecksem velmi dobře. Detailněji se consoli BCD2000 budu věnovat v připravované recenzi, kde se vám budu snažit přiblížit, jak tento produkt spolupracuje s hudebnímy programy, které tento produkt již podporují. Momentálně jsou v této skupině DJ programy B-DJ, Virtual DJ, Traktor DJ Studio a dnes recenzovaný DJDecks. Pokud přijde s podporou BCD2000 ještě jiný mixovací program, tak se ho budu snažit do této recenze také zahrnout, to je také důvod, proč byla jeho recenze odložena.


Kromě kontrolerů a gramofonů lze DJDecks ovládat samozřejmě také pomocí klavesových zkratek a myši. Jelikož jsem teď hodně na cestách, tak jsem program testoval i během mého cestování. Díky tomu jsem zde objevil několik zajímavých věcí, které by se vám mohly při zkoušení programu hodit. Pokud posunujete PITCH fader levým tlačítkem myši, tak nastavujete rychlost. Pokud však použijete pravé tlačitko, tak se PITH fader začne pomalu posunovat až do tohoto bodu. Pokud kliknete pravým tlačítkem do čtverátého prostoru JOGu, tak aktivujete funkci PITCH BEND. Tato funkce je aktivní pouze po dobu držení pravého tlačítka. Pokud kliknete níže, než je střed PITCH faderu, track se zrychlí, pokud výše track se zpomalí. Čím dále od středu PITCH faderu kliknete, tím bude PITCH BEND nastaven na větší hodnotu. Levé tlačítko v tomto případě slouží pro scratching.


Hadwarové požadavky:

Minimum pro DirectSound
- 800 Mhz PC (Intel, AMD, ...)
- 256MB RAM
- 20MB místa na HDD
- DirectSound zvuková karta
- Windows 2000 nebo XP
Minimum pro ASIO
- 1000 Mhz PC (Intel, AMD, ...)
- 384MB RAM
- 20MB místa na HDD
- ASIO zvuková karta
- Windows 2000 nebo XP
Doporučené pro DirectSound
- 1200 Mhz PC (Intel, AMD, ...)
- 512MB RAM
- 20MB místa na HDD
- 2 zvukové karty
- Windows 2000 or XP
Doporučené pro ASIO
- 1600 Mhz PC (Intel, AMD, ...)
- 512MB RAM
- 20MB místa na HDD
- ASIO zvuková karta
- Windows 2000 nebo XP

Možnost vyzkoušení:

Program DJDecks si můžete zdarma vyzkoušet, stačí si jen ze stránek www.djdecks.be stáhnout jeho instalaci. Poslední verze DJDecksu pochazí z 12. září a nese označení 0.76. Velikost instalačního souboru je pouze 3.32MB, takže si ji budou moci stáhnout i ti, co nemají rychlý internet :). Velmi podstatnou věcí je to, že žádné funkce nejsou v programu omezeny!!! Jediné, čím je program omezen je doba, po kterou je spuštěn. Přibližně po půl hodině používání se program vypne a je nutné ho znovu spustit. Opětovným spuštěním získate dalších 30 minut. Takhle to můžete neustále opakovat, takže si program můžete před zakoupením opravdu dobře vyzkoušet. Pokud se vám program bude zamlouvat a budete chtít toto omezení odstranit, tak si ho stačí za velmi přijatelných 38 euro zaregistrovat.

Jak to hraje?

Poslední verze DJDecksu pracují s mými VirtualDJ deskami trochu podivně, občas to trochu moc zakolísá. Pravděpodobně to bude tím, že mám někde něco nevhodně nastaveno nebo tím, že mé desky už pamatují kde co. Zkusím si stím ještě trošku pohrát.. U starších verzí jsem na tento problém myslím nenarazil, bohužel číslo verze vám nejsem schopen říci, protože s vývojem programu průběžně zkouším jeho nové verze a tak mi jich pod rukama prošlo velmi mnoho. To je také důvod, proč nikde v článku není uvedeno o jakou verzi programu se jedná. Ostaní desky jsem zatím neměl příležitost vyzkoušet a tak nevím jak na tom jsou, ale díky tomu, že si program můžete zdarma vyzkoušet, můžete zjistit, jak program s vašimi deskami spolupracuje. Asi nejlépe na tom budou desku od FS a SERATA, protože jejich pluginy se dočkaly nejvíce aktualizací. Co se týče zvuku, tak ten pochopitelně závisí na vaší zvukové kartě, proto doporučuji nepoužívat nepříliš kvalitní integrované zvukové karty. Zvuk scratchingu je srovnatelný s konkurenčními programy. Naopak vzhled programu možná není tak dobrý jako u konkurence, ale to je způsobeno tím, že i přes podporu skinů je doposud k dispozici pouze jeden (chiron). Pomalu se však začíná blýskat na lepší časy. Po nainstalování programu vám vřele doporučuji si trochu pohrát s nastavením programu, protože jen tak docílíte toho, že DJDecks bude vašim silným DJ nástrojem.


Myslím si, že program DJDecks není špatnou volbou, i když samozřejmě existují lepší (a pochopitelně dražší) programy. Za opravdu velmi nízkou cenu toho nabízí skutečně velmi mnoho. Navíc, než za něj utratíte svých přibližně 1000Kč, tak máte dost času na to, si ho pěkně vyzkoušet. Další věcí, která mluví pro tento program jsou časté aktualizace a dobrá podpora (kvalitní fórum). Vše podstatné o DJDecksu se dozvíte na stránkách www.djdecks.be. Případné dotazy můžete posílat na email stereoman@centrum.cz, stereoman@techno.cz nebo jej můžete napsat do DJDecks fóra na stránkách www.stereoman.com-eu.net.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016