RECENZE

 

Komiksová recenze: Kick-Ass: Nářez

Už samotná obálka avizuje, že tento komiks obsahuje násilí, sprostá slova a jiné fajn věci, takže je do osmnácti let přístupný pouze na vlastní riziko. Rozšiřme tedy varování i pro recenzní účely, jelikož by byla škoda si na ukázku pár pasáží neodcitovat. Kick-Ass je zkrátka nářez, tak proč to tajit.

 
„Vzpomínáte si na ty kretény, o kterých jsem říkal, že si mě vzali za vzor? Na ty, co se na svejch MySpace stránkách převlíkali do kostýmů a paktovali se v imaginárních supertýmech? No, tak jeden z nich to vzal ve velkym stylu a začal mě teda fakt solidně srát.“

Kdo v kinech viděl nejnovější snímek režiséra Matthew Vaughna, měl by mít dost konkrétní představu o tom, jaký asi tak může být komiks, podle něhož film vzniknul. Malá holčička, co z lidských protivníků vytváří těžko složitelné puzzle? Vulgární slovník, v němž se fuckuje bez následných ruměnců na tváři? Hromady originálních nápadů a nekorektních fórků v chytrém obalu s přesahem? Jasnačka, ale komiks nabízí krom všech těchto nadmíru příjemných radostí ještě o něco pochmurnější ladění kompletního příběhu.

„Obě nohy zlomený, přeražená páteř a hadry jak ňákej úchylák. Táta mě zabije.“



Jelikož by zmínka o konkrétních rozdílech znamenala předčasnou destrukci několika překvápek, bude muset vystačit nastolení dějové linie, které avizuje pár změn ve vyprávěcí struktuře. S hlavním hrdinou Davem Lizewskim se setkáváme ve chvíli, kdy má k varlatům přicvaknuté elektrody a dle všeho se mu to příliš nelíbí. Když se převlékáte za superhrdinu a při té příležitosti se shodou náhod dostanete do křížku s drogovými dealery, je celkem logické, že mafiánům radost neuděláte. Teď už to ví i Dave, ale původně měl v plánu úplně jiné věci. V civilním životě to byl klasický mamlas, který měl u holek asi takový úspěch jako akné. Miloval komiksy, a tak celkem rychle začal operovat s myšlenkou, jaké by to bylo navléct si superhrdinský trikot a potírat zločin. Dle prvních zkušeností hrdinské činy opravdu hodně bolí, ale Dave se nenechal odradit.

„Co uděláme, když na nás feťák vytáhne pětačtyřicítku?“
„Bodneme ho do koulí?“
„Šikovná holčička.“



Scénárista Kick-Ass Mark Millar vytvořil vpravdě excelentní postmoderní dílko. Že umí perfektně pracovat s komiksovým médiem dokázal i v u nás vydaném Wanted: Mrtvý nebo živý. V Kick-Ass proto zaujme především spojení superhrdinského (tedy komiksového) světa se světem reálným. Dave se kupříkladu stane slavným díky Youtube a MySpace, což jsou sice celkem banální maličkosti, ale jsou to přesně ty detaily, které dění přidávají na důvěryhodnosti. Nezůstalo samozřejmě pouze u dvou populárních serverů, Millar přidal popkulturních odkazů mnohem více, díky čemuž je Kick-Ass hrozně vtipný, osvěžující a značně důmyslný.

„Dobrá práce, Zabijačko.“
„Zase jsme to zvládli, Taťuldo.“



Ono je totiž strašně snadné vidět v Kick-Ass jen hrubozrnný jazyk a brutální násilí jako laciný prostředek pro uspokojení teenagerů. Jenže všechny prvky v rámci drsného celku vychytrale spolupracují. Millar se šťourá v komiksových klišé a obrací je naruby, drze uvažuje nad podstatou superhrdinů a k tomu rýpe do naší populace, protože většina lidí nasadí klapky na oči, když se poblíž odehrává nějaká sviňárna.

„Odkud víte, kde bydlím?“
„Kámo, k Batmanovi máš daleko. Prostě jsme tě sledovali až do bytu.“

Kick-Ass je zkrátka zábavou univerzální. Pakliže vám je po chuti hledání poselství, nebudete s tím mít problémy a určitě si podnětné informace sociálního charakteru najdete. Pokud se chcete jen nechat bavit svižným příběhem, který vyváženě kooperuje s kresbou, vzhůru do toho. A kdo chce čistě a jednoduše pořádný nářez, dostane ho v úhledném balení.

Kick-Ass: Nářez
Scénář: Mark Millar
Kresba: John Romita Jr.
Překlad: Darek Šmíd
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 196
Cena: 429,- Kč
Info: www.crew.cz

Napsal: Martin Čuřík
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016