RECENZE

 

Filmová recenze: Letec

Leonardo DiCaprio coby známý filmový magnát a miliardář Howard Hughes lítá na křídlech odvahy v marné snaze uniknout nebezpečně přízemní úzkosti. Cate hraje Kate a Martin Scorsese si může připsat další body za ambiciózní projekt.

 

Leonardo DiCaprio coby známý filmový magnát a miliardář Howard Hughes lítá na křídlech odvahy v marné snaze uniknout nebezpečně přízemní úzkosti. Cate hraje Kate a Martin Scorsese si může připsat další body za ambiciózní projekt.

Howard Hughes: "Znáte ty muže? Pracují pro mě?"
Noah Dietrich: "Howarde, všichni pracují pro tebe!"

Howard Hughes (v Letci ho hraje Leonardo DiCaprio) byl bezesporu zajímavá a zvláštní osobnost. Po otci, ropném magnátovi, zdědil miliony, ne-li miliardy. Díky tomu si mohl dovolit natáčet na svou dobu nejdražší (a nejambicióznější) film všech dob - Pekelné anděly. V době, kdy jiným režisérům stačily dvě, tři kamery, Hughes snímal  svou soukromou letku skrze třicet jedna kamer. Je jasné, že tahle soukromá letka byla tehdy největší na světě. Ve stejném roce, kdy byl film dokončen, poznal Hollywood kouzlo zvukového filmu a Hughes neváhal původně němé Pekelné anděly natočit kompletně znovu.

letecHughes byl dobrodruh. Kromě nálepky "nejdražší film všech dob" si přivlastnil i tu s nápisem "nejlascivnější western široko daleko". Komisi pro cenzuru názorně dokazoval, že poprsí Jane Russell "nevyčnívá" o nic více, než poprsí dalších dam v jiných, už schválených, filmech. Stal se na čas partnerem nezkrotné Kate Hepburn (ve filmu ztvárněné Cate Blanchett), aby později coby známý playboy "holčičkařil" doslova po celém městě. A v neposlední řadě vyvíjel letadla, sám je při zkušebních letech testoval, lámal rychlostní rekordy a vedl válku proti monopolní letecké společnosti v Americe.

Celkem slušný seznam, životopisné filmy se někdy točí třeba i kvůli jedné z vyjmenovaných položek. To ovšem na režisérské stoličce nesedí Martin Scorsese (Taxikář, Zjizvená tvář, Gangy New Yorku), který z Letce - pouhé blockbusterové atrakce dělá Letce - umělecké dílo. Scorsese režíruje jemně až rozvláčně (některým scénám by přeci jen prospěla špetka střihu), především ale z herců pumpuje jejich životní výkony.

Tedy Leonardo DiCaprio přeci jen tak fenomenální není. Respektive je "jen" velmi dobrý, Scorsese rozhodně ví, proč si ho vybral. DiCapriův mladistvý vzhled, který na začátku filmu ve scénách s mladým Howardem Hughesem perfektně podtrhuje jeho herecký výkon, stejně dobře odvedený hereckký výkon s přibývající stopaží narušuje. Vyjímkou jsou jen scény, v nichž naplno propuká Hughesova nemoc. To Kate Beckinsale sice vypadá prakticky do posledná lokýnky stejně jako Ava Gardner, ale to je taky asi všechno, co se o jejím herectví dá napsat.

aviatorCož je úplný protiklad k fenomenální (nemiluju bublinky, miluju Galadriel) Cate Blanchett. Pamatuju si, že jsem na techno.cz její výkon opěvoval už v lehce rozporuplném Nebi (2002, Tom Tykwer). Tehdy ale Cate nepředváděla nic ve srovnání s tím, co předvádí teď (role v Letci ji vynesla Oscara za vedlejší roli). Její výkon je dokonalý a přirozeně si ho vychutnáte lépe, pokud dobře znáte Kate Hepburn. Já se za bůh ví jakého odborníka nepovažuju, přesto mě Cate Blanchett uchvátila. Je energická, nespoutaná, nezkrotná, maximálně přesvědčivá a má naprosto šílený přízvuk. Ve výsledku se Cate Blanchett podobá Kate Hepburn daleko více než Kate Beckinsale Avě Gardner, přestože obrázky z filmu ukazují opak.

Film samotný je rozhodně zajímavý, ale nedá se říct, že by vyloženě odzbrojoval. Což je na druhou stranu případ právě hereckého výkonu Cate Blanchett, který nekompromisně přikovává diváky do sedadel a otvírá jim ústa. Když Cate Blanchett zmizí z plátna, klesá kvalita filmu o dobrých dvacet procent. Bohužel, i když Letec není vůbec špatný, není filmem o Kate Hepburn. Bohužel. Tisíckrát bohužel.

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

The Aviator
USA 2004, 170 min
režie: Martin Scorsese
scénář: John Logan
hudba: Howard Shore
hrají: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Alec Baldwin
inet: http://theaviatormovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016