RECENZE

 

Filmová recenze: Carmen – Divoká vášeň

Láska, touha, vášeň, zrada a smrt. V další adaptaci slavné novely Prospera Mériméea předvádí (nejen) poprsí sličná Paz Vegová. A o tom to asi je.

 

Láska, touha, vášeň, zrada a smrt. V další adaptaci slavné novely Prospera Mériméea předvádí (nejen) poprsí sličná Paz Vegová. A o tom to asi je.

José: "O tobě říkají, že jsi čarodějnice".
Carmen: "Jen v sobotu".

Carmen je klasický příběh lásky, touhy, vášně, zrady a smrti z pera španělského spisovatele Próspera Mériméea. V 1875 měla premiéru stejnojmenná opera Georgese Bizeta, která tento příběh proslavila po celém světě a ovlivnila řadu pozdějších filmových adaptací.

carmenCarmen – Divoká vášeň oblíbeného španělského režiséra Vincente Aranda je výjimečná tím, že nevychází z pozměněné operní verze, ale přímo z původní novely. S hlavními hrdiny Carmen (Paz Vegová) a José (Leonardo Sbaraglia) se seznamujeme prostřednictvím cestovatele Prospera (Jay Benedict).

Ten se s Josém setkává hned několikrát. Jejich třetí setkání ve vězení je zároveň Josého zpovědí před vykonáním rozsudku smrti. Josého poslední vyprávění rámuje tragédii vztahu mezi ním a svůdnou, ale lehkomyslnou a nestálou Carmen.

José, který Carmen přímo zbožňuje, kvůli ní zrazuje, zabíjí a dezertuje, aby se ze zoufale zamilovaného muže a hříčky osudu stal vášní a žárlivostí (a nekrofilií, co si budeme povídat) zmítaným psancem bez budoucnosti. Nic, co by se čtenářům techno.cz líbilo zažít během ospalého nedělního odpoledne (anebo ano?).

Film nabízí množství působivých záběrů exotických exteriérů i bohaté kostýmy. Jejich autorka, výtvarnice Yvonne Blakeová, za ně dokonce získala španělskou filmovou cenu Goya. A pochopitelně dojde na mnoho vyhrocených střetů, ze kterých má vyplynout (a také vyplyne) očekávané drama.carmen

Ale ať už jde o vášnivé milostné scény nebo souboje na život a na smrt, chybí jim skutečné vnitřní napětí, přestože se herci snaží sebevíc. Carmen – Divoká vášeň se tak od řady průměrnějších dramat odlišuje jen díky velkolepé výpravě.

Režisér Aranda bohužel včas nerozpoznal, že příběh se mu pod rukama smrskává na pouhé okukování poprsí Paz Vegové, které detailně shlédnuté pětkrát (i vícekrát) začíná poněkud nudit. Marná sláva, výjimečný film ani takhle výstavní ňadra nedělají.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Carmen
Španělsko / Velká Británie / Itálie 2003
scénář: Vincente Aranda, Joaquin Jordá (podle novely Prospera Meriméea)
režie: Vincente Aranda
hrají: Paz Vegová, Leonardo Sbaraglia
web: www.terra.es/cine/carmen

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016