RECENZE

 

Filmová recenze: Hellboy

S filmovými adaptacemi oblíbených komiksů se před časem roztrhl pytel a nikdo (díky Bohu) zatím tu díru nezalátal. Film Hellboy je od pohledu pravým opakem filmu Catwoman. Máte-li rádi "chlapečka z Pekla", budete spokojeni.

 

S filmovými adaptacemi oblíbených komiksů se před časem roztrhl pytel a nikdo (díky Bohu) zatím tu díru nezalátal. Film Hellboy je od pohledu pravým opakem filmu Catwoman. Máte-li rádi "chlapečka z Pekla", budete spokojeni.

Hellboy: "Nesnáším komiksy. Vždycky mi blbě udělají oči."

Zbýval nějaký rok do konce druhé světové a Áda zvaný Führer měl vážný problém. Vypadalo to, že Třetí říše nepotrvá původně zamýšlených tisíc let. Aby sen pokusil zvrátit výsledek války, obrátil se Hittler na okultní vědy. A vyšlo to, ovšem jinak než předpokládal.

Své želízko v ohni měli (jako vždy) i Američané,. Takže když se někde ve Skotsku snažila banda nácků v čele s Hittlerovým miláčkem Kroenenem a přeživším Rasputinem (Karel Roden) otevřít bránu a přivolat na Zem božstva Chaosu Ogdru Jahad, dýchalo jim na krk komando s profesorem Broomem (John Hurt).

hellboyJeště než byla brána zničena, něco jí stačilo proniknout. Malá červená "opička" s růžky, ocasem a kamennou levačkou. Chlapeček z Pekla, Hellboy (Ron Perlman). Z komiksu víme, že se po Mulderovi a Scullyové bezpochyby nejznámější vyšetřovatel paranormálních jevů narodil po spojení Satana s lidskou ženou.

Ve filmu se s ním i s celým úřadem pro vyšetřování paranormálních jevů, který mimochodem spadá pod ochranná křídla FBI, seznamujeme prostřednictvím nováčka Johna Myerse (Ruppert Evans). Ten je převelen přímo z Quantica na profesorovu osobní žádost. A po počáteční nesympatii bude mít dostatek příležitostí, aby se s Hellboyem stali přáteli v nebezpečí. Protože Rasputin žije a znovu zasahuje.

Jinými slovy příběh filmu kopíruje dějovou linii Mignolova komiksu Sémě zkázy. Režíroval ho Guillermo del Toro, který z druhého Blada udělal krásně nechutnou podívanou s hororovými prvky, a na produkci se podílel i samotný Mignola.

mistyMísty vypadá, že lehce zasáhly střihačské nůžky vedené s úmyslem zpřístupnit film mladšímu publiku. A přestože Hellboy zpackaný rozhodně není, asi třikrát jsem si vzpomněl na zpackané dobrodružství Lady Croftové.

Není se ovšem čeho bát, protože del Toro si dal zvlášť záležet na tom, aby film komiksové předloze jako z oka vypadl. Atmosféra je ještě výstižnější než u obou dílů X-men a velmi připomíná v tomto směru legendárního Burtonova Batmana (potažmo druhý díl Batman se vrací).

hellboyRon Perlman byl prý vybrán jako jediný možný představitel Hellboye shodně režisérem i Mignolou. Kdo o Perlmana a komiksového Hellboye zavadil někdy v minulosti, musí vědět proč. Perlman navíc dostal masku, která jednak vypadá naprosto přirozeně, jednak v ní může bez problémů hrát.

Zbývá si jen trochu postesknout, že samotný film není o chlup temnější, a že Hellboy, který na mě v komiksu působí jako celkem neohrožený bijec – hláškař, se ve filmu místy chová trochu jako idiot. Žádná z těchto připomínek ale není byť jen zdánlivým důvodem k tomu, abyste si Hellboye nechali ujít. Filmová Liga výjimečných může jen hořce zaplakat!komix

Radim Bartík

Hellboy
V současnosti jednoho z nejznámějších komiksových hrdinů vytvořil Mike Mignola v roce 1995 jako pouhou ilustraci pro program setkání fanoušků komiksů. Hellboy se proslavil jako sólista, když se v krátkých příbězích potýkal s nadpřirozenými postavami a neobvyklými úkoly inspirovanými lidovými legendami a pohádkami. Později se Mignola vrhl na regulérní série (u nás vychází v knižní podobě) a vytvořil Hellboyovi minulost, zázemí i tým přátel. Hellboye u nás vydává Comics Centrum.

Hodnocení: 80%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Hellboy
USA 2004
scénář: Guillermo Del Toro a Peter Briggs (podle komiksu Mika Mignoly)
režie: Guillermo del Toro
hrají: Ron Perlman, John Hurt, Karel Roden, Ruppert Evans, Liz Sherman
web: www.hellboy.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016